Θέμα ημερών οι νέες ψηφιακές ταυτότητες – Αναλυτικά η διαδικασία

Θέμα ημερών οι νέες ψηφιακές ταυτότητες – Αναλυτικά η διαδικασία

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργήσει τη νύχτα της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη έκδοσης των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία τη νύχτα της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μπορούν να κανονιστούν και τα πρώτα ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα.

Σημεία έκδοσης

Οπως έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο, ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων – οι οποίες θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας – θα γίνεται στα αστυνομικά τμήματα κατοπιν ραντεβού που θα κλείνει ο πολίτης.

Μετά την αίτηση για την έκδοση της ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει μήνυμα στο κινητό του οπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού, ενώ θα ενημερώνεται ξανά 7-10 μέρες μετά την έκδοση για την παραλαβή της.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων.

Σημειώνεται πως τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Τι στοιχεία περιλαμβάνονται – Το κόστος έκδοσης

Το κόστος για την έκδοση θα ανέρχεται στα 10 ευρώ το οποίο θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά και η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 έτη.

Σε περιπτώσεις έκδοσης νέου δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας. 

Ειδικότερα, στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου.

Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις αρνητών για τις νέες ταυτότητες, κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως δεν θα υπάρχει στις νέες ταυτότητες τσιπάκι γεωχωρικού εντοπισμού ούτε θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Σημειώνεται πως οι παλιές ταυτότητες θα παραμείνουν σε ισχύ έως τον Αύγουστο του 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή