Κακοκαιρία Daniel: Δεν πήγε σταγόνα στις «δεξαμενές»

Κακοκαιρία Daniel: Δεν πήγε σταγόνα στις «δεξαμενές»

Ο υδροφόρος ορίζοντας όχι μόνο δεν κέρδισε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά υπέστη και ζημιά, όπως εξηγεί στην «Κ» ο υδρογεωλόγος Χρήστος Φίλης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν τα 900 χιλιοστά νερού που έπεσαν στο Πήλιο σε λίγες ημέρες είχαν πέσει στη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου, θα λέγαμε ότι είχαμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά». Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο περιγράφει ο Χρήστος Φίλης, υδρογεωλόγος, από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, τον πρωτοφανή όγκο νερού που έπεσε στη χώρα το τελευταίο διάστημα και όμως δεν εμπλούτισε τον υδροφόρο ορίζοντα. «Με τις βροχοπτώσεις ανεβαίνει κατά κανόνα η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά όχι όταν πέφτει με αυτή την ορμητικότητα. Ο μεγαλύτερος όγκος νερού έχει βγει με τα ποτάμια στη θάλασσα. Απορρέει επιφανειακά».

Οπως λέει ο κ. Φίλης, για να εμπλουτιστούν οι υπόγειες δεξαμενές του νερού η βροχή θα πρέπει να πέφτει με ήπιους ρυθμούς. «Οπως όταν μεγάλωνα στην Καρδίτσα που ανοίγαμε την ομπρέλα Οκτώβριο και την κλείναμε Μάρτιο».

Ο υδροφόρος ορίζοντας όχι μόνο δεν κέρδισε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά υπέστη και ζημιά. Οπως επισημαίνει ο κ. Φίλης, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις φιλοξενούσαν διάφορες δραστηριότητες, από κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες με αποθήκες με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, μέχρι βιομηχανικές δραστηριότητες με κάθε είδους χημικά, ακόμη και βενζινάδικα. Μολονότι οι δεξαμενές στα βενζινάδικα είναι στεγανές και οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων από νάιλον, το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει διαρροή ρυπογόνων ουσιών είναι υπαρκτό. «Δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει διαφύγει στα επιφανειακά νερά και τι μπορεί να έχει καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα. Προφανώς η αραίωση είναι μεγάλη, αλλά έχει να κάνει και με το είδος το ρύπου, κάποιοι δεν επιδέχονται αραίωση. Οι υδρογονάνθρακες, για παράδειγμα, αποτελούν πρόβλημα».

Οι γεωτρήσεις

Ενα επιπλέον πρόβλημα για τη Θεσσαλία είναι ότι όλος ο κάμπος είναι «σπαρμένος» με χιλιάδες γεωτρήσεις. «Κάθε χωράφι έχει και μια γεώτρηση, που προφανώς λειτουργούν σήμερα σαν μια ανοιχτή δίοδος προς τον υδροφόρο ορίζοντα. Ομως αντί για νερό στέλνουν λάσπη. Ετσι όταν κάποια στιγμή αυτές οι γεωτρήσεις μπουν μπροστά, θα έχουν φράξει και δεν θα μπορούν να δουλέψουν για να βγάλουν νερό».

Οπως λέει, οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με ακόμη ένα έξοδο, έπειτα από μια ήδη μεγάλη καταστροφή. Πάντως οι γεωτρήσεις δεν εξυπηρετούν μόνο ανάγκες άρδευσης αλλά και ύδρευσης. Κι αν για τις πόλεις τα διυλιστήρια θα καθαρίσουν το νερό, υπάρχουν χωριά που υδροδοτούνται από τις γεωτρήσεις της κοινότητας. «Είναι ένα πρόβλημα που θα διαπιστώσουμε όταν πια τραβηχτούν τα νερά».

Εχοντας φθάσει ήδη στα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε: θέλουμε ή δεν θέλουμε να βρέξει; «Οχι πριν από τον Οκτώβριο. Ο υδροφόρος ορίζοντας δεν μπορεί να δεχθεί νερό, με νερό στην επιφάνεια του εδάφους. Θέλουμε μέσα Οκτωβρίου τα πρωτοβρόχια και σε κανονικό ρυθμό. Με τα εδάφη κορεσμένα, οι έντονες βροχές θα προκαλέσουν πάλι πλημμύρες», τονίζει ο κ. Φίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή