Υπόθεση υποκλοπών: «Απολογία» που γεννάει ερωτήματα

Υπόθεση υποκλοπών: «Απολογία» που γεννάει ερωτήματα

Κλήση για εξηγήσεις επιδόθηκε στον Στέφανο Γκρίτζαλη και στην Κατερίνα Παπανικολάου, νυν και πρώην στέλεχος της ΑΔΑΕ, αντίστοιχα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη διαρροή βουλευμάτων άρσης απορρήτου της ΕΥΠ, που όμως είχαν προηγουμένως δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στις 9 Νοεμβρίου ως ύποπτοι ο Στέφανος Γκρίτζαλης και η Κατερίνα Παπανικολάου, νυν και πρώην στέλεχος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αντίστοιχα. Η κλήση για εξηγήσεις τούς επιδόθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 ο τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Εκείνη η έρευνα αφορούσε τη δημοσιοποίηση στον Τύπο απόρρητων εγγράφων αναφορικά με τη διαδικασία άρσης απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Ενα και πλέον χρόνο μετά, οι κ.κ. Παπανικολάου και Γκρίτζαλης και ακόμη δύο στελέχη της ΑΔΑΕ καλούνται να παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτοι.

Σύμφωνα με την ποινική προκαταρκτική που ολοκλήρωσε ο κ. Ντογιάκος, τα συγκεκριμένα στελέχη της Αρχής ευθύνονται για τη διαρροή στον Τύπο τριών βουλευμάτων άρσης απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Η αλληλουχία των γεγονότων πάντως, τουλάχιστον όπως αυτά παρατίθενται κατά πληροφορίες στα δικαστικά έγγραφα, γεννάει ερωτήματα. Οι εισαγγελικές αρχές αξιολογούν ως διαρροή το γεγονός ότι ο Θ. Κουκάκης στην καταγγελία του προς τον Αρειο Πάγο, τον Μάιο του 2022, είχε παραθέσει τους αριθμούς των τριών βουλευμάτων άρσης απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο. Ως ύποπτοι για τη διαρροή καλούνται οι τέσσερις ελεγκτές της ΑΔΑΕ, με τη διαφορά ωστόσο ότι ένα μήνα νωρίτερα οι επίμαχοι, απόρρητοι αριθμοί είχαν φιλοξενηθεί σε ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United. Και ο ίδιος ο δημοσιογράφος εξάλλου είχε στηρίξει την έγγραφη καταγγελία του στο επίμαχο δημοσίευμα του Απριλίου 2022.

Πώς και γιατί η έρευνα του εισαγγελέα εστίασε στους συγκεκριμένους ελεγκτές της Αρχής; Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δικαστικά έγγραφα γίνεται αναφορά σε έλεγχο που, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούλιο του 2021 στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι Παπανικολάου, Γκρίτζαλης και ακόμη δύο στελέχη της ΑΔΑΕ. Ο έλεγχος, τυπικά τουλάχιστον, δεν αφορούσε συγκεκριμένα την υπόθεση του Θανάση Κουκάκη. Ο νόμος, εξάλλου, είχε ήδη αλλάξει στερώντας το δικαίωμα στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους προσφεύγοντες για την άρση απορρήτου στο κινητό τους τηλέφωνο.

Αντικείμενο εκείνου του ελέγχου, στο πλαίσιο του οποίου πάντως τα στελέχη της ΑΔΑΕ είχαν ζητήσει να ενημερωθούν εάν υπήρχαν νέα βουλεύματα άρσης απορρήτου στο κινητό του Θ. Κουκάκη, ήταν να ελέγξουν εάν οι πάροχοι εφάρμοζαν ή όχι τις διαδικασίες, όπως προέβλεπε ο νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές θεωρούν ότι στο πλαίσιο εκείνου του ελέγχου (τα αποτελέσματα είχαν παρουσιαστεί στην ολομέλεια της ΑΔΑΕ) τα τέσσερα στελέχη της ανεξάρτητης αρχής ενημερώθηκαν για την ύπαρξη των βουλευμάτων, τα οποία στη συνέχεια άφησαν να διαρρεύσουν στον δημοσιογράφο. Τα τρία βουλεύματα άρσης απορρήτου στο κινητό του Κουκάκη πάντως είχαν εκδοθεί 12 μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2020, ενώ και ο δημοσιογράφος είχε προσφύγει στην ΑΔΑΕ για να μάθει εάν παρακολουθείται τον Αύγουστο του 2020, πολύ πριν από τα γεγονότα που παρατίθενται στη δικογραφία. Κάποιες πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Αρχής να ερευνούν την υπόθεση Κουκάκη εντοπίζοντας τα βουλεύματα στο διάστημα που ακολούθησε την καταγγελία του δημοσιογράφου και σίγουρα πολύ πριν από τον Ιούλιο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή