Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας

Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας

Ο ΕΟΦ είχε αναρτήσει επικαιροποιημένη λίστα με τα 140 φάρμακα που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία συνεδρίαση η οποία διήρκησε για περισσότερες από 4 ώρες, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκων που δημιουργήθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, επιχείρησε στις 21 Σεπτεμβρίου να αναλύσει τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του ΕΟΦ.

Ο οργανισμός πριν από μερικές μέρες είχε αναρτήσει επικαιροποιημένη λίστα με τα 140 φάρμακα που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη. Ειδικότερα σε αυτή περιλαμβάνονται 73 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, ένα εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ανεμοβλογιάς και 66 φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ.

Στόχος λοιπόν της χθεσινής συνεδρίασης ήταν να εξεταστούν ένα προς ένα τα 140 φάρμακα της λίστας, με τον ΕΟΦ να πρέπει να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα αίτια της έλλειψης αλλά και στοιχεία πωλήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς η εκπρόσωπος του ΕΟΦ που συμμετείχε, δεν είχε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο. 

Τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και η αγορά φαρμάκου αλλά και οι πολίτες είναι ιδιαίτερα αναγκαίο να γνωρίζουν τις πραγματικές ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα και φυσικά ο ΕΟΦ παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία προήδρευσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Αρης Αγγελής, έγινε σαφές ότι αφενός η λίστα των ελλείψεων του ΕΟΦ δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα, αφετέρου δεν υπάρχει επίσης συγκεκριμένο σκεπτικό για το πώς ένα φάρμακο εντάσσεται στη λίστα του ΕΟΦ. 

Ενας ακόμη σημαντικός προβληματισμός αφορούσε και τα φάρμακα τα οποία εισάγονται εκτάκτως μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Το ινστιτούτο δεν είναι φαρμακευτική εταιρεία και δεν διαθέτει άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων αλλά κάνει μόνο έκτακτες εισαγωγές για ορισμένο χρόνο. Υπάρχει λοιπόν η απορία για το πώς φαίνεται και αυτό μεταξύ των εταιρειών που δηλώνουν αδυναμία να προμηθεύσουν με φάρμακα την ελληνική αγορά.     

Υπάρχει δε η αίσθηση, πως πολύ πιθανόν να μην είναι δυνατό να δοθούν άμεσα πληροφορίες για τις ελλείψεις από τον ΕΟΦ, μέχρις ότου δημιουργηθεί και λειτουργήσει η νέα ειδική πλατφόρμα η οποία και θα διασταυρώνει στοιχεία από τις τρεις βασικές πηγές δεδομένων για τη διακίνηση φαρμάκων: τον ΕΟΦ, την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ) και τον ΕΟΠΥΥ.  

Η νέα πλατφόρμα

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει την αξιοποίηση όλων των πιθανών εργαλείων για να θέσει υπό έλεγχο το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, παρακολουθώντας στενά τις καταστάσεις, με στόχο να αποτρέψει όσες δεν εξαρτώνται από αμετάβλητους παράγοντες, όπως διεθνή προβλήματα επάρκειας πρώτων υλών.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, ανακοίνωσε ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα μπορούν από το κινητό τους οι γιατροί αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη.

Παράλληλα, σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε στις 19/9 σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Στο άρθρο 10 αναφέρεται ότι το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), που συστήνεται, θα «διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Ανώνυμη Εταιρεία, με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. δύναται να διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα, ώστε να συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του παρόντος».

Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η αύξηση της διαφάνειας κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, ο έγκαιρος εντοπισμός και η πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων.

«Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε να καλύπτονται εγκαίρως. Επιπροσθέτως, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταχωρίζουν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στη διακίνηση και την πώληση των φαρμάκων στο νέο αυτό σύστημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί έλεγχος και παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στην χώρα με σκοπό την κάλυψη των ελλείψεων αυτών και των αναγκών των ασθενών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή