Αποζημιώσεις: Τα πρώτα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Αποζημιώσεις: Τα πρώτα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Ανοιξε η πλατφόρμα όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους

Με τη λήψη άμεσων μέτρων μετά τις πρόσφατες καταστροφές, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να κλείσουν οι πολλές πληγές, τόσο από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Εβρο όσο και από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στη Δαδιά την Κυριακή το βράδυ, χθες το πρωί σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που κατέκαψε πολύτιμο δάσος, ωστόσο ανέφερε ότι η καταστροφή τελικά ήταν μικρότερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Παράλληλα εξήγγειλε ότι πέραν του «Evros pass» θα υπάρχει και «Dadia pass», το οποίο θα προσφέρει στήριξη σε όσους αποφασίσουν να επισκεφθούν τη Δαδιά. Eπίσης, ανέφερε ότι ο δήμος και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) θα ετοιμάσουν νέες διαδρομές, ώστε οι επισκέπτες να δουν το δάσος και να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης.

«Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τη Δαδιά, αυτή είναι η αλήθεια», τόνισε και προσέθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να διορθώσουμε όσα καταστράφηκαν». Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει χαραμάδα ελπίδας, καθώς η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. «Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά, όμως έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας», σημείωσε.

Νωρίτερα, την Κυριακή το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Λάρισα από όπου ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα στήριξης στους πληγέντες από τις πλημμύρες. Χθες το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα πρώτης αρωγής arogi.gov.gr προκειμένου οι πολίτες να υποβάλλουν άμεσα τις αιτήσεις τους που αφορούν ενισχύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Ανακοινώθηκε:

• Ενεργοποίηση στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής έως 80%, επιχορήγηση έως 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς για επιχειρήσεις και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

• Ενεργοποίηση της επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, 300 έως 500 ευρώ.

• Χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

• Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων σε ορίζοντα 6μήνου.

«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να διορθώσουμε όσα καταστράφηκαν στη Δαδιά», ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγγειλε και «Dadia pass».

• Τριετής αναστολή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια αλλά και τα αγροτεμάχια που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

• Αναστολή συμβάσεων εργασίας σε πληγείσες επιχειρήσεις με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ, για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.

• Εκτακτη στήριξη ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για να καλύψουν δαπάνες.

• Παράταση καταβολής στεγαστικού επιδόματος.

• Επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.

• Κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών μέχρι 6.000 ευρώ.

Επίσης, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιηθεί επιδημιολογική επιτήρηση, δεδομένου ότι τα λιμνάζοντα νερά είναι εν δυνάμει μολυσμένα, συλλογή και καύση – ταφή των νεκρών ζώων.

υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμπίπτουν οι αποζημιώσεις οι οποίες θα δοθούν κανονικά, όπως ανακοινώθηκε, καθώς ο ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων) διαθέτει πλήρη στοιχεία για τις καλλιέργειες και τα εκτρεφόμενα ζώα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς θα αποζημιωθεί και με ποιους όρους. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ενημέρωσε επίσης χθες ότι παρατείνεται για τρεις μήνες το πρόγραμμα στέγασης για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT