Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα – Η πορεία του φαινομένου

Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα – Η πορεία του φαινομένου

Ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα στην Αχαΐα, έντονες βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις στην Καρδίτσα, χαλάζι σε Ιωάννινα και Καστοριά

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα αισθητή έκανε την παρουσία της η κακοκαιρία Elias, πλήττοντας με βροχές και χαλάζι αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία.

Ταλαιπωρία και προβλήματα αντιμετώπισαν το απόγευμα της Δευτέρας οι οδηγοί στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών καθώς και στην παλιά Εθνική Οδό, λόγω λασποροών και φερτών υλικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας αργά το βράδυ, σε κυκλοφορία δόθηκε το ρεύμα προς Αθήνα μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από το Σταθμό Διοδίων Ελαιώνα στο 163,5χλμ. έως το 160,6χλμ.

Αχαΐα: Ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα από το χαλάζι

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα καθώς και καλλιέργειες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση στην Κλειτορία Καλαβρύτων, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις στην περιοχή των καμένων εκτάσεων.

Από το χαλάζι επλήγησαν επίσης το Αίγιο και το χωριό Λαμπίρι, ενώ μεγάλη βροχόπτωση καταγράφηκε στην περιοχή Μαζέικα. Παρόμοια ήταν η εικόνα από το ύψος του Ξυλόκαστρου έως και την Πάτρα.

Μεγαλύτερης προσοχής χρήζει το ανατολικό τμήμα της Αχαΐας (Αιγιάλεια-Αιγείρα-Καλάβρυτα), το οποίο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται να δέχεται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα – Η πορεία του φαινομένου-1

Στα ορεινά των Καλαβρύτων, στο Μάνεσι, στο Κρυονέρι και στον Μπούμπουκα το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, αφού έσπασαν παρμπριζ αυτοκινήτων, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραμίδια στις στέγες των σπιτιών.

Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα – Η πορεία του φαινομένου-2

Εντονη βροχόπτωση και χαλάζι έπληξε και άλλα χωριά όπως Τρεχλό, Λάπατα και Ορθολίθι.

Κορινθία: Κεραυνός κατέκαψε σπίτι στο Κιάτο 

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της παραλιακής Κορινθίας. Ειδικότερα, η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους του Ξυλοκάστρου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντληση υδάτων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε αρκετές περιοχές έπεσε και χαλάζι και εικάζεται ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και δένδρα. Εν τω μεταξύ, κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικίας στο Κιάτο, η οποία χτυπήθηκε από κεραυνό με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες.

Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα – Η πορεία του φαινομένου-3

Τρίκαλα: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Σε «ποτάμι» μετατράπηκε η οδός Καλαμπάκας από την πρώτη κιόλας ώρα της κακοκαιρίας Elias στα Τρίκαλα. Οπως αναφέρει το trikalavoice.gr, σημειώθηκαν εγκλωβισμοί οχημάτων.

Στις ορεινές περιοχές, ήδη καταγράφονται μεγάλες ποσότητες βροχής με το Περτούλι να ξεπερνάει τα 100mm μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα – Η πορεία του φαινομένου-4
Πηγή: trikalanews.gr

Οι δρόμοι προς το Βροντερό και το Νεραϊδοχώρι έχουν ήδη κλείσει με την Πολιτική Προστασία είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Καρδίτσα: Σφοδρή χαλαζόπτωση και κατολισθήσεις

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρέθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας και η περιοχή της Καρδίτσας, με τα εντονότερα φαινόμενα να καταγράφονται στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Αχελώου, όπου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας 10-15 λεπτών.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις σημειώθηκαν επίσης σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου με σημαντικότερη στοn δρόμο Πετρωτό – Καλή Κώμη.

Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα – Η πορεία του φαινομένου-5
Πηγή: karditsalive.gr

Αναφορές για έντονες βροχοπτώσεις υπάρχουν από τις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες και των δήμων Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα. Σημειώνεται ότι μέσα σε περίπου μια ώρα ο μετεωρολογικός σταθμός της Πεζούλας κατέγραψε 25 χιλιοστά βροχής.

Λάρισα: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν τη Δευτέρα αρκετές περιοχές της Λάρισας. Σύμφωνα με το larissanet.gr, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στα χωριά Δαμάσι, Αμούρι, Μεσοχώρι, Μαγούλα, Μαροβούνι και Χάλκη αλλά και σε οδούς της Λάρισας (Καραγάτση, Μυριβήλη, Πλάτωνος κ.α.) με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να δίνουν «μάχη» για την αποκατάσταση.

Χαλάζι σε Ιωάννινα και Καστοριά

Την ίδια στιγμή, στα Ιωάννινα το χαλάζι θύμιζε μπαλάκια του πινγκ πονγκ, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώθηκε στο Πωγώνι Ηπείρου αλλά και στο Χιονάτο Καστοριάς.

Θεσσαλία: Επί ποδός Στρατός και Πυροσβεστική

Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας, τόνισε σε ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ. Eίναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας, ανέφερε πως στην περιοχή βρίσκονται 650 πυροσβέστες, 140 πυροσβεστικά οχήματα, βάρκες της 3ης, 4ης και 8ης ΕΜΑΚ, δυνάμεις ΕΜΟΔΕ, 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα συν 4 του στρατού.

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα φαινόμενα που αναμένονται θα είναι τοπικά ισχυρά, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, στις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική χώρα (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια, στη δυτική Κρήτη και πιθανόν στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή