Η κακοκαιρία Elias χτυπά την Κεντρική Ελλάδα – Πλημμύρες στην Εύβοια

Η κακοκαιρία Elias χτυπά την Κεντρική Ελλάδα – Πλημμύρες στην Εύβοια

8' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται η κορύφωση των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κακοκαιρία Elias σε πολλές περιοχές της χώρας.

Με έντονα φαινόμενα, καταιγίδες και κεραυνούς πέρασε η κακοκαιρία από την Αττική τα ξημερώματα, ενώ αυτή τη στιγμή τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην κεντρική Ελλάδα και ειδικότερα σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Φωκίδα.

Σε επιφυλακή για πλημμυρικά φαινόμενα βρίσκονται οι Αρχές και στη Θεσσαλία, όπου, λίγο πριν τις 16:30, μήνυμα από το 112 εστάλη για την απομάκρυνση των κατοίκων από το Σωτήριο.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο, απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας Βόλου, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», επισημαίνεται.

Σημειώνεται πως γύρω στις 13:00, είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα τόσο για το Σωτήριο όσο και για το Αρμένι Λάρισας.

Νωρίτερα, προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» τονίζεται στο μήνυμα του 112.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, κλειστά είναι τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Επίσης, τοπικά μέσα αναφέρουν ότι έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι λόγω κατολισθήσεων.

Μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων προσπαθούν αυτή την ώρα να δημιουργήσουν δίοδο, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις δεν το επιτρέπουν.

Στη βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις τα ξημερώματα με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Εχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η Πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να πλημμυρίσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σε ορισμένους από τους παραπάνω οικισμούς αλλά και στη Λίμνη Ευβοίας σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Συναγερμός έχει σημάνει επίσης για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλεας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και χαρακτηρίζει την κατάσταση επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, «το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά, καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς». 

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι.

Ηδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Από τις 4.00 το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Λίγο μετά τις 5.00 το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας.

Οι αρμόδιες Αρχές, μετά από Συντονιστικό που έγινε χθες το απόγευμα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφάσισαν να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα στην περιοχή.

Μάλιστα τα ξημερώματα είχαν προχωρήσει και σε μετακίνηση περίπου 20 οικογενειών από το χωριό Κόμμα, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται πλησίον του ποταμού Σπερχειού, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι μετέφεραν οικόσιτα ζώα και ό,τι μπορούσαν σε ασφαλή σημεία.

Την ίδια ώρα μηχανήματα του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν σε ετοιμότητα σε κρίσιμα σημεία, χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβουν.

Από τις 6.00 το πρωί και μετά το κύμα κακοκαιρίας είναι πάνω από την περιοχή της Αταλάντης, ενώ συνεχίζει να βρέχει με ένταση στη Λαμία. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα τόσο στη Λαμία όσο και στον Δομοκό, στη Μακρακώμη και τη Στυλίδα.

Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.

Ισχυρές καταιγίδες και προβλήματα στην Αχαΐα

Εντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από χθες το απόγευμα πολλές περιοχές της Αχαΐας.

Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας – Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής – Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Δείτε live την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων: 

Σε ποιες περιοχές θα βρέξει περισσότερο – Χάρτης του meteo.gr

Στον προγνωστικό χάρτη του Meteo.gr που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Η κακοκαιρία Elias χτυπά την Κεντρική Ελλάδα – Πλημμύρες στην Εύβοια-1

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, σήμερα Τετάρτη, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Το «άνοιξε-κλείσε» με τα σχολεία της Αττικής

Ανοικτά είναι, τελικά, τα σχολεία στην Αττική σήμερα Τετάρτη, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, με αποφάσεις που ελήφθησαν σε τοπικό επίπεδο λόγω της κακοκαιρίας Elias. Σε κάθε περίπτωση, αναστάτωση προκάλεσε το γεγονός ότι νωρίς το πρωί δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας υπήρχαν συγκεχυμένες τοποθετήσεις, την ώρα που οι γονείς περίμεναν τις σχετικές ανακοινώσεις. 

Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, νωρίς το πρωί δημιούργησαν σύγχυση, καθώς, μιλώντας αρχικά στον ANT1, ανέφερε πως «σήμερα, θεωρούμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά», εν αναμονή, όπως είπε, των τελευταίων στοιχείων από την ΕΜΥ. 

Περίπου την ίδια ώρα, ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, σημείωνε πως βρίσκεται σε επαφή με τον περιφερειάρχη και «στο επόμενο 10λεπτο-15λεπτο» θα ληφθεί απόφαση.

Μιλώντας λίγο αργότερα στην ΕΡΤ, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι τελικά, «σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις το φαινόμενο θα εξασθενήσει τις επόμενες ώρες, άρα δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία».

«Σε περίπτωση προβλημάτων σε κάποιο δήμο, αυτό πλέον θα είναι θέμα τοπικής απόφασης, αλλά θεωρούμε πως το φαινόμενο θα εξασθενίσει έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε. 

Σε αυτό το πλαίσιο, έπειτα από απόφαση των τοπικών Αρχών, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Ωρωπό, Ανω Λιόσια, Φυλή και Ζεφύρι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε άλλες περιοχές της χώρας τα σχολεία δεν θα ανοίξουν σήμερα λόγω της κακοκαιρίας Elias. Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Φθιώτιδα, στους Δήμους Λοκρών, Αμφίκλειας – Ελάτειας και Καμένων Βούρλων, καθώς και στους Δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού, Στυλίδας και Ξυλοκάστρου.

Επιπρόσθετα, όλες οι δημόσιες και δημοτικές σχολικές δομές του Δήμου Αργους – Μυκηνών θα μείνουν κλειστές, για προληπτικούς λόγους.

Με απόφαση του δημάρχου Σικυωνίων, όλα τα σχολεία στη δημοτική ενότητα της Στυμφαλίας θα μείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, μετά και το μήνυμα του 112. Η απόφαση αφορά όλες τις δομές.

Στο «κόκκινο» οι δρόμοι

Ταυτόχρονα, με μεγάλες δυσκολίες διεξάγεται από νωρίς το πρωί η κίνηση στους δρόμους της Αττικής.

Τα πιο έντονα προβλήματα εντοπίζονταν στον Κηφισό. Αντίστοιχες δυσκολίες παρατηρούνται στην κάθοδο από Μεταμόρφωση έως την Παραλιακή και στην άνοδο από την Πειραιώς.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται και στη Λιοσίων. 

Η κακοκαιρία Elias χτυπά την Κεντρική Ελλάδα – Πλημμύρες στην Εύβοια-1

Αυξημένη κίνηση παρατηρούνταν γύρω στις 9 το πρωί στην κάθοδο της Μεσογείων και της Κηφισιάς, στον Καρέα προς Κατεχάκη, στη λεωφόρο Αθηνών από Χαϊδάρι προς Ασπρόπυργο και στην Παραλιακή προς Πειραιά.

Επιπλέον, στην Αττική Οδό υπάρχουν καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο: 10′ -15′ Μεταμόρφωση – Κηφισίας, 5′-10′ στην έξοδο Κορωπίου.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Αττική από τα ξημερώματα υπήρξαν στα δρομολόγια των τρένων και της Hellenic Train.

Πώς θα κινηθούν τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT