Κακοκαιρία Daniel: 4.800 αυτοψίες και 4.178 αιτήσεις αρωγής

Κακοκαιρία Daniel: 4.800 αυτοψίες και 4.178 αιτήσεις αρωγής

Μέχρι το πρωί της Τρίτης έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ 38.000 νεκρά αιγοπρόβατα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημειώνοντας πως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης έχουν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις και 1.920 προσωρινές αιτήσεις.

Οπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, οι αιτήσεις αυτές αφορούν τις περιοχές της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα, ενώ πρόσθεσε πως την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα και για τις περιοχές της Λάρισας.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως στην πλατφόρμα θα ενταχθούν επίσης περιοχές της Φθιώτιδας, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Ερωτηθείς για τις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια που υπέστησαν ζημιές, ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200. Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες.

Ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι δεν απαιτείται από τους δικαιούχους να πάρουν κάποιο έγγραφο από το Πυροσβεστικό Σώμα γιατί έχει εσωτερικοποιηθεί η σχετική διαδικασία, με στόχο οι πληγέντες κάτοικοι να λάβουν την αποζημίωση για την οικοσκευή αλλά και τις πρώτες ανάγκες αυτόματα, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ενημέρωσε δε πως, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, βγαίνει νέα απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ της Θεσσαλίας κοντά στα 11 εκατ. ευρώ, η οποία όπως είπε θα καλύψει και τις ανάγκες σε ζωοτροφές προς τους κτηνοτρόφους των περιοχών που επλήγησαν.

«Μέχρι τώρα, το σύνολο της έκτακτης χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε, σε στενή συνεργασία με όλους, με ταχείς ρυθμούς ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει άμεσα, σε αυτούς που το δικαιούνται. Σε αυτούς που έχουν πληγεί από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Και θα το κάνουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

45.000 ζώα έχουν δηλωθεί νεκρά

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η συγκέντρωση, η αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ είναι 38.000 νεκρά ζώα, ενημέρωσε ο υφυπουργός. «Μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα» προσέθεσε.

Αναφορικά με τους χοίρους, σημείωσε πως ο αριθμός που έχει δηλωθεί είναι 7.000 νεκρά ζώα και συμπλήρωσε ότι έχουν διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση όλου του αριθμού των δηλωθέντων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι στη Μαγνησία αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο προς τη Ζαγορά στο Πήλιο, ενώ η Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή, αν και το πρόβλημα με το πλημμυρικό φαινόμενο έχει περιοριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή