Ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων: Συμφώνησαν κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι

Ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων: Συμφώνησαν κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι

Αναλυτικά τα στάδια που περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων και τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την ψηφιακή υποβολή των συμβολαίων στο Κτηματολόγιο.

Επειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη και τη συμμετοχή των υφυπουργών Ιωάννη Μπούγα και Κωνσταντίνου Κυρανάκη από τα συναρμόδια υπουργεία καθώς και εκπροσώπων των συμβολαιογράφων, συμφωνήθηκε να αρχίσει εφαρμογή της μεταρρύθμισης με τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης των ακινήτων από την πρώτη του νέου έτους.

Από τη σύσκεψη όπου λύθηκαν και θέματα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις των συμβολαιογράφων οι οποίοι είχαν αποφασίσει αποχή από την προσεχή Δευτέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστό ότι στο εξής οι συμβολαιογράφοι θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης του ακινήτου.

Ειδικότερα, για κάθε αγοραπωλησία θα συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα υποβάλλεται ψηφιακά το αντίγραφο του συμβολαίου στο Κτηματολόγιο.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τροποποιεί τον τρόπο κατάρτισης των συμβολαιογραφικών πράξεων, τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, που αφορούν στον τρόπο κτήσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών, όπως αυτές ορίζονται στο κείμενο του Αστικού Κώδικα και στους ειδικούς νόμους. Με άλλα λόγια το συμβόλαιο ως νομικό κείμενο θα συνεχίσει να καταρτίζεται όπως γινόταν μέχρι σήμερα, όμως θα υποβάλλεται ψηφιακά στο Κτηματολόγιο προκειμένου η σχετική διαδικασία να γίνεται σύντομα και να αποφεύγονται οι σημερινές καθυστερήσεις.

Αναλυτικά, η νέα διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Εκκίνηση συναλλαγής αποκλειστικά από τον συμβολαιογράφο: Η συναλλαγή εκκινεί με την καταχώρηση στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης των προς συναλλαγή ΚΑΕΚ και της πρόσκλησης σε συμβαλλόμενα μέρη, μέσω gov.gr. Κατά την εκκίνηση της συναλλαγής τα ΚΑΕΚ «κλειδώνουν» ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα καμία άλλη συναλλαγή για τα ίδια ακίνητα μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας.

Αντληση δικαιολογητικών: Μετά τη λήψη των απαραίτητων εξουσιοδοτήσεων, ο συμβολαιογράφος αντλεί μέσω του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης τα απαραίτητα δικαιολογητικά από ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΤΕΕ, Κτηματολόγιο.

Υπογραφή συμβολαίου: Ο συμβολαιογράφος αναρτά το επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου του σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή, υπογεγραμμένο με δική του ηλεκτρονική υπογραφή.

Ο τρόπος που τηρεί το αρχείο του ο συμβολαιογράφος καθώς και ο έλεγχος της δικαιοπρακτικής ικανότητας των συμβαλλομένων είναι ζητήματα στα οποία δεν επεμβαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εξακολουθούν να ρυθμίζονται από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Τρόποι ψηφιακής ανάρτησης

α) Μεταφόρτωση ανοικτού (αναγνώσιμου) αρχείου pdf, συνοδευόμενου με αρχείο τύπου json ή xml που περιέχει τα στοιχεία της συναλλαγής. Δεν γίνονται αποδεκτά αρχεία με χειρόγραφες παραπομπές και σαρωμένα αρχεία.

β) Χρήση εξωτερικής εφαρμογής που ο συμβολαιογράφος χρησιμοποιεί ήδη. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για αυτόν τον σκοπό έχει αναπτύξει και παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε εταιρείες λογισμικού, οδηγό διασύνδεσης και ειδική διεπαφή (API).

Ψηφιακή υποβολή και πληρωμή τελών στο Κτηματολόγιο

Η υποβολή του φακέλου προς μεταγραφή στο Κτηματολόγιο πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής στο τελευταίο βήμα της διαδικασίας, όπου παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής τελών από τον αγοραστή με χρήση κάρτας ή μέσω κωδικού τραπέζης.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεσμεύεται για την πραγματοποίηση της μεταγραφής σε μια ημέρα, εφόσον χρησιμοποιείται η εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων. Στην περίπτωση που προκύπτουν ζητήματα ακυρότητας, δεσμεύεται για απάντηση στον αγοραστή εντός αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.

Ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης

Ως χρόνος έναρξης της εφαρμογής ορίζεται η 1/1/2024. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Κτηματολόγιο δεσμεύονται να εξετάσουν και να εντάξουν παρατηρήσεις και βελτιώσεις που θα προταθούν από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας ώστε η λειτουργία της εφαρμογής να είναι εύρυθμη για τους επαγγελματίες αλλά και για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Μελλοντικά ψηφιακά εργαλεία ή εφαρμογές

Τέλος, όποιο ψηφιακό εργαλείο ή εφαρμογή πρόκειται να δημιουργηθεί στο μέλλον, ακόμα και αν αποτελεί υλοποίηση προβλεπομένου σε ήδη προκηρυχθέντα διαγωνισμό και αφορά τον τρόπο ή τον τόπο σύνταξης συμβολαιογραφικής πράξης, θα δημιουργηθεί με επιμέλεια της συντονιστικής επιτροπής συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδος, στην οποία και θα ανήκει, όπως και η αποκλειστική αρμοδιότητα της λειτουργίας, συντήρησης και φιλοξενίας του σχετικού ψηφιακού εργαλείου ή εφαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή