Κοσμοσυρροή στην πορεία του Πολυτεχνείου

Κοσμοσυρροή στην πορεία του Πολυτεχνείου

Η χθεσινή πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, με τις εκτιμήσεις να ποικίλλουν καθώς υπήρχε και πολύς κόσμος διάσπαρτος κατά μήκος της και στα πεζοδρόμια, ενώ ξεχώριζαν πολλοί νέοι γονείς που είχαν κατέβει με τα παιδιά τους. Τη στιγμή που η κεφαλή της ήταν στο Χίλτον, τα μπλοκ των διαδηλωτών έφταναν μέχρι το ύψος του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, που βρίσκονταν στην κορυφή της πορείας, ξεκίνησαν από την ιστορική πύλη του Πολυτεχνείου μετά το προσκλητήριο νεκρών. Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα για την Παλαιστίνη, το μήνυμα του Πολυτεχνείου και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Σημαντική παρουσία στα συνθήματα και στα πανό είχε και η δολοφονία του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου από όπλο αστυνομικού, με το χαρακτηριστικό ανορθόγραφο σύνθημα ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ που είχε σηκώσει σε πορεία Πολυτεχνείου η οικογένεια του Ρομά Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος επίσης είχε πέσει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Μετά τους φοιτητικούς συλλόγους ακολουθούσαν πολυπληθή μπλοκ σωματείων εργαζομένων και εκπαιδευτικών, οργανώσεων της Αριστεράς (ΜέΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.), καθώς και ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πολυπληθής ήταν όπως κάθε χρόνο η παρουσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, με τα μαζικά μπλοκ τους να βρίσκονται προς το τέλος της πορείας. Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά είναι πηγή έμπνευσης, στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά».

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, καθώς διαδηλωτές του χώρου της «Ομπρέλας» πορεύτηκαν χωριστά από τους μέχρι πρότινος συντρόφους τους. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο τέλος της πορείας μετά το ΚΚΕ, με σχετικά λίγο κόσμο και ελάχιστη νεολαία, με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να εμφανίζεται για λίγο και να αποχωρεί στη συνέχεια. Μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα σχετικά μικρό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Η πορεία του Πολυτεχνείου τους έφερε πιο κοντά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή