Κύκλωμα διακινούσε μετανάστες με ταξιδιωτικό γραφείο

Κύκλωμα διακινούσε μετανάστες με ταξιδιωτικό γραφείο

Συνελήφθησαν σε ευρωπαϊκές χώρες, 9 άτομα που φέρονται να είχαν κομβικό ρόλο στον πυρήνα του κυκλώματος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών και συνελήφθησαν δύο 43χρονοι Αιγύπτιοι, διωκόμενοι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. 

Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε, μέσω της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε κοινή ημέρα δράσης με τις βελγικές αρχές με την κωδική ονομασία «Operation Air Grease», για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν χθες από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, δύο 43χρονοι Αιγύπτιοι, διωκόμενοι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη διευκόλυνση εισόδου-εξόδου αλλοδαπών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συνελήφθησαν επίσης σε ευρωπαϊκές χώρες, 9 άτομα που είχαν κομβικό ρόλο στον πυρήνα του κυκλώματος.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα φέρεται πως δραστηριοποιούνταν από τον Ιανουάριο του 2022 στην Ελλάδα και το Βέλγιο, προωθώντας παράνομα μετανάστες αεροπορικά, κυρίως με ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων.

Οι μετανάστες αφού είχαν αρχικά προωθηθεί παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, στη συνέχεια έμεναν προσωρινά σε σπίτια στην Αθήνα και το κύκλωμα αναλάμβανε τη διοργάνωση της προώθησής τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το ταξιδιωτικό γραφείο στην Ομόνοια

Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα είχε ταξιδιωτικό γραφείο που λειτουργούσε στην Αθήνα το οποίο διοργάνωνε τις παράνομες διακινήσεις και εξέδιδε αεροπορικά εισιτήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των ταξιδιωτικών εγγράφων που θα χρησιμοποιούσαν.

Από την παράνομη δράση του, το κύκλωμα φέρεται να έβγαζε υπέρογκα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ ανά μετανάστη, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον δώδεκα παράνομες προωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς το Βέλγιο.

Από την έρευνα στα σπίτια και στο ταξιδιωτικό γραφείο στην Ομόνοια κατασχέθηκαν συνολικά 146.485 ευρώ σε μετρητά.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, συστάθηκε Κοινή Ομάδα Ερευνας (ΚΟΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικαστικών και αστυνομικών aρχών Ελλάδας και Βελγίου, υπό τον συντονισμό της Eurojust και τη συμμετοχή της Europol.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT