Ερχεται εφαρμογή για τις ελλείψεις των φαρμάκων

Ερχεται εφαρμογή για τις ελλείψεις των φαρμάκων

Μέσω κινητού θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βλέπουν αν υπάρχει το σκεύασμα που χρειάζονται και να ζητούν από τον γιατρό τους αλλαγή συνταγογράφησης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο μέσω του κινητού τηλεφώνου για το εάν ένα φάρμακο είναι σε έλλειψη ή όχι θα μπορούν να έχουν σε ένα μήνα από σήμερα οι πολίτες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αλλά και οι γιατροί που έχουν την ευθύνη της συνταγογράφησης. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ), ανέφερε ότι σε περίπου ένα μήνα θα είναι έτοιμη ηλεκτρονική εφαρμογή –app– για τα κινητά τηλέφωνα, με την οποία θα μπορεί ένας γιατρός να γνωρίζει εάν το φάρμακο που θέλει να συνταγογραφήσει είναι τη δεδομένη στιγμή σε έλλειψη, ώστε να επιλέξει εναλλακτική λύση για τον ασθενή. Αντίστοιχα, πολίτης που λαμβάνει συγκεκριμένο σκεύασμα –π.χ. χρονίως πάσχων ή γονέας που ψάχνει συγκεκριμένο παιδιατρικό φάρμακο– θα γνωρίζει εάν το φάρμακο είναι σε έλλειψη και επομένως θα επικοινωνεί με τον γιατρό του για να του αλλάξει τη συνταγή, αντί να ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Ο υπουργός αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. λόγω των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν γενόσημα. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση, πριν από τη Βουλγαρία, στη λίστα σε ό,τι αφορά τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, όταν στις πρώτες θέσεις είναι χώρες όπως Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία.

«Εχουμε μια πολύ υγιή, εύρωστη, εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία. Ενα 30% με 35% των φαρμάκων μας είναι ακριβώς αυτά τα γενόσημα που παράγονται εδώ», ανέφερε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πολλές φορές παρατηρούνται ελλείψεις σε κρίσιμα φάρμακα, όπως π.χ. τα αντιβιοτικά για παιδιά. Υπενθύμισε, δε, ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης των εξαγωγών των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει υπογράψει τρεις σχετικές αποφάσεις από την ημέρα που ανέλαβε τη ηνία του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την ψήφιση διάταξης για την απαλλαγή όλων των κατοίκων των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας από την υποχρέωση συμμετοχής στη δαπάνη για τα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η απαλλαγή θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που αναμένεται να καθοριστεί αυτές τις ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, ενώ αντίστοιχα τον Δεκέμβριο θα λήξει η διαδικασία για την πρόσληψη 1.000 μόνιμων γιατρών. Το 2024 θα προστεθούν πάνω από 1.500 γιατροί στα νοσοκομεία. Επίσης σημείωσε ότι «από το επικουρικό προσωπικό δεν θα φύγει κανείς. Θα προστίθενται διαρκώς, θα μονιμοποιηθούν όσοι από αυτούς είναι με σύμβαση και θα προστεθούν οι νέοι που θα μπουν».

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν δύο ημέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για 10.000 προσλήψεις υγειονομικών σε βάθος τετραετίας και την αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι πέρα από την κτιριακή αναβάθμιση των ΤΕΠ θα αλλάξει και ο τρόπος διαχείρισης των εφημεριών των νοσοκομείων. Το σχετικό σχέδιο είναι ακόμη υπό επεξεργασία και σύμφωνα με τον υπουργό εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να τεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο τον προσεχή Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή