Αντίσταση στην τεχνολογία μέσω… Facebook

Αντίσταση στην τεχνολογία μέσω… Facebook

Τα συλλαλητήρια και οι αντιδράσεις κατά των νέων ταυτοτήτων, η «Παγιδευμένη στο Δίκτυο» Σάντρα Μπούλοκ, το τσιπάκι, ο αριθμός του θηρίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπράβο ελληνάρες» γράφει κάποιος κάτω από βίντεο που δείχνει το προχθεσινό συλλαλητήριο για τις ταυτότητες στη Θεσσαλονίκη. Μάταια ψάχνω για αντιδράσεις στο σχόλιο. Βρισκόμαστε στην παράξενη ιντερνετική «χώρα» όπου ο χαρακτηρισμός «ελληνάρας» δεν εμπεριέχει μομφή, είναι μάλλον φιλοφρόνηση. Δεν ήταν το μόνο που χρειάστηκε να διπλοτσεκάρω στη συγκεκριμένη σελίδα. Τον αριθμό των followers για παράδειγμα. Είναι δυνατόν το «Οχι στη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα – balanthsberoia», σελίδα «με αφυπνιστικά βίντεο, κατά της νέας τάξης πραγμ» (ναι πραγμ), να ακολουθείται από 249.000 ανθρώπους; Είναι.

Από τότε που βγήκε όμως το like στο Facebook φαίνεται ότι χάθηκε το φιλότιμο. «Ημουν κι εγώ εκεί» γράφει μια γυναίκα. «Προσωπικά περίμενα πολύ μεγαλύτερη προσέλευση, ο κόσμος που έκανε τις βόλτες του στην παραλία ήταν περισσότερος… (…) Παιδιά έλειπε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εάν ήταν εκείνος χτες μαζί μας θα είχε βουλιάξει η Θεσσαλονίκη». Πράγματι οι προχθεσινές συγκεντρώσεις δεν θυμίζουν σε τίποτα τα συλλαλητήρια για τις ταυτότητες του 2000. Ποιος ξέρει, ίσως είχαμε γλιτώσει πολλά αν και τότε υπήρχε η δυνατότητα σχολιασμού σε γκρουπ όπως «Οι φίλοι του Αγίου Παϊσίου» και σελίδες όπως «Ομολογία Πίστεως». Από την άλλη, θα είχε αναπτυχθεί μια ώρα νωρίτερα το κίνημα κατά των εμβολίων.

«Θα το ξαναγράψω γιατί μερικοί δεν έχουν καταλάβει για ποιο λόγο γίνονται τα συλλαλητήρια και μας επιτίθενται μέσω βίντεο και αναρτήσεων», γράφει ο δημοσιογράφος εκ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παπαζήσης, στα προσφιλή του κεφαλαία, καλώντας τους ακολούθους του στη διαμαρτυρία της Κυριακής. «Στόχος μας είναι λοιπόν να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και όπως με τα εμβόλια τουλάχιστον τρία εκατομμύρια να αντισταθούν και να μην πάρουν την ηλεκτρονική ταυτότητα την οποία προσπαθούν να μας την επιβάλλουν από το 1996… Αν συμβεί αυτό χαλάνε τα νεοταξίτικα σχέδια τους που ενορχηστρώνονται από τον Κλάους Σβαμπ και τη Σιωνιστική παρέα του (…) Οσοι είστε ακόμα ζωντανοί και θέλετε να αγωνιστείτε για την ελευθερία σας ελάτε σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) στο Λευκό Πύργο, οι υπόλοιποι να πάτε να πάρετε την ταυτότητα και βάλτε και τσιπ στο χέρι και στο μέτωπο και εκείνο το τριγωνικό καρτελάκι στο αυτί σαν τα μοσχάρια». Με μικρές παραλλαγές θα μπορούσε να είναι μια από τις ομιλίες του στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονταν στη Θεσσαλονίκη το 2020, κατά της χρήσης μάσκας, όταν οι πολιτικοί ήταν «σατανιστές» και «δολοφόνοι παιδιών», αφού σκοπεύουν με τη χρήση μάσκας «να κάψουν τα πνευμόνια των παιδιών» («Στις πλατείες των «μασκομάχων», Γιάννης Παπαδόπουλος, 13/9/20). Κάποιος που αντιδρά έτσι για μια απλή μάσκα, είναι κάπως κατανοητό να θεωρεί την ηλεκτρονική ταυτότητα τον Βελζεβούλ.

«Μα καταγγέλλετε την τεχνολογία μέσω… Facebook», θα ψελλίσει κάποιος πάντα στα σχόλια. «Τα στοιχεία μας βρίσκονται ήδη σε κοινή θέα». «Παραμύθια», θα αντιτείνουν οι πιο φανατικοί. «Καταπίνετε αμάσητη την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Δεν είναι έτσι, ακόμα όποιος θέλει κρατάει τις λεπτομέρειες μακριά από την κοινή θέα». Και όποιος δεν τους πιστεύει, δεν χρειάζεται παρά να δει την ταινία «The Net» με τη Σάντρα Μπούλοκ: «Ο κίνδυνος της ηλεκτρονικής ταυτότητας και πώς φαίνεται μέσα από την ταινία της Σάντρα Μπούλοκ “Παγιδευμένη στο Δίκτυο”. Την κάρτα αυτή της έσπασαν χάκερ στη Γερμανία και Αγγλία με μεγάλη ευκολία. Δείτε όλα τα στοιχεία και διαδώστε το βίντεο σε όλους με αποτέλεσμα την αντίδραση των πολιτών στο αντίχριστο αυτό σύστημα».

Τις τελευταίες ημέρες, τα ποστ για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες περιστρέφονται γύρω από τον πρωθυπουργό και την αποστροφή του στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν τσιπάκια. «Εντάξει τότε θα κοιμηθώ ήσυχη», γράφει κάποια. «Ξέρεις τι μου θυμίζει αυτό ε; Τη φράση “τα εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλής (sic)” χαχα». Οι αναλυτές του λόγου του π. Παϊσίου πάντως στρέφουν τη συζήτηση στην ορθόδοξή της βάση. «Το πρόβλημα με τις νέες ταυτότητες δεν σχετίζεται απαραίτητα με το τσιπάκι ούτε με τα βιομετρικά στοιχεία, αλλά με έναν μοναδικό αριθμό που θα περιέχει τον αριθμό του θηρίου. Αρα ακόμα και με μια απλή ταυτότητα χωρίς τσιπάκι, που θα έχει μόνο τον νέο αριθμό στον οποίο θα διασυνδέεται όλη μας η ύπαρξη, θα είναι δυνατόν να μας ελέγχουν διά μέσου της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτός ο αριθμός μπορεί αργότερα να προσαρτηθεί είτε σε τσιπάκι είτε σε βιομετρικά στοιχεία μέσω των οποίων θα γίνεται η ταυτοποίηση. Οπότε, όχι στην αριθμοποίηση του ανθρώπου». Σαφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT