Κακοκαιρία: Εντονα φαινόμενα φέρνει ο «Elias»

Κακοκαιρία: Εντονα φαινόμενα φέρνει ο «Elias»

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το νέο κύμα κακοκαιρίας, με το όνομα «Elias», το οποίο από τις βραδινές ώρες χθες εκδηλώνεται σε περιοχές της Θεσσαλίας, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας (δυτικά τμήματα) και στη Στερεά Ελλάδα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το νέο κύμα κακοκαιρίας, με το όνομα «Elias», το οποίο από τις βραδινές ώρες χθες εκδηλώνεται σε περιοχές της Θεσσαλίας, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας (δυτικά τμήματα) και στη Στερεά Ελλάδα. Η κακοκαιρία «Elias» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη, με τα ύψη βροχής σε συγκεκριμένα σημεία (κυρίως ορεινά) να φτάνουν μέχρι και τα 300 χιλιοστά το πρώτο διήμερο.

«Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η ημέρα με τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα επηρεάσουν και μεγαλύτερες περιοχές της χώρας», λέει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη Θεσσαλία, κυρίως γιατί ήδη το έδαφος είναι κορεσμένο και τα ύδατα έχουν ανέβει. «Στη Θεσσαλία αναμένουμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σήμερα στις περιοχές του Πηλίου και του όρους Οθρυς, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας, κυρίως στα ορεινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Στον κάμπο δεν υπάρχει πρόγνωση για μεγάλα ύψη βροχής, αλλά αφενός είναι ήδη φορτωμένος με πολύ νερό, αφετέρου μπορεί να κατέβουν τα νερά από τα ορεινά», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Αστεροσκοπείου, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο μέχρι και σήμερα Τρίτη 26/9 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (σημαντική).

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σήμερα Τρίτη αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Βοιωτία) και στην Ηπειρο (σε Αρτα και Πρέβεζα).

Αύριο αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη μέρα για πολλές περιοχές της χώρας.

Για αύριο Τετάρτη τα πιο ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται στο Ιόνιο, στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο), στις Σποράδες, στην Εύβοια, στη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Και την Τετάρτη, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια. Το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει και την Αθήνα.

Ψυχρή λίμνη

Οσον αφορά την αιτία που προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας «Elias», πρόκειται για μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια. Η ψυχρή λίμνη σχηματίστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην Αδριατική και κινείται αργά προς το νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο. Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων.

Ποτάμια λάσπης στην εθνική οδό

Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε χθες στην Αχαΐα. Το απόγευμα, η καταιγίδα έφερε ποτάμια λάσπης μέσα στη νέα εθνική οδό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων, στο 162ο χιλιόμετρο. Ετσι, μεγάλος αριθμός οχημάτων «εγκλωβίστηκε» για μερικές ώρες στον αυτοκινητόδρομο, μέχρι τα αυτοκίνητα της Ολυμπίας Οδού να καθαρίσουν και να δώσουν διέξοδο στα οχήματα. Η Τροχαία οδήγησε την κυκλοφορία στο «αποκλεισμένο» τμήμα από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, ενώ το ρεύμα του αυτοκινητόδρομου προς Πάτρα κινούνταν κανονικά. Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό, η συγκεκριμένη περιοχή έχει καεί δύο φορές τα τελευταία χρόνια.Παράλληλα, δρομολόγιο του οδοντωτού σιδηροδρόμου από το Διακοφτό προς τα Καλάβρυτα επέστρεψε στο Διακοφτό, λόγω φόβου κατολισθήσεων, καθώς εκείνη την ώρα σημειωνόταν σφοδρή βροχόπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή