Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος: Πώς το Δημόσιο θα πάψει να διακινεί έγγραφα

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος: Πώς το Δημόσιο θα πάψει να διακινεί έγγραφα

Τι αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το εγχείρημα της αυτοματοποίησης των υπηρεσιών του Δημοσίου, με κομβικό ρόλο σε αυτό να διαδραματίζει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που απέσπασε, πρόσφατα, διάκριση από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA.

«Στόχος μας είναι ο πολίτης να διατυπώνει, απλώς, το αίτημά του και αφότου δώσει τη συναίνεσή του, εμείς να πραγματοποιούμε όλες τις υπόλοιπες ενέργειες για άντληση των απαιτούμενων στοιχείων αυτοματοποιημένα. Οπως στο fuel pass, όπου οι πολίτες καταχωρούσαν μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν έξι άλλα έγγραφα και βεβαιώσεις. Διακινούμε πλέον δεδομένα και όχι έγγραφα όπως στο παρελθόν, κάτι που θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερο σε υπηρεσίες όπως τα voucher οικονομικής ενίσχυσης, ο ορισμός ραντεβού με δημόσιους φορείς για την έκδοση ταυτότητας και η έκδοση του προσωπικού αριθμού αλλά και για υπηρεσίες τύπου “know your customer”, όπως η χρηματοδοτική μίσθωση οχήματος, όπου απαιτείται να προσκομίσουμε επιμέρους στοιχεία για να εξυπηρετηθούμε. Θα δούμε πολλές καινοτομίες», εξηγεί ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Το νέο ψηφιακό πορτοφόλι

Σημαντικό εργαλείο για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων του Δημοσίου θα είναι και το νέο wallet στο οποίο θα προστεθούν και θα εντάσσονται νέες υπηρεσίες, όπως η κάρτα της ΔΥΠΑ, του δακτυλίου, η νέα ταυτότητα και το δίπλωμα, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.

«Κλειδί» όμως, για τη νέα εποχή στο Δημόσιο είναι η «επικοινωνία» των συστημάτων του Δημοσίου, που εξασφαλίζεται μέσω αυτοματοποιημένων κλήσεων, οι οποίες γίνονται στο παρασκήνιο. Για να πραγματοποιηθούν στηρίζονται στη γνώριμη στους μηχανικούς πληροφορικής τεχνολογία XML Web Services. Το 2023 υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί με περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές πολιτών. Πρόκειται για αριθμό ιδιαίτερα υψηλό, «δεδομένου ότι φέτος δεν υπήρχε ο πολύ μεγάλος αριθμός συναλλαγών που σχετίζονταν με τον Covid-19» διευκρινίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι περισσότερες από αυτές γίνονται αυτοματοποιημένα, χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να κάνει κάτι».

Προκειμένου η επαφή του πολίτη με το gov.gr να περιορίζεται μόνο στην ψηφιακή συναλλαγή που επιθυμεί, και όχι στα «συνυποβαλλόμενα» δικαιολογητικά του παρελθόντος, υλοποιείται συμφωνία – πλαίσιο που έχει 12 αναδόχους. «Πρόκειται για έργο της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ  που θα επιτρέψει την ανάπτυξη υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services), της τεχνολογίας δηλαδή που είναι απαραίτητη ώστε τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου να “μιλούν την ίδια γλώσσα”. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί», σημειώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Ομως το πιο κρίσιμο βήμα ήταν το έργο ταυτοποίησης στοιχείων που εκπονήσαμε τα τελευταία χρόνια, ώστε να είναι εφικτό να μην έχουμε διαφορετικά στοιχεία πολιτών στα επιμέρους μητρώα. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμα και το όνομα ενός πολίτη αναγράφεται με διαφορετικό τρόπο; Ενδεικτικά, λοιπόν, εντοπίστηκαν περισσότεροι από 20.000 διπλοί ΑΜΚΑ που υπήρχαν σε περισσότερα από ένα μητρώα του Δημοσίου (π.χ. φορολογικό και ασφαλιστικό)».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

Το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να προσαρμοσθεί και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, με την Ελλάδα να έχει υπογράψει, πρόσφατα, κοινή δήλωση για την αξιοποίηση του AI με τις χώρες που μετείχαν σε διάσκεψη των EU MED9 χωρών στη Μάλτα για την ψηφιακή διακυβέρνηση.

«Το ζητούμενο είναι η Ευρώπη να μπορέσει να συνδυάσει από τη μία την καινοτομία και τις προοπτικές που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και από την άλλη να είναι σε θέση να διασφαλίσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι κρίσιμο και απαραίτητο να υπάρξει ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών», σημειώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.  

Οπως προσθέτει, είναι εξόχως ενδιαφέρουσα η «Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ» για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης που υπογράφεται από 28 χώρες και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και τούτο διότι για πρώτη φορά ενθαρρύνονται η διαφάνεια και η λογοδοσία από όσους αναπτύσσουν τεχνολογία frontier AI στα σχέδιά τους να μετρήσουν, να επιτηρήσουν και να μετριάσουν δυνητικά επιβλαβείς δυνατότητες. Είναι ένα επίτευγμα – ορόσημο όπου οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου στην Τεχνητή Νοημοσύνη συμφωνούν ότι είναι επιτακτικό να κατανοηθούν οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης βοηθώντας να διασφαλισθεί το μακροπρόθεσμο μέλλον μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT