Θεσσαλία: Σε συναγερμό για τη λίμνη Κάρλα – Αγώνας δρόμου για την Εθνική Οδό

Θεσσαλία: Σε συναγερμό για τη λίμνη Κάρλα – Αγώνας δρόμου για την Εθνική Οδό

Από την υπερχείλιση της λίμνης κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά - Μηνύματα 112 σε έξι χωριά τη νύχτα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε συναγερμό για την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και την οποία επικαλείται η ΕΡΤ, τα νερά της λίμνης όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει, προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αεροπορικής Βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Κινδυνεύουν τα παραλίμνια χωριά

Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά, όπως το Στεφανοβίκειο, ο Ριζόμυλος και τα Κανάλια, ενώ οι πολίτες έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Τονίζεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 σε έξι χωριά, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωριά τους εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Λάρισα: Συνεχίζεται η συλλογή νεκρών ζώων – Ανησυχία για τα κρούσματα κλοπών

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των συνοικιών της Λάρισας που επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.

Παράλληλα, συνεχίζεται η άντληση υδάτων από υπόγεια και αυλές, ενώ σε διάφορες περιοχές αναβλύζει νερό από το έδαφος.

Κάτοικοι, αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και ο στρατός συλλέγουν νεκρά ζώα προκειμένου να απομακρυνθούν για να προστατευτεί η δημόσια υγεία στα χωριά του νομού.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλούν διαρρήξεις και κλοπές σε εργοστάσια και καταστήματα περιοχών που έχουν πλημμυρίσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αφαίρεση ΑΤΜ από την περιοχή της Γιάννουλης Λάρισας.

Αγώνας δρόμου για την Εθνική Οδό

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, οι εργασίες είναι εντατικές και εκτιμάται πως ίσως δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα από κάθε ρεύμα της νωρίτερα από το αναμενόμενο, δηλαδή ακόμη και σήμερα.

«Η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και σήμερα νωρίς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως χθες, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας είχε κάνει λόγο για πιθανή παράδοση μιας λωρίδας από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου και την Κυριακή αντίστροφα, με μία λωρίδα καθόδου.

Κανονικά πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στις βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Χθες το απόγευμα άνοιξε και ο δρόμος Λάρισας – Γιάννουλης.

Οπως ανέφερε χθες η «Κ», ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ερώτημα τι θα φανεί όταν αποτραβηχτούν τα νερά στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο που προβληματίζει περισσότερο τους μηχανικούς είναι το τμήμα από το 364ο έως το 366ο χλμ., το επίχωμα ανάμεσα στους κόμβους Γυρτώνης και Συκουρίου.

Χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος για ενδέκατη ημέρα

Παράλληλα, το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου εξακολουθεί για ενδέκατη ημέρα να μην έχει πόσιμο νερό και τα σπίτια να τροφοδοτούνται με νερό κατάλληλο μόνο για οικιακή χρήση, ενώ αρμόδιοι φορείς υπενθυμίζουν τους κινδύνους ασθενειών από τα ακατάλληλα νερά.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κάτοικοι του Βόλου, των οποίων τα σπίτια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και με κάθε τρόπο και μέσο καταβάλλουν προσπάθειες να καθαρίσουν τους χώρους τους από τη λάσπη που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ είναι εμφανή και τα προβλήματα στις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν τόσο εξαιτίας της έλλειψης νερού όσο και επειδή η λάσπη μπήκε μέσα και κατέστρεψε βασικούς εξοπλισμούς.

Ο δήμαρχος της πόλης, Αχιλλέας Μπέος, προχώρησε λίγο νωρίτερα σε ανακοινώσεις τόσο για το πρόβλημα υδροδότησης όσο και για το άνοιγμα των σχολείων.

Σημειώνεται ότι ο Βόλος επλήγη πρώτος από τον «Daniel», την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου όταν και ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση που διήρκεσε σχεδόν τρεις ημέρες, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT