Τελευταίο «αντίο» στον Σπύρο Φωκά

Τελευταίο «αντίο» στον Σπύρο Φωκά

Η σορός του οδηγήθηκε στο κρεματόριο Ριτσώνας για αποτέφρωση, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρέτησαν το πρωί της Τρίτης (14/11) στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών τον Σπύρο Φωκά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου σε ηλικία 86 ετών.

Η σορός του ηθοποιού βρέθηκε στην αίθουσα πολιτικής κηδείας από 12 μ. έως τις 2 μ.μ. και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο κρεματόριο Ριτσώνας για αποτέφρωση, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Τελευταίο «αντίο» στον Σπύρο Φωκά-1
Ιntime

Τελευταίο «αντίο» στον Σπύρο Φωκά-2
Ιntime

Τελευταίο «αντίο» στον Σπύρο Φωκά-3
Intime

Τελευταίο «αντίο» στον Σπύρο Φωκά-4
Ιntime

Τελευταίο «αντίο» στον Σπύρο Φωκά-5
Intime

Η ζωή και το έργο του Σπύρου Φωκά

O Σπύρος Ανδρουτσόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937 και ήταν καλλιτεχνικά γνωστός ως Σπύρος Φωκάς. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα όταν ο μικρός Σπύρος ήταν μόλις 9 χρονών. 

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο και η αρχή για τη διεθνή καριέρα του έγινε με τη συμμετοχή του στην ταινία «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού που κυκλοφόρησε το 1959. Το φιλμ συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών εκείνης της χρονιάς.

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στην ιταλική παραγωγή «Morte di un amico». Στην Ιταλία εξάλλου, στα στούντιο της Τσινετσιτά, αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. 

Ο ηθοποιός είχε κάνει σημαντική καριέρα στο εξωτερικό καθώς έχει παίξει σε ταινίες, όπως «Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι δίπλα στην Κατίνα Παξινού. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας πρωταγωνίστησε σε μεγάλες ευρωπαϊκές και χολιγουντιανές παραγωγές. Οπως για παράδειγμα το φιλμ του Βιντσέντε Μινέλι «Οταν θέλει η γυναίκα» δίπλα στη Λάιζα Μινέλι και «Ο Θάνατος ενός Φίλου» του Φράνκο Ρόσι όπου κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. 

Λίγο μετά, έκανε το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας σε μια σειρά από αμερικανικές παραγωγές. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία» παραγωγής Φίνος Φιλμ, πλάι στη Ζωή Λάσκαρη. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» του Λουίς Τίγκι δίπλα στον Μάικλ Ντάγκλας, την Κάθριν Τέρνερ και τον Ντάνι ντε Βίτο και το «Ράμπο 3» του Πίτερ Μακ Ντόναλντ με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Στην καριέρα του συμμετείχε συνολικά σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες ιταλικής και αμερικανικής παραγωγής. Πολύ γρήγορα, έγινε γνωστός και αγαπητός μέσα από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Αλλά σημαντική ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση με ρόλους σε κοινωνικές και δραματικές σειρές όπως: «Χωρίς Ανάσα», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Νυχτερινό Δελτίο», «Της Αγάπης Μαχαιριά» κ.ά. 

Ο Σπύρος Φωκάς είχε παντρευτεί τέσσερις φορές. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή