Κακοκαιρία Daniel: Νύχτα αγωνίας για τη Λάρισα – Ερευνες μέσα στη νύχτα

Κακοκαιρία Daniel: Νύχτα αγωνίας για τη Λάρισα – Ερευνες μέσα στη νύχτα

Ακόμα μία νύχτα αγωνίας περνά η Λάρισα, καθώς τα νερά του ποταμού Πηνειού «ξεχειλίζουν» απειλητικά, στον καταστροφικό απόηχο της καταιγίδας Daniel που βύθισε ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 10 νεκροί.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μία νύχτα αγωνίας περνά η Λάρισα, καθώς τα νερά του ποταμού Πηνειού «ξεχειλίζουν» απειλητικά, στον καταστροφικό απόηχο της καταιγίδας Daniel που βύθισε ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό. 

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν ανασυρθεί οι σοροί δέκα ανθρώπων και η πυροσβεστική συνεχίζει μέσα στη νύχτα τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και τις έρευνες για αγνοούμενους.

Στην πόλη της Λάρισας, οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από την υπερχείλιση του Πηνειού, η στάθμη του οποίου έχει φτάσει ήδη τα 10 μέτρα, σύμφωνα με το δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη.

Μηνύματα από το 112 εστάλησαν στους πολίτες, για προληπτική εκκένωση των περιοχών Γιάννουλη, Αγιος Θωμάς και Ιπποκράτης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 2.529 διασώσεις, εκ των οποίων 1.898 στη Θεσσαλία και 152 στη Στερεά Ελλάδα. Επιπροσθέτως, σε 420 ανέρχονται οι εναέριες διασώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Από το πρωί της Τρίτης, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει συνολικά 6.882 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

«Βυθισμένος» ο θεσσαλικός κάμπος

Πρωτοφανής είναι η κατάσταση στους κάμπους της Λάρισας και της Καρδίτσας, όπου ολόκληρα χωριά παραμένουν κάτω από το νερό, ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στις υποδομές και τις καλλιέργειες.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή σε πολλά χωριά που «πνίγηκαν» από τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως η Μεταμόρφωση, η Αστρίτσα, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, η Μαραθέα, ο Κοσκινάς και η κωμοπόλη του Παλαμά.

Οι Αρχές προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους με πλωτά μέσα, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του στρατού, με τους διασώστες να καταρριχώνται στις στέγες και τις ταράτσες, όπου έχουν ανέβει οι πολίτες για να προστατευθούν.

Τις επιχειρήσεις συνδράμουν και εθελοντές πολίτες, οι οποίοι με φουσκωτά, τρακτέρ, βάρκες και φορτηγά, απεγκλωβίζουν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους ή περνούν πόρτα-πόρτα και τους δίνουν νερά.

Σε περισσότερα από 700.000 στρέμματα ανέρχονται συνολικά οι πλημμυρισμένες εκτάσεις, βάσει των μέχρι στιγμής δορυφορικών δεδομένων ανέφερε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Μαγνησία: Χωρίς ρεύμα και νερό πολλά χωριά

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Μαγνησίας, όπου η σύνδεση με περιοχές του Πηλίου εξακολουθεί να είναι «στον αέρα», ενώ σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει και η πόλη του Βόλου. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η πλήρης αποκατάσταση της υδροδότησης αναμένεται σε 15 με 20 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, χωρίς συγκοινωνία, ρεύμα και νερό παραμένουν πολλά χωριά στο Πήλιο όπου η κακοκαιρία κατέστρεψε σε διάφορα τμήματα το οδικό δίκτυο. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται μεταξύ άλλων σε Μακρυνίτσα, Πορταριά, Χάνια, Μηλίνα και Ζαγορά.

Το Σάββατο αναμένεται να δοθεί σε λειτουργία η πτυσσόμενη γέφυρα που δημιούργησε ο στρατός στα Καλά Νερά, προκειμένου να επανασυνδεθεί το νότιο με το ανατολικό Πήλιο.

Τρίκαλα

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ορμητικά νερά στα Τρίκαλα, με την πόλη να «θάβεται» κάτω από τόνους λάσπης, ενώ σπίτια, επιχειρήσεις και χωράφια έχουν πλημμυρίσει.

«Δεν γνωρίζουμε πώς και σε ποια κατάσταση θα βρούμε το σπίτι μας όταν υποχωρήσουν τα νερά, το οποίο με πολλούς κόπους και στερήσεις φτιάξαμε, αν θα υπάρχουν μέσα οι αναγκαίες οικοσυσκευές», λένε οι κάτοικοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις πληγές του μετρά και ο δήμος Φαρκαδόνας ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν επίσης στα Μεγάλα Καλύβια αλλά και στον ορεινό όγκο της περιοχής όπου σημειώθηκαν πολλές και συχνές κατολισθήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT