Λύκειο: Η ύλη «μένει πίσω» σε βασικά μαθήματα

Λύκειο: Η ύλη «μένει πίσω» σε βασικά μαθήματα

Αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος σε Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου για να καλυφθούν τα κενά, όπου έχουν δημιουργηθεί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορίζονται οι ώρες κάποιων μαθημάτων λυκείου υπέρ όσων εξετάζονται με θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, στην περίπτωση που έχει καθυστερήσει η διδασκαλία της ύλης τους. Αυτό ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία έφθασε στα λύκεια της χώρας και εμμέσως πλην σαφώς αποκαλύπτει την ύπαρξη ελλείψεων καθηγητών ακόμη και σε μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, «για την πορεία της διδασκαλίας των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις κατά το σχολικό έτος 2023-24, σας ενημερώνουμε ότι υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση της ύλης είναι οι διδάσκοντες. Οπου παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις παρακαλούνται οι διευθυντές των Γενικών Λυκείων σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος».

Στην εγκύκλιο, που υπογράφεται από την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, ζητείται από τους συμβούλους Εκπαίδευσης να είναι σε άμεση συνεργασία με τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς. Τονίζεται, δε, ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη μέχρι τη λήξη των μαθημάτων και ορίζεται οι διδάσκοντες να ενημερωθούν ενυπόγραφα (προφανώς από τους διευθυντές των σχολείων). Οπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, η διδακτέα ύλη των μαθημάτων τα οποία στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις εξετάζονται μέσω Τράπεζας Θεμάτων πρέπει να καλυφθεί, διότι τα μισά θέματα στις εξετάσεις του λυκείου επιλέγονται μέσω κλήρωσης από την Τράπεζα Θεμάτων. Αρα δεν πρέπει να κληρωθεί θέμα που δεν έχει διδαχθεί στους μαθητές. Εξήγησαν επίσης ότι ο λόγος που επιβάλλει την αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος εις βάρος κάποιων μαθημάτων είναι οι απώλειες διδακτικών ωρών στα βασικά μαθήματα που εξετάζονται μέσω Τράπεζας. Οι απώλειες προκύπτουν είτε λόγω απουσίας εκπαιδευτικών είτε λόγω καταλήψεων (που δεν έχουν καταγραφεί έως τώρα). «Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς σε μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις», δήλωσε χθες στην «Κ» το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Δημήτρης Ακτύπης. Οπως λοιπόν ορίζει η εγκύκλιος, εάν χρειάζεται θα «δοθούν» ώρες σε μαθήματα όπως Αρχαία, Νέα, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, από μαθήματα όπως Γυμναστική, Θρησκευτικά, Πολιτική Παιδεία, Φιλοσοφία.

Την ίδια στιγμή, πρώην αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό που έχουν δημιουργήσει οικογένεια με ομογενή ή αλλοδαπό και βρίσκονται στην Ελλάδα και η οικογένειά τους στο εξωτερικό ή είναι σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για να μείνουν κοντά στην οικογένειά τους, με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας ζητούν την αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων με άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα έξι έτη, αλλά κυρίως αυτής που απαγορεύει σε όσους ήδη υπηρέτησαν στο εξωτερικό να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα σε όσους έχουν οικογένεια εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή