Τεχνική Υπηρεσία Παλαμά: Επιτακτική η μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μεταμόρφωσης

Τεχνική Υπηρεσία Παλαμά: Επιτακτική η μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μεταμόρφωσης

Τα βασικά σημεία έκθεσης που εκπόνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας για την κοινότητα της Μεταμόρφωσης δημοσιεύει η «Κ»

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαία είναι η μετεγκατάσταση της τοπικής κοινότητας Μεταμόρφωσης του Δήμου Παλαμά του νομού Καρδίτσας, λόγω των επαναλαμβανόμενων πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας της γεωμορφολογίας της περιοχής. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που εκπόνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας για την κοινότητα της Μεταμόρφωσης και την οποία δημοσιεύει η «Κ». 

Οπως επισημαίνεται, ο Δήμος Παλαμά αποτελεί καταληκτικό σημείο για πολλούς ποταμούς οι οποίοι ενώνονται στην περιοχή του Παλαμά και ακολούθως, στην περιοχή μετά τους οικισμούς Μεταμόρφωση και Βλοχό, συμβάλλουν στον Πηνειό. 

Ως εκ τούτου, όλοι οι οικισμοί του δήμου πλημμύρισαν έως καθολικά και πολλοί με μεγάλο ύψος νερού από την κακοκαιρία Daniel. Επίσης τα «τα νερά της πλημμύρας δεν απομακρύνθηκαν γρήγορα με το πέρας της θεομηνίας εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων και της μη ικανότητας αποφόρτισης στο ποτάμιο σύστημα και τον ήδη πλημμυρισμένο Πηνειό ποταμό.

Τεχνική Υπηρεσία Παλαμά: Επιτακτική η μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μεταμόρφωσης-1
Χαρτογράφηση της εξέλιξης της έκτασης της πλημμύρας Daniel.

Η έκθεση επιβεβαιώνει πως σε πολλούς οικισμούς του δήμου, το νερό παρέμεινε επί πολλές ημέρες σε σημαντικό ύψος, ενώ μετά την απομάκρυνση των υδάτων στις πλημμυρισμένες περιοχές «παρέμεινε λάσπη, πλήρως ρευστή και μεγάλου ύψους μαζί με φερτά υλικά».

Εξηγώντας γιατί πολλά κτίσματα είναι μη κατοικήσιμα, αναφέρει πως εκτός του ότι πολλά σπίτια γκρεμίστηκαν αρκετά υπέστησαν σημαντικές ζημιές και εμφάνισαν καθιζήσεις και ρηγματώσεις.

Την ίδια στιγμή άγνωστη παραμένει η κατάσταση όσων κατοικιών σε Μεταμόρφωση και Βλοχό σκεπάστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά με νερό. 

Τεχνική Υπηρεσία Παλαμά: Επιτακτική η μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μεταμόρφωσης-2

Η κατάσταση των κατοικιών σε Μεταμόρφωση και Βλοχό όπου τα νερά τις σκέπασαν σχεδόν ολοκληρωτικά στις 08.09.2023.

Στο χαμηλότερο σημείο του θεσσαλικού κάμπου

Ειδικότερα, όσον αφορά την κοινότητα Μεταμόρφωσης, η έκθεση επισημαίνει ότι έχει πλημμυρίσει ολοκληρωτικά τρεις φορές, το 1953, το 1994 και πρόσφατα (2023) με τη θεομηνία Daniel, ενώ οι καταστροφές ήταν πάντα παρόμοιου μεγέθους. 

Αυτό οφείλεται αφενός στην υψομετρική διαφορά της σε σχέση με τον Παλαμά, αφού ο οικισμός της είναι χτισμένος 4 μέτρα πιο χαμηλά, και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο σημείο του θεσσαλικού κάμπου, σε υψόμετρο μόλις 90 μέτρων, αφετέρου στη γεωμορφολογία της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Τοποθετείται, δηλαδή, ανάμεσα σε ποτάμια, με καταληκτικό σημείο τους τη Μεταμόρφωση και το Βλοχό πριν από τη συμβολή τους στον Πηνειό.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο οικισμός έχει πλημμυρίσει και στο παρελθόν και υπάρχει βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί και στο μέλλον, με φόντο μάλιστα τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στη χώρα και ευρύτερα στη Μεσόγειο, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή, καθώς οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση τόσο πιο συχνά θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιας έκτασης βιβλικές καταστροφές» καταλήγει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Παλαμά. 

Δημοψήφισμα για μετεγκατάσταση

Με αυτή την έκθεση ανά χείρας οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας αιτούνται να μετεγκατασταθούν σε δημοτικό βοσκότοπο έκτασης 350 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε Παλαμά και Καλυβάκια. Ανάλογο αίτημα αναμένεται να υποβάλει και η κοινότητα του Βλοχού Καρδίτσας. 

Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης είχαν την Τετάρτη την πρώτη τους συνέλευση προκειμένου να συζητήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ζητήσουν από την κυβέρνηση για τη μετεγκατάστασή τους και να ορίσουν ημερομηνία ψήφισης με υπέρ ή κατά. 

Από τους 234 κατοίκους της Μεταμόρφωσης, η συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της μετεγκατάστασης. 

Μόνο ένα ζευγάρι κατοικεί στη Μεταμόρφωση

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας, Πέτρος Κοντογιάννης, επισημαίνει πως ο βασικότερος όρος είναι η επιδότηση ενοικίου για 2 χρόνια, όσο δηλαδή ενδεχομένως να χρειασθεί μέχρι να χτιστούν τα νέα σπίτια. Οπως προσθέτει, από τους 243 κατοίκους αυτή τη στιγμή μόνο ένα ζευγάρι εξακολουθεί να κατοικεί στη Μεταμόρφωση. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν μοιραστεί σε Καρδίτσα, Παλαμά και Λάρισα. 

«Από τη στιγμή που υπάρχει μελέτη, εμείς θα θέσουμε θέμα μετεγκατάστασης, αλλά φυσικά πρώτα θα ψηφίσουμε διότι θέλουμε να είμαστε ενωμένοι σε αυτά που διεκδικούμε. Μετά το δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα, τα αιτήματά μας θα σταλούν στο δημοτικό συμβούλιο και από εκεί απευθείας στην περιφέρεια. Προσωπικά θα στείλω τα αιτήματά μας στα αρμόδια υπουργεία και θα ζητήσω προσωπική ακρόαση από τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», επισημαίνει ο ίδιος. 

Σύνθετη διαδικασία

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, «η θέση μου ως δήμαρχος συνάδει με τη θέση των κατοίκων και πιστεύω πως αυτή θα γίνει σεβαστή και από το δημοτικό συμβούλιο».

«Ακόμη είμαστε σε αρχικό στάδιο. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις των κατοίκων, να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, να δούμε τι ορίζει ο νόμος και στη συνέχεια να εκπονηθούν μελέτες στο σημείο που ζητούν μετεγκατάσταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι κάτοικοι εκεί θα είναι ασφαλείς καθώς και να βρεθεί η χρηματοδότηση», επισημαίνει ο δήμαρχος προσθέτοντας πως η διαδικασία δεν είναι απλή καθώς θα απαιτείται η συνεργασία πολλών υπουργείων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή