Νοσοκομεία: Οκτώ μήνες για ένα χειρουργείο

Νοσοκομεία: Οκτώ μήνες για ένα χειρουργείο

Εντονο παραμένει το πρόβλημα σε αρκετά νοσοκομεία της Αττικής λόγω έλλειψης προσωπικού

Σε κανονική λειτουργία επέστρεψαν από χθες τα χειρουργεία του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία τεσσάρων χειρουργικών αιθουσών του νοσοκομείου, συν μιας αίθουσας για μικρότερες επεμβάσεις, π.χ. οφθαλμολογικές, για τις οποίες δεν απαιτείται ολική αναισθησία. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο είχε αναστείλει από τον περασμένο Αύγουστο τη διενέργεια των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων λόγω της σοβαρής έλλειψης αναισθησιολόγων. Το νοσοκομείο προχώρησε στην πρόσληψη, με τρίμηνες συμβάσεις, ιδιωτών αναισθησιολόγων προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα προσωρινά και έως ότου προχωρήσουν οι διαδικασίες των προσλήψεων μόνιμων γιατρών. Και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τον διορισμό γιατρών από την προκήρυξη 850 μόνιμων θέσεων της περασμένης άνοιξης. Για το 2024, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει δρομολογηθεί να γίνουν 6.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, από τις 10.000 που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής τετραετίας.

Εως ότου δοθεί η «τονωτική ένεση» στο ΕΣΥ με νέο προσωπικό, πιθανότατα τα χειρουργεία σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής να συνεχίσουν να λειτουργούν με λιγότερες χειρουργικές αίθουσες από αυτές που διαθέτουν. Σε αναμονή των προσλήψεων επαγγελματιών υγείας που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κατέγραψε την κατάσταση των χειρουργείων του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο, πολλά εκ των οποίων μένουν αναξιοποίητα ακριβώς λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Αττικόν έχουν αναπτυχθεί 14 χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων λειτουργούν οι μισές. Στα δύο μεγάλα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας λειτουργούν μόλις έξι αίθουσες, από τις 15 συνολικά. Στον «Ευαγγελισμό» λειτουργούν 13-14 χειρουργικές αίθουσες από τις 17 που διαθέτει το νοσοκομείο, με την κάλυψη από αναισθησιολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς να είναι οριακή. Για τον ίδιο λόγο, κλειστά είναι στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ δύο χειρουργικά τραπέζια από τα εννέα ανεπτυγμένα που διαθέτει το νοσοκομείο. Στο Ασκληπιείο Βούλας, τέσσερις χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές, στο Τζάνειο έξι, στο «Αγία Ολγα» δύο, όπως και στο «Μεταξά» και στο Σισμανόγλειο. Στον αντίποδα, με όλες τους τις δυνάμεις λειτουργούν τα χειρουργεία στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» (20 χειρουργικές αίθουσες), «Αγιος Σάββας» (10 χειρουργικές αίθουσες), Λαϊκό, Ιπποκράτειο, «Αλεξάνδρα», Γενικό Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων και ΝΙΜΤΣ.

Μεγάλες καθυστερήσεις από τη στιγμή της προκήρυξης μιας θέσης γιατρού μέχρι τον διορισμό.

Εντονο είναι το πρόβλημα στο Θριάσιο νοσοκομείο. Πρόσφατα το σωματείο εργαζομένων κατήγγειλε ότι περισσότεροι από 1.400 ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση είναι σε πολύμηνη αναμονή, η οποία συχνά ξεπερνάει και τους οκτώ μήνες. Από τις 13 χειρουργικές αίθουσες συνολικά, λειτουργούν οι έξι. Στο αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, επτά οργανικές θέσεις είναι κενές.

Ενα επιπρόσθετο πρόβλημα που καλείται να λύσει το υπουργείο είναι και οι μεγάλες καθυστερήσεις από τη στιγμή που προκηρύσσεται μια θέση γιατρού έως την πλήρωσή της και τον διορισμό. Χθες βράδυ κατετέθη τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για το Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, με την οποία θα αλλάξει εκ νέου η διαδικασία επιλογής, αξιολόγησης και τοποθέτησης του νεοπροσληφθέντος ιατρικού προσωπικού, με στόχο αυτή να μην ξεπερνάει χρονικά τους τρεις μήνες. Με το υφιστάμενο πλαίσιο η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πάνω από οκτώ μήνες. Οπως ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα υπάρχει ένα συμβούλιο κρίσης γιατρών ανά υγειονομική περιφέρεια και ειδικότητα, που θα είναι επιφορτισμένο με όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης του υποψηφίου. Σήμερα, με βάση τον νόμο 4999/2022 υπάρχουν δύο διαφορετικά συμβούλια, το ένα αρμόδιο για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και τη μοριοδότηση των υποψηφίων (ανά ΥΠΕ και ανά ειδικότητα) και το άλλο για τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας (ανά νοσοκομείο). Επιπλέον, το υπουργείο αναμένεται να μειώσει τις χρονικές προθεσμίες για την υποβολή και την αξιολόγηση των δικαιολογητικών και να απλοποιήσει τις διαδικασίες με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

24ωρη απεργία

Εν τω μεταξύ, με απεργιακά αιτήματα την πρόληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στο ΕΣΥ και την αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας, με ενδιάμεσες στάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς με στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή