Σε ανώτατο εισαγγελέα οι δικογραφίες για τις υποκλοπές

Σε ανώτατο εισαγγελέα οι δικογραφίες για τις υποκλοπές

Η έρευνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 δεν είχε περαιωθεί και υπήρχε κίνδυνος να υπάρξει παραγραφή των εγκλημάτων που έχουν καταγγελθεί

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση χρόνο από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες για τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων και, χθες, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αναβαθμίστηκε με πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός Γεωργία Αδειλίνη με παραγγελία της ζήτησε να γίνει στο εξής η έρευνα από ανώτατο εισαγγελέα, καθώς έκρινε ότι είναι «μείζονος σημασίας» και, ως εκ τούτου, η Δικαιοσύνη οφείλει να προχωρήσει στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών και μάλιστα στο υψηλότατο εισαγγελικό επίπεδο.

Επίσης το γεγονός ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών, που είχε αναλάβει τις έρευνες με δύο εισαγγελείς, δεν κατέστη δυνατόν να τις ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια του ενάμιση χρόνου που έχει ήδη διαρκέσει η έρευνα, ήταν ένα ακόμη στοιχείο που μέτρησε για την αναβάθμιση των σχετικών δικαστικών διαδικασιών.

Οπως τονίζεται άλλωστε στην παραγγελία, η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και δεν έχει περαιωθεί, ενώ σημειώνεται και ο κίνδυνος λόγω της παρέλευσης του χρόνου να υπάρξει παραγραφή των εγκλημάτων που έχουν καταγγελθεί.

Μετά ταύτα, η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησε χθες όλες τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί έπειτα από καταγγελίες τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη όσο και άλλων προσώπων, δημοσιογράφων και πολιτικών.

Οι σχετικές δικογραφίες, που ουσιαστικά έχουν από καιρό συνενωθεί και αποτελούν αντικείμενο ενιαίας έρευνας, θα διαβιβαστούν το ταχύτερο στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος ανέλαβε στο εξής τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Οπως τονίζεται στην παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη, η δικαστική διαδικασία δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, καθώς θα ληφθεί υπόψη, θα αξιολογηθεί και θα συνεκτιμηθεί από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, που ήδη ανέλαβε από χθες τις έρευνες, το υλικό που ήδη έχει συγκεντρωθεί από τις έρευνες που διεξήχθησαν ενώ υπάρχουν σε εκκρεμότητα αιτήματα δικαστικής συνδρομής τόσο προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ όσο και της Ελβετίας, που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Το γεγονός αυτό υπήρξε καθοριστικό για τη μη ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ η σπουδαιότητα του όλου θέματος κρίθηκε πως προσφέρεται για διερεύνηση από έμπειρο και εισαγγελικό λειτουργό κύρους.

Οι καταγγελίες περί παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator, πάντως, έχουν προκαλέσει πέραν των δικαστικών ερευνών παρεμβάσεις και από την αρμόδια Αρχή διασφάλισης του τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ έχουν απασχολήσει σχετικά και ευρωπαϊκά όργανα. Παράλληλα, η εν λόγω υπόθεση κατά καιρούς έχει πυροδοτήσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, ενώ την αναβάθμιση των ερευνών ζήτησαν στο παρελθόν πολιτικοί από τον χώρο της αντιπολίτευσης και άλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή