ΕΛ.ΑΣ.: 1.000 ατομικές κάμερες στις στολές αστυνομικών

ΕΛ.ΑΣ.: 1.000 ατομικές κάμερες στις στολές αστυνομικών

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε άνω των 7 εκατ. ευρώ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τον επόμενο μήνα αναμένεται να βγει στον αέρα διαγωνισμός για την προμήθεια 1.026 ατομικών καμερών που θα τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Ο σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το φθινόπωρο του 2022, ωστόσο σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο τον ματαίωσε καθώς έκρινε ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή της προμήθειας με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης – δίχως διαγωνισμό (άρθρο 32).

Επίσης, διότι δεν υπήρχε επαρκής τεκμηρίωση του προϋπολογισμού για την προμήθεια των καμερών.

Τότε, η προμήθεια αφορούσε σε 2.400 κάμερες και επρόκειτο για κυβερνητική εξαγγελία στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει τον Μάιο 2021 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής την πρόθεση της κυβέρνησης για τοποθέτηση καμερών στις στολές όλων των αστυνομικών πρώτης γραμμής που υπηρετούν στην Αττική.

Οι επιτελείς της Αστυνομίας είχαν καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές των νέων καμερών, ενώ στα τέλη του Μαρτίου 2021 δόθηκαν για πιλοτική χρήση σε αστυνομικούς των ΟΠΚΕ και της «Δράσης» οι πρώτες 20 κάμερες.

Το ρεπορτάζ της «Κ», τον Οκτώβριο του 2022, σημείωνε ότι το υλικό από αυτές τις κάμερες είχε χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων κατόπιν άδειας του εισαγγελέα.

Αστυνομικοί είχαν αξιολογήσει θετικά τον αντίκτυπο από τη χρήση τους. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν, περιορίστηκαν οι εις βάρος τους ψευδείς καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια συλλήψεων και προσαγωγών, καθώς επίσης και οι εις βάρος τους επιθέσεις, καθώς ήταν ευκολότερη η ταυτοποίηση των δραστών.

Περιορισμένος αριθμός καμερών (δεν ξεπερνούσαν τις 20) είχε δοθεί και στους επικεφαλής των διμοιριών των ΜΑΤ. Ενεργοποιούνται κατά περίπτωση σε διαδηλώσεις και αστυνομικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή