Μόλις 20 ημέρες διήρκεσε το διάλειμμα από τον εφιάλτη της ασταμάτητης, ραγδαίας βροχόπτωσης που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, και οι κάτοικοι του Βόλου βρέθηκαν να ζουν ξανά τις ίδιες ζοφερές στιγμές.
«Η εικόνα είναι μια επανάληψη της κακοκαιρίας Daniel, αλλά με πολύ χειρότερα αποτελέσματα», λέει στην «Κ» η Κατερίνα Ευαγγελινού, κάτοικος της συνοικίας Οξυγόνο, πάνω από τον ποταμό Κραυσίδωνα, ο οποίος πλημμύρισε για δεύτερη φορά.
«Βλέπεις αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο σαν να έχουν τρακάρει. Σπίτια που δεν είχαν πάρει λάσπες και νερά, πήραν αυτή τη φορά».
Η ίδια περιγράφει σήμερα την εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι. «Οι συνοικίες Νεάπολη, Νέα Ιωνία, το Παλιό Λιμεναρχείο, η περιοχή γύρω από τα ΚΤΕΛ, αλλά και αυτές της Αγριάς και των Αλυκών έχουν βυθιστεί ξανά στις λάσπες. Βλέπεις αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο σαν να έχουν τρακάρει. Σπίτια που δεν είχαν δεχθεί λάσπες και νερά κατακλύστηκαν αυτή τη φορά. Ρεύμα σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, ακόμα δεν έχουμε. Την ίδια στιγμή, ζούμε ξανά το δράμα της έλλειψης νερού. Βγάλαμε ξανά το πρωί λεκάνες έξω στον δρόμο για να μαζέψουμε νερό για την τουαλέτα».
Η κ. Ευαγγελινού κάνει λόγο και για πλημμυρισμένα σούπερ μάρκετ και καταστήματα, ενώ εστιάζει στο πώς για δεύτερη φορά ο ποταμός Κραυσίδωνας υπερχείλισε «πνίγοντας» τις κοντινές γειτονιές.
Τα ακαθάριστα ποτάμια και το μεγάλο πλήγμα που προκαλούν στο Παλιό Λιμεναρχείο
Δεν είναι μόνο ο Κραυσίδωνας όμως που υπερχείλισε, αλλά και ο χείμαρρος στη συνοικία του Αναύρου. Το αποτέλεσμα ήταν ολόκληρη η πόλη να μετατραπεί σε ένα ενιαίο ποτάμι, όπως περιγράφει ο Δημήτρης Κανέλλης, πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου Βόλου.
«Είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Προσπαθούμε να βγάλουμε για άλλη μία φορά τα νερά από δρόμους, σπίτια, επιχειρήσεις. Oλα τα ισόγεια σπίτια εδώ, τουλάχιστον 100 στον αριθμό, είναι πλημμυρισμένα».
Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου δεν είχαν σχεδόν καθόλου συνέλθει από την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
«Είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Προσπαθούμε να βγάλουμε για άλλη μία φορά τα νερά από δρόμους, σπίτια, επιχειρήσεις. Oλα τα ισόγεια σπίτια εδώ, τουλάχιστον 100 στον αριθμό, είναι πλημμυρισμένα. Οι ποσότητες του νερού που κατέβαιναν στη συνοικία μας από το ύψος του ποταμού Κραυσίδωνα και του Αναύρου ήταν αυτή τη φορά μεγαλύτερες», σημειώνει ο κ. Κανέλλης, καταλογίζοντας στον δήμο πολυήμερη απραξία στο θέμα του καθαρισμού των φρεατίων, μετά τον Daniel. «Μόλις προχθές ξεκίνησαν να ασχολούνται με το θέμα, μετά από πολλές πιέσεις μας», λέει χαρακτηριστικά.
Οι καταγγελίες για μη σωστό καθαρισμό του Κραυσίδωνα, μετά την πρώτη κακοκαιρία που λάβωσε έντονα τον Βόλο, βγαίνουν από τα στόματα πολλών κατοίκων της πόλης. «Μείωσαν την κοίτη του ποταμού, αφαιρώντας τις φερτές ύλες από μέσα, τις οποίες απλώς στοίβαξαν στην άκρη της κοίτης, αφήνοντας μια λωρίδα κυκλοφορίας για να περνάει το νερό», περιγράφει η Βάσω στην «Κ».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν ξεκίνησε χθες η ραγδαία βροχόπτωση, οι φερτές ύλες να παρασυρθούν γρήγορα από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου δημιουργώντας για άλλη μία φορά ένα εκρηκτικό «μείγμα» το οποίο ξεχείλισε και άρχισε να κυλάει προς το λιμάνι και το κέντρο της πόλης, όπως περιγράφει ο κ. Κανέλλης.
Οσο για το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, «είδε» κι αυτό μερικά τμήματά του να πλημμυρίζουν από τη ραγδαία βροχόπτωση. Ωστόσο, όπως είπε εργαζόμενη στην «Κ», «το νοσοκομείο στάθηκε όρθιο. Πλημμύρισε το υπόγειο και δέχθηκε πολύ νερό και η τραπεζαρία, αλλά καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας σήμερα το πρωί. Ολοι οι εργαζόμενοι έμειναν στο νοσοκομείο το βράδυ, κάνοντας και δεύτερη και τρίτη βάρδια, για να είμαστε όλοι σε επιφυλακή».
Η απόγνωση των επιχειρηματιών εστίασης
Την ίδια στιγμή, οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας Στέφανο Στεφάνου.
«Μέσα σε μόλις 20 ήμερες πετάμε για δεύτερη φορά αναλώσιμα είδη μέσα από τα ψυγεία μας. Αύριο όμως θα πρέπει να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις του μήνα. Ενός μήνα που τα καταστήματά μας υπολειτούργησαν».
«Το κακό αυτή τη φορά είναι διπλάσιο και όλα έγιναν πολύ ξαφνικά», λέει ο ίδιος μιλώντας στην «Κ», επισημαίνοντας πως οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση από αυτήν με τον Daniel.
«Μέσα σε μόλις 20 ήμερες πετάμε για δεύτερη φορά αναλώσιμα είδη μέσα από τα ψυγεία μας. Αύριο όμως θα πρέπει να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις του μήνα. Ενός μήνα που τα καταστήματά μας υπολειτούργησαν. Πώς θα τα καταφέρουμε; Θα φτάσουμε στα Χριστούγεννα για να λειτουργήσουμε σωστά. Οικονομική βοήθεια από το κράτος δεν υπάρχει για τους επιχειρηματίες της εστίασης στον Βόλο. Οι κάτοικοι έχουν κατεστραμμένη ψυχολογία. Μετά από αυτό το δεύτερο χτύπημα τώρα, έχουμε πολύ μέλλον για να συνέλθουμε».
Απαντώντας στο ερώτημα της «Κ» «πότε θα επιστρέψει το νερό στην πόλη», ο Γιώργος Τόρης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, ανέφερε πως όλες οι προσωρινές υποδομές που είχαν δημιουργηθεί για την υποστήριξη του υδρολογικού δικτύου της πόλης, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε ο Daniel, διαλύθηκαν με τη χθεσινή κακοκαιρία. Η εκτίμησή του είναι πως το νερό θα επιστρέψει στην πόλη σταδιακά από σήμερα το απόγευμα και με χαμηλή πίεση για αρχή.