Μεταναστευτικό: Στο 70% η πληρότητα των δομών πανελλαδικά

Μεταναστευτικό: Στο 70% η πληρότητα των δομών πανελλαδικά

Οριακή η κατάσταση στα νησιά – Αισιόδοξος για την επέκταση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ο υπουργός Μετανάστευσης Δημ. Καιρίδης.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολιτικό αλλά και διαχειριστικό επίπεδο κινείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, πριν εξελιχθεί σε νέα κρίση. Μόνο τις τελευταίες έντεκα ημέρες έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά 4.291 άτομα, με αποτέλεσμα οι δομές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο να βρίσκονται στα όρια της χωρητικότητάς τους. Την ίδια στιγμή, η πληρότητα του συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας σε δομές σε όλη τη χώρα βρίσκεται στο 70%, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πάντως, ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην «Κ» εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση που αφορά την επικαιροποίηση και επέκταση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τον περιορισμό μεταναστευτικών ροών από τη γείτονα και από την πλευρά του Εβρου, εκτός από τα νησιά, βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Ηδη υπάρχει καλύτερη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο», αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Αύριο Πέμπτη, ο κ. Καιρίδης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών και την Ευρωπαία επίτροπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη θέση της Ελλάδας, το μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν πρόκειται για διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στηρίζει και η Ιταλία, που επίσης δέχεται μεγάλη πίεση από τις αφίξεις μεταναστών τους τελευταίους δύο μήνες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα σκάφη που ξεκινούν από την Τουρκία έχουν τελικό στόχο την Ιταλία, ωστόσο κάποια δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους και εκπέμπουν σήμα κινδύνου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος γίνεται προσπάθεια να αποτραπούν περιστατικά μεταφοράς μεταναστών όταν δεν υπάρχει κίνδυνος, προκειμένου να γίνει φανερό ότι τα θαλάσσια σύνορα φυλάσσονται επαρκώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, το τελευταίο τετραήμερο στα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου το Λιμενικό πραγματοποίησε 601 διασώσεις, ενώ 523 άτομα έφτασαν στα νησιά. Ωστόσο, στο ίδιο χρονικό διάστημα το Λιμενικό πραγματοποίησε 1.500 αποτροπές, αντιμετωπίζοντας 40 περιστατικά. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των αφίξεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Ελλάδας.

Πάντως, η κατάσταση δυσκολεύει όσον αφορά τη δυνατότητα φιλοξενίας στα νησιά. Προχθές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έφτασαν 326 άτομα στα νησιά ενώ αντίστοιχα 164 άτομα μετακινήθηκαν στις δομές στην ενδοχώρα. Η δομή φιλοξενίας στη Σάμο φιλοξενεί πλέον διπλάσιο αριθμό ατόμων από όσα χωράει με βάση τις προδιαγραφές που έχει φτιαχτεί. Συγκεκριμένα, διαμένουν 4.021 άτομα, ενώ η δομή έχει δυναμικότητα 2.040 ατόμων. Περισσότερα άτομα φιλοξενεί και η δομή στη Λέρο όπου διαμένουν 2.046 άτομα με χωρητικότητα 1.780. Στο όριό της βρίσκεται και η δομή στην Κω, όπου διαμένουν 2.252 άτομα, ενώ η συνολική της χωρητικότητα φτάνει τα 2.356 άτομα. Στη Χίο παραμένουν 830 αιτούντες άσυλο με χωρητικότητα δομής 1.014 ατόμων, ενώ και στη δομή της Λέσβου βρίσκονται πάνω από 5.000 άτομα, με συνολική χωρητικότητα 8.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT