Το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων και η ελληνική μαφία

Το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων και η ελληνική μαφία

Συνελήφθησαν δύο στενοί συγγενείς εμπόρου πετρελαιοειδών, ο οποίος είχε δολοφονηθεί την άνοιξη του 2022

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία πειστήρια συνδέουν το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμου, που αποκάλυψε προ ημερών η αστυνομία, με τους δύο στενούς συγγενείς του δολοφονημένου την άνοιξη του 2022 εμπόρου πετρελαιοειδών. Πρόκειται για δύο βυτιοφόρα που ανήκουν σε μεταφορική εταιρεία συμφερόντων τους, καθώς και σφραγίδες με την επωνυμία και τα φορολογικά στοιχεία της ίδιας εταιρείας.

Εντοπίστηκαν όλα το πρωί της περασμένης Πέμπτης σε αποθήκη, σε ερημική τοποθεσία του Ασπροπύργου. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν ακόμη 15 δεξαμενές χωρητικότητας ενός τόνου η καθεμία, γεμάτες με χημικό διαλύτη που χρησιμοποιείται για τη νόθευση της βενζίνης, και ένα δελτίο αποστολής από μια εικονική εισαγωγή διαλύτη από τη Βουλγαρία προς εταιρεία «σφραγίδα» στην Αττική.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, κατόπιν καταγγελίας ότι σε πάρκινγκ στους Αγίους Αναργύρους σταθμεύουν βυτιοφόρα φορτωμένα με χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη νόθευση πετρελαιοειδών. Επειτα από μυστική επιχείρηση, ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης εντοπίστηκε και τέθηκε υπό επιτήρηση. Το ίδιο και τα τρία βυτιοφόρα που ήταν σταθμευμένα στο εσωτερικό του. Προέκυψε ότι το ένα απ’ αυτά μετάγγιζε διαλύτες από τη Βουλγαρία στις δεξαμενές δύο πρατηρίων που φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό του το κύκλωμα, το πρώτο επί της λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, και το δεύτερο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας. Ενίοτε, το ίδιο βυτιοφόρο «μάνα» μετάγγιζε διαλύτες και στα άλλα δύο φορτηγά που είχαν εντοπιστεί να σταθμεύουν στο υπαίθριο πάρκινγκ των Αγίων Αναργύρων.

Το τελευταίο σκέλος της αστυνομικής επιχείρησης, αυτό για τη σύλληψη των υπόπτων, εκτυλίχθηκε το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου. Τη στιγμή που το φορτηγό με τη νοθευτική ουσία συνέδεε τους σωλήνες του στη δεξαμενή του πρατηρίου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, αστυνομικοί έκαναν έφοδο συλλαμβάνοντας όσους μετείχαν στη μετάγγιση. Στη δεξαμενή του το φορτηγό διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 12 τόνους χωρίς παραστατικά, ενώ στο πρατήριο βρέθηκαν 20.000 ευρώ σε μετρητά. Βρέθηκε όμως και μια συσκευή, μέσω της οποίας οι διαχειριστές του πρατηρίου εξαπατούσαν το σύστημα εισροών – εκροών. Παρουσία των αστυνομικών εκφορτώθηκαν δοκιμαστικά στις δεξαμενές του πρατηρίου 1.400 λίτρα διαλύτη, με το σύστημα εισροών – εκροών να καταγράφει μεταβολή κατά μόλις 74 λίτρα. Πλην των δύο συγγενών του δολοφονημένου επιχειρηματία, για συμμετοχή στην υπόθεση διώκονται οδηγοί βυτιοφόρων και οι διαχειριστές-μέτοχοι των εταιρειών που ελέγχουν τα πρατήρια. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για «αχυρανθρώπους» κατά την προσφιλή πρακτική των λαθρεμπορικών κυκλωμάτων ώστε να διαφεύγουν τις ποινικές ευθύνες οι εγκέφαλοι. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους αφορά μεταξύ άλλων το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος ωστόσο ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. τα αποτελέσματα από το χημείο προκειμένου να βεβαιωθεί ότι τα βυτιοφόρα περιείχαν νοθευτική ουσία και όχι βενζίνη ή πετρέλαιο. Η Οικονομική Αστυνομία είχε και το 2019 σχηματίσει δικογραφία εις βάρος του ενός από τους συγγενείς του εμπόρου πετρελαιοειδών, με τη δολοφονία του τελευταίου την άνοιξη του 2022 να αποδίδεται στον πόλεμο με «επιχειρηματίες της νύχτας» για τον έλεγχο της διακίνησης πετρελαιοειδών στο λεκανοπέδιο και όχι μόνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή