«Δεν διέγνωσαν αλλαντίαση» – Η καταγγελία της μητέρας της Ελληνίδας που πέθανε στο Μπορντό

«Δεν διέγνωσαν αλλαντίαση» – Η καταγγελία της μητέρας της Ελληνίδας που πέθανε στο Μπορντό

Ο σύζυγος και ο πατέρας της νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα φαίνεται να έχουν δηλητηριαστεί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια 32χρονη Ελληνίδα έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση στη Γαλλία, λίγες ώρες αφότου γευμάτισε μαζί με την οικογένειά της στο δημοφιλές εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar» του Μπορντό.

Ο σύζυγος και ο πατέρας της νοσηλεύονται, ενώ τουλάχιστον δέκα ακόμα άνθρωποι φαίνεται να έχουν δηλητηριαστεί.

«Ολες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Ολοι τους κατανάλωσαν κονσέρβες με σαρδέλες που παρασκευάζονται από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου», ανέφεραν οι γαλλικές αρχές.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου παραδέχτηκε πως κάποιες από τις κονσέρβες «μύριζαν άσχημα» όταν τις άνοιξε, αλλά επέμεινε πως αυτές που σερβίρισε στους πελάτες φαίνονταν ακίνδυνες.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση στους επαγγελματίες εστίασης στη Γαλλία και στο εξωτερικό. «Ενδέχεται να έχουμε νέα κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο», προειδοποίησε ο Μπενουά Ελμπούντ, επικεφαλής της τοπικής υγειονομικής Αρχής Νουβέλ-Ακιτέν όπου υπάγεται το Μπορντό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Οι περισσότεροι από τους νοσηλευομένους είναι από ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά και Ιρλανδία και όλοι τους πλην ενός, μεταξύ 30 και 40 χρόνων. Σύμφωνα με τον Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρό στο τμήμα ανάνηψης του νοσοκομείου, «όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλαντίασης, λαμβάνοντας αντιτοξίνες», ενώ είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν έως και για 15 ημέρες.

«Δε διέγνωσαν το πρόβλημα»

«Πήγαμε στο συγκεκριμένο εστιατόριο το Σάββατο και φαίνεται ότι από αυτό το εστιατόριο κολλήσαμε περίπου 20 άτομα αλλαντίαση. Η κόρη μου είχε την “τύχη” να ήταν το μόνο άτομο που “έφυγε”», ανέφερε ο πατέρας της 32χρονης, μιλώντας στο Mega.

«Tην Κυριακή εμφάνισε συμπτώματα και Τρίτη ξημερώματα “έφυγε”. Ο σύζυγός της είναι στην εντατική κι αύριο θα βγει από αυτήν. Από την παρέα της, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, αρρώστησε εκείνη, ο άντρας της που νοσηλεύτηκε σε εντατική και ένας τρίτος της παρέας, που νοσηλεύθηκε στη Βαρκελώνη σε κρίσιμη κατάσταση. Γίνεται προανάκριση, έχει μπει εισαγγελέας στο Μπορντό, έχει μπει η τοπική αστυνομία στο Παρίσι, γιατί πέθανε εκεί», ανέφερε από την πλευρά της η μητέρα της κοπέλας.

Σύμφωνα με την ίδια, οι γιατροί δε διέγνωσαν το πρόβλημα. «Αν το είχαν κάνει, θα την προλάβαιναν και θα της έδιναν το αντίδοτο», σημείωσε.

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή