Kακοκαιρία Elias: «Στην πιο δυσμενή θέση η Εύβοια»

Kακοκαιρία Elias: «Στην πιο δυσμενή θέση η Εύβοια»

«Η ραγδαιότητα της βροχής στην Εύβοια είναι παρόμοια με την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία» λέει στην «Κ» ο μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής και στη Φωκίδα. Προβληματισμός τις επόμενες ώρες για τον Βόλο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία Elias επελαύνει στην Εύβοια, εκεί όπου οι κάτοικοι βλέπουν τη βροχόπτωση να συνεχίζεται ασταμάτητη από το βράδυ της Τρίτης, όταν και ξεκίνησαν τα φαινόμενα στο νησί. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται όμως και η Ανατολική Στερεά, κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Φωκίδας αλλά και στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί στη βόρεια Εύβοια μέχρι στιγμής πάνω από 50 κλήσεις, 20 εκ των οποίων για απάντληση υδάτων και άλλες 5 για μετακινήσεις πολιτών σε ασφαλή σημεία. Στη Βοιωτία αντίστοιχα έχουν καταγραφεί 30 κλήσεις για απάντληση υδάτων, στη Φθιώτιδα 5 και στη Φωκίδα 2. Τα παραπάνω στοιχεία αλλάζουν σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καθώς περνά η ώρα. 

Στη Φθιώτιδα, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαμίας, Ευθύμη Καραΐσκο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Σπερχειό ποταμό, η στάθμη του οποίου έχει ανέβει επικίνδυνα και απέχει μόλις ένα μέτρο από το όριο υπερχείλισης. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα έχει αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). 

Kακοκαιρία Elias: «Στην πιο δυσμενή θέση η Εύβοια»-1

Εύβοια και Φωκίδα στο επίκεντρο

Κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ως τώρα, ο Σταύρος Ντάφης, μετεωρολόγος – φυσικός, συνεργάτης meteo.gr και Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώνει πως «η ραγδαιότητα της βροχής στην Εύβοια είναι παρόμοια με αυτή που είχε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία. Ηδη έχουν καταγραφεί πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε Εύβοια και Φωκίδα και αυτές οι περιοχές θα μας απασχολούν πολύ μέχρι και αύριο το πρωί. Η Εύβοια απ’ ό,τι φαίνεται είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια αυτής της κακοκαιρίας και βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση από όλες τις περιοχές».

Ενδεικτικό του μεγάλου όγκου νερού που δέχεται το νησί, είναι πως σύμφωνα με καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Βατερή Ευβοίας, μέχρι τις 13.00 περίπου σήμερα, είχαν πέσει 237 χιλιοστά νερού. Στη δε κεντρική Εύβοια, στον σταθμό του Αστεροσκοπείου, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Μακρυκάπα, είχαν καταγραφεί ως τις 15.00, 203 χιλιοστά βροχής, ενώ ο σταθμός της Ιστιαίας έχει καταγράψει 210 χιλιοστά. Αντίστοιχα, στη Φωκίδα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 153 χιλιοστά βροχής βάσει της μέτρησης του σταθμού του Αστεροσκοπείου στον Κονιάκο.

Σε καλύτερη μοίρα, σε αυτή την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, βρίσκεται η Θεσσαλία, όπου η βροχή ως τώρα πέφτει με μικρότερη ραγδαιότητα και διάρκεια, γι’ αυτό και δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα.

Προβληματισμός για τον Βόλο

Η εξίσωση αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, καθώς προχωράμε προς το απόγευμα. Οπως σημειώνει ο ίδιος «μας προβληματίζει η πόλη του Βόλου όπου απόψε και αύριο νωρίς το πρωί αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια και ραγδαιότητα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Εναν έντονο γύρο καταιγίδων βλέπουμε για σήμερα το βράδυ και στα ορεινά της Κορινθίας και πιθανόν και της Αρκαδίας».

Η εκτίμηση για Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα

Οσον αφορά στην Αττική, η βροχή είναι πιθανό να κάνει ένα σύντομο πέρασμα σήμερα το απόγευμα αλλά και αύριο, νωρίς το πρωί.

Πάντως, οι περιοχές που ήδη επηρεάζονται ή θα επηρεαστούν σήμερα από τις βροχοπτώσεις, δεν είναι λίγες καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo περιλαμβάνουν ακόμα, εκτός από αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, και τους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας και δευτερευόντως τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT