Διπλή παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Διπλή παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Ελλάδα παραπέμπεται «επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταβολή προστίμου για την κατάσταση του ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο οδεύει πλέον η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταδικασθεί το 2014, μια δεύτερη καταδίκη θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παραπέμπεται «επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη, πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου του 2014».

Σύμφωνα με την Επιτροπή «παρόλο που δεν έχουν αποσταλεί νέα απόβλητα στον χώρο υγειονομικής ταφής Ζακύνθου εδώ και πάνω από πέντε έτη, ο χώρος ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Οι διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες που κοινοποίησε η Ελλάδα στην Επιτροπή αναβλήθηκαν και, επομένως, η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου».

Παραπομπή και για τους χάρτες διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας

Οι «επιτυχίες» της Ελλάδας δεν τελειώνουν εκεί. Η χώρα παραπέμπεται για πρώτη φορά στο Ευρωδικαστήριο και για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην αναθεώρηση των χαρτών διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. Οι χάρτες έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη-μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.

Οι χάρτες, που δείχνουν ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε διαφορετικά σενάρια πλημμυρών, αποτελούν τη βάση για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας (στην Ελλάδα είναι ένα ανά υδατικό διαμέρισμα). Τα σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν καταρτισθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να είχαν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας έχει ήδη κινηθεί και για αυτό το θέμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικώς επτά ευρωπαϊκά κράτη είχαν μείνει πίσω στην αναθεώρηση των χαρτών, ωστόσο η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν συμμορφώθηκε και συνεπώς παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο. «Αρχικά, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έως τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, πριν από το καλοκαίρι, η Ελλάδα εξήγησε ότι η συμμόρφωση δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2023. Δεδομένου ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει παραπέμποντας την υπόθεση στο Δικαστήριο», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή