Θεσσαλία: 100% κάλυψη για τα ζώα που χάθηκαν στις πλημμύρες

Θεσσαλία: 100% κάλυψη για τα ζώα που χάθηκαν στις πλημμύρες

Οι δαπάνες θα καλυφθούν από πόρους της Ε.Ε. με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κάλυψη σε ποσοστό 100% των δαπανών για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως οι δαπάνες θα καλυφθούν από πόρους της Ε.Ε. με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς ίδιους πόρους των πληγέντων. «Στόχος μας είναι να μείνουν οι αγρότες στη γη τους», σημείωσε. 

«Εχουν διατεθεί ήδη περί τα 50 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες. Για πρώτη φορά γεωργοί και κτηνοτρόφοι εντάχθηκαν στο πλαισίο αρωγής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι έχουν υποβληθεί 2.363 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης, οι δηλώσεις αφορούν σε: 84.148 αιγοπρόβατα, 7.375 βοειδή, 22.781 χοίρους, 256.483 ορνιθοειδή (όρνιθες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες), 647 κουνέλια, 71 άλογα και 111.971 μελίσσια.

Οι αποζημιώσεις για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου θα καταβληθούν στους πληγέντες κτηνοτρόφους το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ.

Μελέτη από ειδική ομάδα επιστημόνων

Μιλώντας για τα μέτρα ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κλάδου ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι αυτά έχουν στόχο την ανασύσταση και επανέναρξη της κτηνοτροφικής παραγωγής μέσα από αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα.

Οπως είπε, έχει συνταχθεί μελέτη για την αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου από ειδική ομάδα επιστημόνων σε συνεργασία με υπηρεσιακούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κτηνιάτρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οπως αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη «οι κτηνοτρόφοι μας με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ζώα τους με νέα ζώα ελεγμένα, κατάλληλα για το τόπο και τις συνθήκες εκτροφής, από φάρμες που θα έχουν επιλεγεί από ειδικούς επιστήμονες» όπως είπε.

Σε όσους έχουν χάσει τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, θα τους δοθεί πρότυπο σχέδιο στάβλων το οποίο θα εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στα ζώα τους, υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας και υγιεινής αλλά και ειδικά σχέδια διαφυγής και προφύλαξης των ζώων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, ο υπουργός ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τον στρατό και δεκάδες εθελοντές, για την αποτροπή της υγειονομικής βόμβας των νεκρών ζώων.

«Τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα περισυνελέγησαν. Αλλα ετάφησαν και άλλα αποτεφρώθηκαν και ο υγειονομικός κίνδυνος απετράπη», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην κάλυψη της φυτικής παραγωγής από τις πλημμύρες (1.112.000 στρέμματα στη Θεσσαλία) για βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, μηδική, μήλα κ.λπ.

Εκανε λόγο για προκαταβολή για το βαμβάκι 140 ευρώ ανά στρέμμα για όσες καλλιέργειες επλήγησαν από 80 έως 100% και 110 ευρώ για ζημιές άνω του 40%. Για το καλαμπόκι οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε 110 ευρώ ανά στρέμμα για όσες καλλιέργειες επλήγησαν από 80 έως 100% και και 70 ευρώ για ζημιές από 40% και πάνω.

Για τη βιομηχανική ντομάτα η προκαταβολή για τις ζημιές ορίζεται σε 500 ευρώ ανά στρέμμα για ζημιές από 80% και άνω και 300 ευρώ το στρέμμα για ζημιές από 40% και άνω.

Σημείωσε δε πως για τις αποζημιώσεις θα προβλέπεται ακατάσχετο, ενώ θα υπάρξουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή