Γλίτωσε την έξωση, αλλά όχι και την πτώση της βαριάς μεταλλικής πόρτας του

Γλίτωσε την έξωση, αλλά όχι και την πτώση της βαριάς μεταλλικής πόρτας του

Η διαμάχη μεταξύ της «Εστίας» και του δήμου βρίσκεται πίσω από τη χρόνια παραμέληση του σχολείου.

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες (στις 30/10/2023), η βαριά σιδερένια πόρτα του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης κατέρρευσε μπροστά στα μάτια της επιστάτριας, η οποία προσπαθούσε να την κλείσει, όπως και μπροστά στα μάτια των διερχόμενων πολιτών της κεντρικής πλατείας πάνω στην οποία βρίσκεται το ιστορικό σχολείο.

«Το περιστατικό συνέβη μόλις είχε ξεκινήσει η πρώτη διδακτική ώρα. Το φύλλο ξεκόλλησε από το στήριγμά του και έπεσε προς την έξω πλευρά της πλατείας», εξηγεί στην «Κ» η διευθύντρια του σχολείου, η οποία προτιμά να μη δημοσιοποιηθεί το όνομα της.

Ο Διονύσης Παπαγεωργίου, πατέρας μαθητή της Α’ Λυκείου στο εν λόγω σχολείο, λέει στην «Κ» ότι ο γιος του, περιγράφοντάς του το περιστατικό, του μετέφερε πως ο θόρυβος που προκλήθηκε από την πτώση ήταν σαν να είχε σκάσει βόμβα. Ολοι οι μαθητές βγήκαν από τις τάξεις για να δουν το θέαμα. «Αν είχε συμβεί την ώρα της προσέλευσης ή του διαλείμματος, πολύ πιθανόν να είχαμε θύματα», σημειώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, η πόρτα επανατοποθετήθηκε την ίδια ημέρα και η λειτουργία της αποκαταστάθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Στην πραγματικότητα, «στηρίχθηκε, μέχρι να αντικατασταθεί. Αυτό είναι και το πάγιο αίτημα του σχολείου: η αντικατάστασή της. Πρόκειται για μια δύσχρηστη, βαριά μεταλλική συρόμενη πόρτα. Μετράει ήδη δεκαετίες στην πλάτη της. Και είναι συρόμενη γιατί, δεδομένου ότι το προαύλιο του σχολείου είναι εκτεθειμένο στην πεζοδρομημένη πλατεία, πρέπει να υπάρχει μια πόρτα που να απομονώνει πλήρως το σχολικό περιβάλλον».

Γλίτωσε την έξωση, αλλά όχι και την πτώση της βαριάς μεταλλικής πόρτας του-1
Η βαριά μεταλλική πόρτα έπεσε προς την έξω πλευρά, πάνω στην πεζοδρομημένη κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Σύμφωνα με την ίδια, η κλειδαριά της πόρτας χαλάει κατά καιρούς και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η διεύθυνση του σχολείου, μαθητές και γονείς ζητούν να αντικατασταθεί. 

Η διαμάχη που οδήγησε στην… παραμέληση 

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η μη συντηρημένη εδώ και χρόνια μεταλλική πόρτα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του σχολείου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού 25ης Μαρτίου 3-5 στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης και στεγάζει το 8ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο της περιοχής.

Το καθεστώς διαχείρισής του είναι περίπλοκο, ενώ πίσω από την παραμέλησή του κρύβεται η επί σειρά ετών διαμάχη δήμου και «Εστίας».

Ειδικότερα, η ιστορία του εντυπωσιακού, αλλά ορατά φθαρμένου από τον χρόνο κτιρίου, πηγαίνει πίσω στο 1952, όταν ο δήμος παραχώρησε στην «Εστία» Νέας Σμύρνης το οικόπεδο όπου στεγάζονται σήμερα τα σχολεία. Το Μέγαρο της «Εστίας» θεμελιώθηκε το 1955 και το 1998 η «Εστία» μίσθωσε το κτίριο στη Νομαρχία Αθηνών για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας. Το 2002, στο ενοικιαζόμενο κτίριο εγκαταστάθηκε το 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης – το οποίο είχε λυκειακές τάξεις, το μοναδικό αυτού του είδους στην Αττική. Το 2004, οι τάξεις αυτές καταργήθηκαν και ιδρύθηκε το 8ο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, η Νομαρχία πλήρωνε κανονικά τα μισθώματα στην «Εστία». Το ενοίκιο, βέβαια, ήταν ιδιαίτερα «αλμυρό» και έφτανε τις 40.000 ευρώ τον μήνα. Το 2011, λόγω «Καλλικράτη», τα ενοίκια για τέτοιου είδους μισθώσεις έφυγαν από τις Περιφέρειες και πέρασαν στους δήμους.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, όμως, σταμάτησε σε εκείνη τη φάση να τα καταβάλει στην «Εστία», υιοθετώντας τη στάση πως δεν υφίσταται μισθωτική σχέση μεταξύ δήμου και «Εστίας», δεδομένου πως η λειτουργία των σχολείων είναι υποχρέωση, βάσει Συντάγματος, της ελληνικής Πολιτείας και στη Νέα Σμύρνη αυτή δεν υλοποιείται, αφού ο δήμος δεν έχει εισπράξει καθόλου χρήματα για τα ενοίκια σχολείων από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.

Τον Νοέμβριο του 2022, το Δ.Σ. της «Εστίας» ενημέρωσε τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών πως θα προχωρήσει σε έξωση των σχολείων από το κτίριο λόγω των χρεών που είχε ο δήμος και τα οποία είχαν οδηγήσει την «Εστία» σε δύσκολη οικονομική θέση, αφού πλήρωνε ΕΝΦΙΑ και εφορία, χωρίς να έχει έσοδα. Παράλληλα, κατέθεσε τρεις αγωγές κατά του δήμου διεκδικώντας συνολικά 5,8 εκατ. ευρώ. 

«Η αλήθεια είναι πως το ενοίκιο ήταν πάντα υπέρογκο. Εμείς θέλουμε απλώς να φτιαχτεί αυτό το κτίριο, που ρημάζει, χωρίς να γίνεται όλα αυτά τα χρόνια που κρατάει η κόντρα ανάμεσα σε “Εστία” και δήμο η παραμικρή παρέμβαση», μας λέει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου, Παναγιώτα Σταυράκου

Οπως εξηγεί: «Ζητούσαμε εδώ και καιρό να αντικατασταθεί η πόρτα και αμφότερες οι πλευρές. «Εστία» και δήμος, μας απαντούσαν: “Δεν είναι δική μου δουλειά”. Τελικά, οι δουλειές γίνονται όπως-όπως από εμάς. Εμείς βάφουμε το σχολείο, εμείς παίρνουμε τις κουρτίνες σπίτι μας και τις πλένουμε. Υπάρχουν τάξεις χωρίς πρίζες, τάξεις όπου το φως δεν ανοίγει με διακόπτη μέσα από την αίθουσα και πρέπει να πάει ο δάσκαλος και να σηκώσει τον γενικό». Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει η κ. Σταυράκου, την επόμενη Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο για να συζητήσει το θέμα αντικατάστασης της πόρτας, η οποία, σύμφωνα με τους γονείς, κοστίζει 6.000 ευρώ. 

Το… μπαλάκι στη νέα δημοτική αρχή

Η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου, Ντορίνα Καραγιάννη (η οποία είναι μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής) ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ότι το ποσό που εκδικάστηκε να δώσει ο δήμος στην «Εστία» έφτασε τα 3,7 εκατ. ευρώ. Οι δόσεις καταβάλλονται μηνιαίως σε προσυμφωνημένες δόσεις στην «Εστία», μετά την προκαταβολή των 300.000 ευρώ που ήδη κατέβαλε ο δήμος.

Οσο για το ύψος του νέου ενοικίου, αυτό θα αποφασιστεί ύστερα από συνεννόηση της νέας δημοτικής αρχής με την «Εστία». Για την ώρα, μισθωτήριο συνεχίζει να μην υπάρχει. Η κ. Καραγιάννη παραδέχεται πως το εν λόγω σχολείο αντιμετωπίζει κτιριακά προβλήματα και πως «όλα τα σχολεία χρειάζονται επιδιορθώσεις. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα σχολεία είναι παλιά και απαιτούνται πολύ μεγάλα ποσά από τους δήμους για την επισκευή τους, κάτι που δεν είναι εύκολο».

Στο ερώτημα πότε θα τοποθετηθεί η νέα πόρτα στο σχολείο, η Κλαίρη Δεληγιάννη, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της δημοτικής αρχής, η θητεία της οποίας λήγει τον Ιανουάριο του 2024, μας είπε πως «αυτό θα συμβεί μόλις αναλάβει η νέα δημοτική αρχή».

Πάντως, το 7ο Λύκειο και 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης δεν είναι τα μόνα σχολεία στην περιοχή που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Πριν από έναν μήνα, δυσάρεστη τροπή πήρε και η υπόθεση του 6ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης, μετά το λουκέτο που μπήκε στο σχολείο αφού ο δήμος δεν κατέβαλε, ούτε σε αυτή την περίπτωση, τα μισθώματα στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου. Το νηπιαγωγείο έχει μεταστεγαστεί αναγκαστικά σε δύο άλλα νηπιαγωγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή