50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις

Εξω από την πρεσβεία του Ισραήλ ολοκληρώθηκε η διαδήλωση στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξω από την πρεσβεία του Ισραήλ ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η πορεία για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς τμήμα των διαδηλωτών συνέχισε και μετά την αμερικανική πρεσβεία.

Με σημαίες της Παλαιστίνης στα χέρια των διαδηλωτών και συνθήματα για τον πόλεμο στη Γάζα, η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά επεισόδια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα, ενώ νωρίτερα η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 20 προσαγωγές.

Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε αρκετές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ναύπλιο και Μυτιλήνη.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-1

Στην Αθήνα, λίγο μετά τις 19:15, η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, με τους φοιτητικούς συλλόγους να προπορεύονται.

«Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναξαν οι χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συμμετείχαν.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-2
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησαν τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία συνοδεύονταν και από τις δυο πλευρές από άνδρες των ΜΑΤ.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-3
INTIME News

Η πορεία του ΚΚΕ, που ήταν εξαιρετικά ογκώδης, ακολούθησε με επικεφαλής τη νεολαία του κόμματος και το ΠΑΜΕ. Στην ουρά της πορείας ήταν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜεΡα25 και του ΠΑΣΟΚ.

Το «παρών» στη διαδήλωση έδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και πολιτικά στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-4
INTIME News

Η 70χρονη κυρία Μάρθα, που μίλησε στην «Κ», τόνισε ότι έρχεται στην πορεία από τα πρώτα χρόνια, σημειώνοντας ότι περίμενε μεγαλύτερη συμμετοχή και πυκνότητα στα μπλοκ.

Παρέα φοιτητών, που μίλησαν στην «Κ», είπαν ότι συμμετείχαν στην πορεία ως φόρο τιμής στην εξέγερση του 1973, αλλά και για να διαδηλώσουν υπέρ της Παλαιστίνης.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-5
INTIME News

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00, όταν έκλεισαν οι πύλες του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ. Φοιτητές, κρατώντας την ιστορική σημαία, έφτασαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία, φώναξαν το σύνθημα «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», έψαλαν τον εθνικό ύμνο και αποχώρησαν.

Ακολούθησε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-6
Καθημερινή

Καθ′ όλη τη διάρκεια της πορείας, η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ κλειστοί παρέμειναν αρκετοί σταθμοί του μετρό.

Ενταση σημειώθηκε το απόγευμα στην οδό Σταδίου, όταν διαδηλωτές πέταξαν μπογιές και πέτρες στη βιτρίνα ξενοδοχείου.

Ζωγράφου: Μολότοφ στην Πανεπιστημιούπολη

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, όπου σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μια ομάδα περίπου 40 ατόμων έβαλε σε φωτιές σε κάδους ενώ πέταξε και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-7
Φωτιές στην Ουλοφ Παλμε / Καθημερινή

Λόγω των επεισοδίων διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Ούλοφ Πάλμε.

Επεισόδια και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-8
Ανδρες των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη / INTIME News

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ αποσύρθηκε ο φραγμός που είχαν στήσει αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος του Σιντριβανιού για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ΑΠΘ και δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-9
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη / ΑΠΕ-ΜΠΕ

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-10
Καπνογόνα στη Θεσσαλονίκη / INTIME News

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-11
Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη / INTIME News

Μολότοφ και χημικά στην Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας, όταν ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-12
INTIME News

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ η ομάδα των ατόμων που εκτόξευσε τις βόμβες μολότοφ κινήθηκε προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-13
INTIME News

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις-14
Η διαδήλωση στην Πάτρα / INTIME News
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή