Παρακολουθήσεις: Το αίτημα των δύο δικαστών στην ΑΔΑΕ

Παρακολουθήσεις: Το αίτημα των δύο δικαστών στην ΑΔΑΕ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τη χθεσινή απόφαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου να ανατεθεί η έρευνα για τις υποκλοπές στον αντεισαγγελέα Α.Π. Αχιλλέα Ζήση, οι δύο πρωτοδίκες Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, οι οποίοι για πάνω από ένα χρόνο ερευνούσαν την πολύκροτη υπόθεση, είχαν στείλει ένα αίτημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Ζητούσαν από την ΑΔΑΕ να ελέγξει εάν για τις 92 τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν γίνει στόχος του παράνομου λογισμικού Predator είχαν κινηθεί διαδικασίες παρακολούθησής τους και μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ή και να διαψευστεί η ύπαρξη ή όχι ενός ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων.

Στο διάστημα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου είχαν υπάρξει τέτοια παραδείγματα, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της Αρτέμιδος Seaford, δεν είχε ωστόσο γίνει μια συστηματική έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κουβάρι των τελευταίων εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται πριν από τρεις εβδομάδες όταν οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών, που ερευνούσαν την υπόθεση ήδη από το φθινόπωρο του 2022, ζήτησαν από την ΑΔΑΕ να ελέγξει εάν είχαν κινηθεί από την ΕΥΠ διαδικασίες άρσης απορρήτου για τα 92 τηλέφωνα-στόχους του Predator. Το εισαγγελικό αίτημα τέθηκε προς συζήτηση την περασμένη Τετάρτη στην ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Υπό τη νέα της σύνθεση, η ΑΔΑΕ παρέπεμψε τους εισαγγελείς στη γνωμοδότηση του τέως επικεφαλής εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που πάντως αφορούσε τη δυνατότητα πολιτών και όχι εισαγγελέων να ενημερώνονται για θέματα άρσης απορρήτου σε συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις.

Οι κ.κ. Τριανταφύλλου και Σπυρόπουλος επανήλθαν με νεότερο αίτημά τους προς την ΑΔΑΕ μόλις την περασμένη Παρασκευή. Μετά την παρέλευση του Σαββατοκύριακου ο φάκελος της υπόθεσης με απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αφαιρέθηκε από τους δύο πρωτοδίκες και ανετέθη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση με το αιτιολογικό ότι αφορά θέμα «μείζονος σημασίας» και λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της έρευνας «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή