Εκτός σχεδίου δόμηση: Οι όροι για εξάμηνη παράταση

Εκτός σχεδίου δόμηση: Οι όροι για εξάμηνη παράταση

Το υπ. Περιβάλλοντος είχε δηλώσει ότι ο Σεπτέμβριος 2023 θα ήταν η τελευταία προθεσμία έκδοσης οικοδομικών αδειών για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτική της «αποφασιστικότητας» του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταργήσει τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι η νέα παράταση που δόθηκε χθες στην εξέταση των σχετικών αιτημάτων. Ηδη στις υπηρεσίες δόμησης όλης της χώρας φέρονται να έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 10.000 αιτήσεις, με το υπουργείο να δίνει εξάμηνη παράταση για τη διεκπεραίωσή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προηγούμενη παράταση, τον Δεκέμβριο του 2022, το υπουργείο δήλωνε κατηγορηματικά ότι ο Σεπτέμβριος του 2023 θα ήταν η τελευταία προθεσμία.

Η δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων είχε δοθεί με διάφορες «προσωρινές» ρυθμίσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Την τελευταία 15ετία το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε όσες τέτοιες άδειες προσβλήθηκαν δικαστικά, επισημαίνοντας ότι οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση έπρεπε να έχουν ήδη καταργηθεί. Τελικώς η σχετική ρύθμιση συμπεριελήφθη στον ν. 4759/2020 (και συμπληρώθηκε μόλις 15 μέρες αργότερα με τον 4764/2020). Ο νόμος αυτός έδωσε προθεσμία δύο ετών, έως τον Δεκέμβριο του 2022, για να κατατεθεί αίτημα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε τέτοιου είδους οικόπεδα.

Ουδέν ελαστικότερον όμως των προθεσμιών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΕΝ ήρθε με νέα νομοθετική ρύθμιση (ν. 5007/22) να δώσει παράταση εννέα μηνών, έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023, για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Παρότι η νέα προθεσμία δεν αφορούσε τους πάντες, αλλά μόνο όσους είχαν ήδη έως τότε υποβάλει αιτήσεις για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, ουσιαστικά έδινε μια διέξοδο για τον πολλαπλασιασμό των αδειών που τελικά θα εκδίδονταν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2022, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών, ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς διευκρίνιζε ότι η 30ή Σεπτεμβρίου θα ήταν η τελική ημερομηνία.

Η σχετική δυνατότητα, που το υπουργείο παρείχε για επιπλέον 9 μήνες, οδήγησε στην υποβολή χιλιάδων αιτημάτων για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης (ανεπισήμως υπολογίζονται σε 10-12.000), τα οποία προφανώς οι πολεοδομίες δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν. Ετσι πριν από λίγες ημέρες ακολούθησε η (εξάμηνη, έως το τέλος Μαρτίου 2024) παράταση της παράτασης, μέσω ρύθμισης που συμπεριελήφθη σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον κορωνοϊό. «Λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού αριθμού αιτήσεων για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, η εξέταση των οποίων εκκρεμεί στις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης και προκειμένου να μην απολεσθεί το δικαίωμα των ιδιοκτητών για λόγους που δεν άπτονται της σφαίρας ευθύνης αυτών, ιδίως καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων ή λοιπών εγκρίσεων που απαιτούνται για τις οικοδομικές άδειες, παρατείνεται η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης, η οποία λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Η παράταση αυτή αφορά αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες που είχαν καταθέσει εμπροθέσμως αίτημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT