Απάτη-μαμούθ με επιθέματα εις βάρος του ΕΟΠΥΥ

Απάτη-μαμούθ με επιθέματα εις βάρος του ΕΟΠΥΥ

Στα 8 εκατ. ευρώ η ζημία – Περισσότερες από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων – Εμπλέκονται 227 εταιρείες εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, με περισσότερες από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων επιθεμάτων, που ξεπερνάει σε ζημία τα 8 εκατ. ευρώ, εξιχνίασε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σχηματίζοντας δικογραφία κατά 227 εταιρειών εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών.

Η έρευνα των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας κράτησε περίπου έξι μήνες και ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, εταιρείες οι οποίες εισήγαγαν επιθέματα από το εξωτερικό, εκμεταλλευόμενες την πίεση που είχε προκύψει από την έναρξη λειτουργίας σχετικού μητρώου το 2017 στον ΕΟΠΥΥ, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε κατηγορίες των οποίων δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας υψηλότερη αποζημίωση από αυτή που πραγματικά δικαιούνταν.

Το παράνομο κέρδος ξεκινούσε από ένα ευρώ και έφτανε έως και τα 16 ευρώ ανά επίθεμα. Ο όγκος όμως των προϊόντων που συνταγογραφούνταν είχε ως αποτέλεσμα σε βάθος δύο ετών, από το 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2019, να προκληθεί ζημία για τον οργανισμό που εκτιμάται στα 8.237.193 ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων οι αστυνομικοί εντόπισαν εκτελέσεις συνταγογραφήσεων για 101 είδη από αυτά τα υλικά τα οποία κανονικά θα έπρεπε να αποζημιώνονται σε χαμηλότερη τιμή. Τα 40 εξ αυτών των προϊόντων αφαιρέθηκαν εξ ολοκλήρου από το μητρώο του ΕΟΠΥΥ, καθώς κρίθηκε ότι δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε καμία από τις διαθέσιμες κατηγορίες. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα προϊόντα που ανήκαν σε άλλη κατηγορία από εκείνη που είχαν ενταχθεί ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία των ασθενών.

Το 2018, επιτροπή του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε κάποιους ελέγχους στο μητρώο του, που είχαν ως αποτέλεσμα να διαπιστωθούν λάθος δηλώσεις. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν αρκούσε για να ανακόψει το φαινόμενο και να περιορίσει την οικονομική ζημία στον οργανισμό. Οι ψευδείς δηλώσεις συνεχίστηκαν έως και τον Νοέμβριο του 2019, καθώς μετά άλλαξε ο τρόπος υποβολής και ακολουθήθηκαν πιο αυστηρές διαδικασίες με πιο ενδελεχή έλεγχο. Αστυνομικοί εκτιμούν ότι από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το ακριβές ποσό της ζημίας κατά του οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να διεκδικήσει σχετικές αποζημιώσεις. Η δικογραφία που σχηματίστηκε έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή