Το ταμείον είναι μείον στο «Μεταξά»

Το ταμείον είναι μείον στο «Μεταξά»

Την ώρα που το μηνιαίο κόστος για την προμήθεια των φαρμάκων είναι 3,5 εκατ.

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί είναι οι καρκινοπαθείς που αναμένουν στωικά από νωρίς το πρωί τη σειρά τους για χημειοθεραπεία στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά». «Μας καλούν συχνά ασθενείς που παρακολουθούνται στο “Μεταξά” και περιγράφουν μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία», μεταφέρει στην «Κ» η Ζωή Γραμμάτογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών – ΚΕΦΙ. Οι αναβολές στις θεραπείες και η γενικότερη κακοδιαχείριση του νοσοκομείου ήρθαν βίαια στην επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα και οδήγησαν στην απομάκρυνση του διοικητή, Χ.Τ., με απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ενώ το μηνιαίο κόστος για την προμήθεια των φαρμάκων είναι 3,5 εκατ. ευρώ, στο ταμείο του νοσοκομείου βρίσκονται μόλις 5.000 ευρώ. «Είχαν δοθεί όλες οι σχετικές επιχορηγήσεις για να μην αναβληθεί ούτε μία θεραπεία», αναφέρουν από το υπουργείο Υγείας. Η υπόθεση φαίνεται ότι έχει μπει από καιρό στο μικροσκόπιο της Αρχής Διαφάνειας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διερευνά πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος· δεν αποκλείεται, μάλιστα, αντίστοιχους ελέγχους να πραγματοποιήσουν προσεχώς και σε άλλα νοσοκομεία. Το οξύμωρο, ωστόσο, είναι ότι ο διοικητής έλαβε παράταση στη θητεία του, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

«Tο σύστημα των ραντεβού δεν τηρείται, με συνέπεια να μην ξέρουν τι ώρα θα ξεκινήσει η θεραπεία τους, ενδέχεται να προσέλθουν στις 7 π.μ. και να φύγουν στις 7 μ.μ.», παρατηρεί η κ. Γραμμάτογλου. Παράλληλα «σημειώνονται ελλείψεις σε χημειοθεραπευτικά σκευάσματα και μάλιστα στα χαμηλού κόστους». Λύση στο αδιέξοδο καλούνται να βρουν οι συγγενείς, προσπαθώντας να προμηθευτούν το φάρμακο ακόμη και από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία. «Η μια αναβολή χημειοθεραπείας οφειλόταν στην έλλειψη του σκευάσματος», λέει στην «Κ» ο Νίκος Μπουντούρογλου, ακτινοδιαγνώστης – ογκολόγος στο «Μεταξά» από το 1999 και εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων. «Η συγκεκριμένη φαρμακευτική προμήθευε παλαιότερα επί πιστώσει, έχει όμως πλέον αλλάξει τακτική». Δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας το σκεύασμα έλειπε. «Νωρίτερα το τρέχον έτος αναβλήθηκαν χημειοθεραπείες, επειδή απουσίαζε με αναρρωτική ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου», διευκρινίζει ο ίδιος. Ο φαρμακοποιός είναι απολύτως απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία. «Παλαιότερα, το κάθε τμήμα ετοίμαζε τις χημειοθεραπείες των ασθενών του, όμως το καθήκον ανέλαβε πλέον και για λόγους εξοικονόμησης ο φαρμακοποιός», τονίζει ο κ. Μπουντούρογλου. «Ο φαρμακοποιός ασθένησε και κατέρρευσε το σύμπαν. Ηρθε για ένα διάστημα ένας επικουρικός, αλλά τώρα είμαστε και πάλι με έναν μόνο».

Αναβολές θεραπειών, ελλείψεις σε χημειοθεραπευτικά σκευάσματα, συρρίκνωση χρηματοδότησης – Στο μικροσκόπιο της Αρχής Διαφάνειας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η υπόθεση.

Υποστελέχωση

Η υποστελέχωση αποτελεί το χρόνιο και συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα. «Πριν από το 2012 το οργανόγραμμα προέβλεπε περίπου 1.200 άτομα μόνιμο προσωπικό, το 2012 προέβλεπε 810 και σήμερα έχουμε 580-600 άτομα μόνιμο προσωπικό» αναφέρει, «ενώ οι ανάγκες και η προσέλευση του κόσμου συνεχώς αυξάνονται». Στο νοσηλευτικό τμήμα «έχουμε 146 κενές οργανικές θέσεις». Σε όλες τις ειδικότητες, ακόμη και τις πιο κρίσιμες για ένα ογκολογικό νοσοκομείο, οι ελλείψεις είναι εκκωφαντικές. «Πριν από δέκα χρόνια οι ακτινολόγοι ήταν 14, σήμερα μόλις 6, εκ των οποίων οι 2 έχουν ήδη ζητήσει να μετακινηθούν», αναφέρει ενδεικτικά. Η υποστελέχωση επιβαρύνει εξίσου τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. «Αν κάποιος προσέλθει στην εφημερία του Σαββατοκύριακου, ίσως να μην εξυπηρετηθεί, καθώς ο τεχνολόγος δεν εφημερεύει, αφού δεν προβλέπεται πλέον αποζημίωση για τεχνολόγο στις εφημερίες», προσθέτει ο κ. Μπουντούρογλου. Τεχνολόγος βρίσκεται στο νοσοκομείο από τις 8 π.μ. της Δευτέρας έως τις 7 μ.μ. της Παρασκευής.

Αντιστοίχως, συρρικνώνεται και η χρηματοδότηση. «Το κόστος για τη διατροφή είναι 700.000 ευρώ ετησίως, εγκρίθηκαν όμως φέτος λίγο πάνω από 399.000», σημειώνει από την πλευρά της η Εύα Πολύζου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και νοσηλεύτρια στην ειδικότητα. Οι μερίδες μικραίνουν, τα ειδικά διαιτολόγια σπανίζουν. «Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή στους καρκινοπαθείς», συμπληρώνει η ίδια. «Είχαμε φτάσει σε ένα πολύ οριακό σημείο, είχαμε αποθέματα μόνο για μία εβδομάδα». Το σωματείο επανειλημμένως έχει δημοσιεύσει πολλές από τις παθογένειες. «Η πορεία που ακολουθούσαμε ήταν ήδη ανώμαλη, τώρα πλέον έγινε κατηφορική», καταλήγει ο κ. Μπουντούρογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT