«Δεν έπρεπε να τον τραβήξει έξω»

«Δεν έπρεπε να τον τραβήξει έξω»

Εκπαιδευτής της ΟΠΚΕ μιλάει στην «Κ» για το αιματηρό περιστατικό στο Λεοντάρι Βοιωτίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπολία μιας ομάδας ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) χωρίς τον ελάχιστο αριθμό προσωπικού που θα έπρεπε να διαθέτει, καθώς και σειρά μη ενδεδειγμένων ενεργειών σε έλεγχο που θεωρείται «υψηλού κινδύνου», φαίνεται να προκύπτουν βάσει όσων έχουν ήδη γίνει γνωστά στην υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου από αστυνομικά πυρά στο Λεοντάρι Βοιωτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΟΠΚΕ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας είναι εδώ και χρόνια υποστελεχωμένη. Μέχρι και τις αρχές του 2023 είχε έξι άτομα προσωπικό, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει στα επτά.

Το έγγραφο του Αρχηγείου

Σε εσωτερικό έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Ιούλιο του 2017, με θέμα τη λειτουργία των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας σημειώνεται ότι οι Διευθύνσεις Αστυνομίας της περιφέρειας πρέπει να στελεχώνονται με «τουλάχιστον δέκα κατώτερους αστυνομικούς ή ειδικούς φρουρούς».

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην ΟΠΚΕ Βοιωτίας χωρίζονται συνήθως σε βάρδιες των τεσσάρων και των τριών ατόμων ή σε υποομάδες. Στην καταδίωξη του οχήματος που οδηγούσε ο Μιχαλόπουλος ενεπλάκη ένα όχημα της Α΄ ΟΠΚΕ του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, στο οποίο επέβαιναν μόνο δύο αστυνομικοί, ηλικίας 41 και 43 ετών.

Εμπειρος εκπαιδευτής της ΟΠΚΕ, που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, επισημαίνει ότι το ελάχιστο ανεκτό όριο σε μια περιπολία είναι τα τρία άτομα, αλλιώς χάνουν τον χαρακτήρα της ομάδας που θα έπρεπε να διαθέτει αυτό το σώμα της αστυνομίας. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής γιατί σε αυτή την περιπολία βρίσκονταν μόνο δύο άτομα και όχι περισσότερα. Οπως εξηγεί ο εκπαιδευτής, αφού το καταδιωκόμενο όχημα ακινητοποιηθεί ο οδηγός του περιπολικού πρέπει αρχικά να παραμείνει στο τιμόνι για να αποφύγει εγκαίρως τυχόν ελιγμό με την όπισθεν που μπορεί να επιχειρήσει ο ύποπτος. Οι άλλοι δύο αστυνομικοί κατεβαίνουν και παίρνουν τις θέσεις τους για έλεγχο και μετά βγαίνει και ο οδηγός του περιπολικού για να τους υποστηρίξει.

Στην καταδίωξη του Ι.Χ. που οδηγούσε ο Μιχαλόπουλος στο όχημα της ΟΠΚΕ επέβαιναν μόνο δύο αστυνομικοί.

Στην περίπτωση της καταδίωξης στο Λεοντάρι ο 41χρονος αρχιφύλακας φέρεται να προσέγγισε το ύποπτο όχημα, να χτύπησε το τζάμι του οδηγού και να επιχείρησε έπειτα να τον βγάλει από τη θέση του. Ο συνάδελφός του φέρεται να κατέθεσε ότι ο αρχιφύλακας άνοιξε την πόρτα του οδηγού, του φώναξε να βγει έξω και τον τράβηξε. Μετά άκουσε τον πυροβολισμό.

Στη σηματική αναφορά της αστυνομίας αναφέρθηκε ότι οι αστυνομικοί εκτελούσαν «έλεγχο υψηλού κινδύνου». Κρίθηκε ως ανάλογο περιστατικό γιατί το αυτοκίνητο δεν είχε σταματήσει στα σήματα δύο περιπολικών, ακολούθησε καταδίωξη περίπου 20 λεπτών, ενώ το όχημα είχε φιμέ τζάμια και δεν γνώριζαν οι αστυνομικοί πόσοι επέβαιναν ούτε μπορούσαν να εκτιμήσουν τυχόν επικινδυνότητά τους. Ωστόσο σε αντίστοιχους ελέγχους «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με τον εκπαιδευτή της ΟΠΚΕ που μίλησε στην «Κ», οι αστυνομικοί θα πρέπει να κρατούν απόσταση μόλις εξέλθουν από το όχημά τους, να λαμβάνουν θέση κάλυψης, να ζητούν από τους επιβάτες να εξέλθουν και εφόσον κριθεί αναγκαίο να καλούν και να αναμένουν ενισχύσεις.

Η εκπαίδευση

Κάθε χρόνο οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ περνούν από τακτική συντηρητική εκπαίδευση, συνήθως πενθήμερης διάρκειας, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση όπλων, αλλά και τεχνικές συλλήψεων και αστυνομικού ελέγχου ύποπτων ατόμων και οχημάτων.

Ο 41χρονος αστυνομικός που τραυμάτισε θανάσιμα τον 17χρονο τέθηκε σε διαθεσιμότητα και αναμένεται να απολογηθεί σήμερα στην εισαγγελία Θηβών. Στη σηματική αναφορά της αστυνομίας το θύμα αναφέρεται ότι γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2008 και σε παρένθεση σημειώνεται ότι ήταν Ρομά.

Σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του 41χρονου, ανέφερε ότι το ηχητικό ντοκουμέντο από τη βραδιά του συμβάντος δεν δημοσιοποιήθηκε πλήρες και ότι υπάρχουν μέρη του που αποδεικνύουν ότι ο αστυνομικός δεν ήθελε να αφαιρέσει τη ζωή του θύματος «και ότι ο πυροβολισμός είναι τουλάχιστον ατύχημα». Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι ο 17χρονος και οι υπόλοιποι επιβάτες του οχήματος δεν είναι Ρομά και ότι δεν συντρέχουν ρατσιστικά αίτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή