Υπ. Υγείας: Δράσεις για καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας και του Αλτσχάιμερ

Υπ. Υγείας: Δράσεις για καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας και του Αλτσχάιμερ

Με το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας», ο πάσχων θα ορίζει συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο το οποίο θα τον εκπροσωπεί για θέματα υγείας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα συνολικό πλαίσιο για την καλύτερη αντιμετώπιση των ατόμων με άνοια στη χώρα μας, με έμφαση στα δικαιώματα των πασχόντων ειδικά στα προχωρημένα στάδια της νόσου, περιγράφει το «Ελληνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ», το οποίο παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το σχέδιο δράσης, που αφορά την περίοδο 2023-2028 και το οποίο θα λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου, βασίζεται σε επτά άξονες που αφορούν την καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου με την ενημέρωση του πληθυσμού, την υποστήριξη των ασθενών, την αντιμετώπιση της νόσου, την εκπαίδευση και την έρευνα στη νόσο και τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Ειδικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πασχόντων, εισάγει το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας» και τις «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» για τα άτομα με άνοια, σε μια προσπάθεια διασφάλισης ότι οι επιθυμίες και οι εντολές τους ως προς τη διαχείριση της φροντίδας που λαμβάνουν θα παραμείνουν σεβαστές ακόμη και όταν οι ίδιοι δεν θα είναι σε θέση λόγω της εξέλιξης της νόσου να λάβουν αποφάσεις. Ειδικότερα, με το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας» θα ορίζεται από τον πάσχοντα συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο το οποίο θα τον εκπροσωπεί για τα θέματα που αφορούν τη φροντίδα που λαμβάνει. Με τις «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» ο πάσχων θα ορίζει το πού και πώς επιθυμεί να λαμβάνει τις σχετικές υπηρεσίες όταν η νόσος προχωρήσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στην Ελλάδα πάνω από 450.000 άτομα πάσχουν από άνοια και σχετικές διαταραχές. Κάθε πάσχων χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη), οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά, ως φροντιστές, με άτομα που πάσχουν από άνοια και νοητικές διαταραχές.

Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «με το ελληνικό σχέδιο δράσης για την άνοια και τη νόσο Aλτσχάιμερ αποδεικνύουμε ότι προοδεύουμε στην κατανόηση και θεραπεία της άνοιας και της νόσου Aλτσχάιμερ και μπορούμε να παρέχουμε τώρα αποτελεσματική φροντίδα σε πάσχοντες και στις οικογένειές τους. Παράλληλα, αναγνωρίζονται και οριοθετούνται τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια, ενώ αναγνωρίζεται και ο ρόλος των άτυπων φροντιστών των ασθενών. Ταυτόχρονα εισάγουμε στην ελληνική έννομη τάξη το “πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας”, όπως και τις “προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας” για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια. Η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να το πετύχουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή