Αυγενάκης: Ενθαρρυντικές οι πρώτες εκτιμήσεις για τα εδάφη στη Θεσσαλία

Αυγενάκης: Ενθαρρυντικές οι πρώτες εκτιμήσεις για τα εδάφη στη Θεσσαλία

Tο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα δοθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο, σημείωσε ο υπουργός

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα δοθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Αυγενάκης πρόσθεσε πως η παροχή της προκαταβολής για τη φυτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη φυτική παραγωγή έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, 18.226 δηλώσεις ζημιών, ενώ για το ζωικό κεφάλαιο 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη.

Προθεσμίες και διάθεση πόρων

Ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής έχει οριστεί η 13η Οκτωβρίου, για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργοτεχνικού εξοπλισμού η 20ή Οκτωβρίου, ενώ δηλώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όσοι παραγωγοί έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νόμος για εξαίρεση ασφάλισης της παραγωγής τους (π.χ. χοιροτροφία, πτηνοτροφία κ.ά.), θα λάβουν ενίσχυση από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2023, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.

«Θέλω να ενημερώσω τους αγρότες ότι η κυβέρνηση μέσα από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αναμένοντας την έγκριση από την Ε.Ε. για ενίσχυσή του, θα καταβάλει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους –σε πρώτη φάση περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ– για την κάλυψη των αποζημιώσεων» τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Εχουν συλλεχθεί 70.000 νεκρά ζώα – Αδυναμία προσέγγισης σε 13 μονάδες

Αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, όπως υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, το μεγαλύτερο μέρος περισυνελέγη. Συνολικά συνελέχθησαν και διαχειρίστηκαν (ταφή ή αποτέφρωση) περί τα 70.000 νεκρά ζώα και περί τα 110.000 πτηνά, ενώ υπάρχουν ακόμα 13 μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης.

Συλλογή δειγμάτων από 350 περιοχές στον θεσσαλικό κάμπο

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ολοκληρώσει τη πρώτη φάση του σχεδιασμού του και μέχρι σήμερα έχει λάβει 707 δείγματα για αναλύσεις, χημική σύσταση, μηχανική, βαρέα μέταλλα και έλεγχο μικροχλωρίδας.

Οπως δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, «ο πρώτος προγραμματισμός είναι συλλογή δειγμάτων από 350 περιοχές στον θεσσαλικό κάμπο» και συμπλήρωσε ότι εφαρμογή «αντίστοιχου σχεδίου δράσης από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αναμένεται να ξεκινήσει και στην περιοχή του Δομοκού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών, εκτίμηση που ταυτίζεται με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

«Δεν υπάρχει θέμα με τα αλιεύματα του Παγασητικού»

Σχετικά με τον Παγασητικό Κόλπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι αύριο, Πέμπτη, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα ξεκινήσει εποπτεία και δειγματοληψίες.

Ειδικότερα, οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

* Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τέσσερις παράκτιους σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου, με πρόσβαση από την ακτή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023.

* Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τρεις σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου με αλιευτικό σκάφος, στις 4-6 Οκτωβρίου 2023.

* Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε εφτά σταθμούς «ανοικτής θαλάσσης» στην ευρύτερη περιοχή, στις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου, στα όρια των χωρικών υδάτων της χώρας.

* Δειγματοληψίες και αναλύσεις βιολογικών και μη βιολογικών δειγμάτων σε δέκα σταθμούς, με πρόσβαση από την ακτή, στις 10 έως 25 Οκτωβρίου.

Οπως είπε, τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πεδίου – αναλύσεων εργαστηρίου θα ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου 2023.

«Αναφορικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού Κόλπου, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσής τους, διότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου» είπε ο κ. Αυγενάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή