Γήπεδο Πανσερραϊκού: Το λουκέτο και η παραγγελία για αυτοψία πριν από δύο χρόνια

Γήπεδο Πανσερραϊκού: Το λουκέτο και η παραγγελία για αυτοψία πριν από δύο χρόνια

Το πόρισμα της μελέτης παραδόθηκε στις 25 Αυγούστου και έκανε λόγο για στατική ανεπάρκεια, το γήπεδο όμως έκλεισε επ’ αόριστον περίπου δύο μήνες μετά

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες μετά τη μελέτη της τεχνικής εταιρείας που διαπίστωνε προβλήματα στατικής επάρκειας και ενώ είχαν ήδη πραγματοποιηθεί δύο αγώνες ποδοσφαίρου με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την ασφάλεια των παρευρισκομένων, μπήκε τελικά πριν από λίγες ημέρες το επ’αόριστον λουκέτο στο γήπεδο του Πανσερραϊκού. Ειδικότερα, το πόρισμα της μελέτης υπεβλήθη στον δήμο στις 25 Αυγούστου και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου και τον ΟΠΑΚΠΑ (σ.σ. ιδιοκτήτης του γηπέδου) προς εξέταση. 

Η ΥΔΟΜ αξιολογώντας ενδελεχώς τον μεγάλο όγκο αυτής της μελέτης, με έγγραφό της στις 18 Οκτωβρίου 2023, ενέκρινε τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης και διαπιστώνοντας στατική ανεπάρκεια και συνακόλουθη επικινδυνότητα, αλλά όχι επικίνδυνη ετοιμορροπία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έκρινε ότι πρέπει να τεθούν σε αχρησία η ανατολική και δυτική κερκίδα του γηπέδου. Εντέλει, μία μέρα μετά στις 19 Οκτωβρίου, η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων αποφάσισε να μπει λουκέτο στο γήπεδο ανακαλώντας την προηγούμενη προσωρινή άδεια λειτουργίας -είχε εκδοθεί στις 20 Σεπτεμβρίου και είχε ισχύ έως τις 20 Δεκεμβρίου- η οποία είχε ζητηθεί από τον ΟΠΑΚΠΑ λόγω της ανόδου της ομάδας στη Super League 1 και φέρει την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τη μελέτη»

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στη σχετική προσωρινή άδεια λειτουργίας, που έχει στη διάθεση της η «Κ», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν παρατηρούνται αστοχίες στη στατική αντοχή κατασκευών» ενώ οι εισηγήσεις που γίνονται περιορίζονται σε ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας, όπως η τοποθέτηση λουκέτων ασφαλείας σε μεταλλικά ερμάρια παροχών ρεύματος αλλά και δοχείων απορριμμάτων στις τουαλέτες και τους νιπτήρες. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χαράλαμπος Χορταράς, σημειώνει ότι «δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη μελέτη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν βρέθηκε κάτι που να στοιχειοθετεί την ακαταλληλότητα». «Αν την είχαμε η δική μας θέση πιθανόν να ήταν διαφορετική, δεν θα προχωρούσαμε δηλαδή σε αδειοδότηση», υποστηρίζει. Προσθέτει μάλιστα ότι το πρόβλημα της στατικότητας θα μπορούσε να διαπιστωθεί μόνο με μια εις βάθος μελέτη όπως και έγινε από τεχνικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, η οποία διήρκησε μήνες.  

«Δεν μπορούσαμε σε έναν απλό έλεγχο που κάνουμε, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, να διαπιστώσουμε εις βάθος προβλήματα».

Γήπεδο Πανσερραϊκού: Το λουκέτο και η παραγγελία για αυτοψία πριν από δύο χρόνια-1
Φωτ: INTIME

«Δεν μπορούσαμε εμείς σε έναν απλό έλεγχο που κάνουμε, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, να διαπιστώσουμε εις βάθος προβλήματα. Για αυτό οφείλει ο ιδιοκτήτης της αθλητικής εγκατάστασης (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΟΠΑΚΠΑ), πριν καλέσει την επιτροπή, να τα έχει όλα στην εντέλεια», λέει ο κ. Χορταράς. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος υποστηρίζει και εκείνος ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει ενημέρωση από την αρμόδια δημοτική αρχή, όπως επίσης και από τον ΟΠΑΠΚΑ. «Η δημοτική αρχή ενημέρωσε την πολεοδομία και η Υπηρεσία Δόμησης έκανε 40 μέρες για να στείλει αυτό το πόρισμα, αυτό όμως το έκαναν μεταξύ τους, χωρίς να ενημερώσουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Καταλληλότητας, ούτε τα μέλη της, κάτι που ήταν δέσμια υποχρέωσή τους. Ο δήμος φέρει ευθύνες γιατί είχε ενημερωθεί, όπως και ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης, αφού μετέχει και στην Επιτροπή».

«Αν μας έλεγε η τεχνική εταιρεία ότι υπάρχει επικίνδυνη ετοιμορροπία ή επικινδυνότητα, θα έπρεπε να πάρουμε τις όποιες αποφάσεις άμεσα, τώρα όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αν γίνει μέτρηση στα κτίρια της χώρας, το 90% θα βγουν στατικώς ανεπαρκή».

Στην ερώτηση της «Κ» προς τον απερχόμενο δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη, εάν το κλείσιμο του γηπέδου θα μπορούσε να έχει γίνει γρηγορότερα, ο ίδιος σημειώνει: «Αν μας έλεγε η τεχνική εταιρεία ότι υπάρχει επικίνδυνη ετοιμορροπία ή επικινδυνότητα, δεν θα περίμενα την Υπηρεσία Δόμησης, να κάνει οτιδήποτε, τότε θα ήταν πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα, θα έπρεπε να πάρουμε τις όποιες αποφάσεις άμεσα, τώρα όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αν γίνει μέτρηση στα κτίρια της χώρας, το 90% θα βγουν στατικώς ανεπαρκή».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης στον δήμο Σερρών, κ. Ελένη Στρίκα, που υπογράφει και το σχετικό έγγραφο περί στατικής ανεπάρκειας, κληθείσα να σχολιάσει την καθυστέρηση ανάμεσα στο πόρισμα και το «λουκέτο», δηλώνει ότι «έπρεπε να δώσει την έγκριση εκτέλεσης εργασιών».

«Από τη στιγμή που είδα ότι παρουσιάζουν στατική ανεπάρκεια οι κερκίδες δεν μπορούσα να μην το λάβω υπόψιν. Το αν θα χρησιμοποιούνται ή όχι οι κερκίδες επαφίεται στον ιδιοκτήτη του γηπέδου, αλλά από τη στιγμή που ήρθε σε εμένα η μελέτη έπρεπε να πάρω θέση και μίλησα για αχρησία ανατολικών και δυτικών κερκίδων. Η μελέτη πήγε στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, στον ΟΠΑΠΚΑ και σε εμένα και παρελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο. Ηταν γνωστό ότι υπήρχε πρόβλημα στατικότητας, αλλά χρειαζόταν το πόρισμα για να κλείσει», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που της τέθηκε αν έκρινε ότι ήταν ασφαλής η διεξαγωγή των δύο αγώνων τον προηγούμενο μήνα, δεν θέλησε να απαντήσει. Οσο για το εάν θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί η Περιφέρεια προτού εκδώσει την προσωρινή άδεια λειτουργίας, η οποία δεδομένων των εξελίξεων ανακλήθηκε, η κ. Στρίκα απαντά πως «η ίδια η Περιφέρεια θα έπρεπε να καταθέσει σχετικό αίτημα».

«Πριν από δύο χρόνια οι πρώτες διαπιστώσεις» 

Πάντως, η ιστορία με τα προβλήματα στο γήπεδο πηγαίνει δύο χρόνια πίσω, όταν σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό που συμμετείχε στη μελέτη κ. Πάρη Δασκαλούδη, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου είχαν δει κάποια πράγματα στο γήπεδο και τους ζητήθηκε να κάνουν επιτόπια αυτοψία.

«Από την αυτοψία προέκυψε η ανάγκη να γίνει μία επισταμένη οπτική επιθεώρηση και μία διερεύνηση των ποιοτήτων των υλικών κατασκευής του γηπέδου και έτσι έγινε η πρώτη μελέτη, την οποία παρήγγειλε ο ΟΠΑΚΠΑ, με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών του δήμου».

Σύμφωνα με τον δήμο, αυτή η μελέτη έγινε γιατί έπρεπε να υλοποιηθούν συγκεκριμένες εργασίες στο γήπεδο, προκειμένου να αξιοποιηθεί χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου από το υπουργείο Υποδομών και οι εργασίες αυτές απαιτούσαν οικοδομική άδεια. «Η οικοδομική άδεια για να βγει έπρεπε να γίνει μελέτη στατικής επάρκειας του συνόλου του γηπέδου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσάφης.

Πώς φτάσαμε στο λουκέτο

Η πρώτη μελέτη που έγινε τον χειμώνα οδήγησε σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία έδειχναν ότι χρειαζόταν έλεγχος στατικής επάρκειας των κερκίδων του γηπέδου και όπου απαιτούνταν μελέτη στατικής ενίσχυσης. Παράλληλα, η πρώτη μελέτη είχε δώσει και κάποιες προτάσεις συντηρητικής χρήσης του γηπέδου, όπως για παράδειγμα να κατέβουν κάποιες πινακίδες που λόγω της πίεσης από τον αέρα «μπορεί να ήταν πρόβλημα προς την πλευρά του σχολείου». 

Κατόπιν των προτάσεων αυτών, η Πολεοδομία είχε αποφασίσει τον Ιανουάριο τον αποκλεισμό τριών σειρών θεατών στο τοιχίο της ανατολικής κερκίδας, τον μειωμένο αριθμό θεατών, την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνα με χιόνι ή αέρα για το στέγαστρο, τα οποία και εφαρμόστηκαν και ίσχυαν μέχρι και πρόσφατα.

Στη συνέχεια, όπως μας ενημερώνει ο κ. Δασκαλούδης, η εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη προχώρησε στην εκπόνηση της γνωστής μελέτης που υπεβλήθη στον δήμο στις 25 Αυγούστου.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχει ανεπάρκεια στο στέγαστρο του γηπέδου, ότι είναι ανεπαρκής ο τοίχος και οι κερκίδες από την πλευρά του σχολείου. Στο νότιο πέταλο του γηπέδου, το 2014 είχε γίνει μελέτη ενίσχυσης και κατασκευή της ενίσχυσης», εξηγεί. Οσο για το πρόβλημα στατικότητας στις ανατολικές και δυτικές κερκίδες, διευκρινίζει ότι «οι υπάλληλοι του δήμου άμεσα το γνώριζαν από τον Αύγουστο, γιατί αναγραφόταν στο πόρισμα».

Η ανησυχία γονέων διπλανού σχολείου

Πάντως, οι γονείς μαθητών στα σχολεία που συνορεύουν με το γήπεδο και τα οποία παραμένουν κλειστά από χθες μέχρι και αύριο, παρέμεναν «στο σκοτάδι». Μιλώντας στην «Κ», η κ. Ευαγγελία, γονέας παιδιού που φοιτά σε ένα από τα δύο δημοτικά σχολεία, εκφράζει την ανησυχία της και τον προβληματισμό της, ενώ επισημαίνει ότι δεν είχαν κάποια επίσημη ενημέρωση από το σχολείο.

«Υπεύθυνη ενημέρωση από το σχολείο δεν είχαμε, εμείς το μάθαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προς το παρόν τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση. Αρκετοί γονείς σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε, εννοείται πως φοβόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή