Η ώρα της αλήθειας για 11 Σπαρτιάτες και Κασιδιάρη

Η ώρα της αλήθειας για 11 Σπαρτιάτες και Κασιδιάρη

Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για εξαπάτηση εκλογέων – Αντιμέτωποι ακόμη και με έκπτωση του βουλευτικού τους αξιώματος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την απόφαση της Βουλής να άρει την ασυλία για τους έντεκα βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών, ανοίγει ο δρόμος για την παροχή εξηγήσεων εκ μέρους τους στην ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, κατηγορία με ιδιαίτερη πολιτική, πέραν της ποινικής απαξίας. Οι έντεκα βουλευτές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, ως ύποπτοι για την κατηγορία της εξαπάτησης των εκλογέων, καθώς η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός σε έγγραφό της προς τη Βουλή τους καταμαρτυρεί ότι ενώ ήταν υποψήφιοι και εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες, στην πραγματικότητα ήταν υποκινούμενοι και ελεγχόμενοι από τον Ηλία Κασιδιάρη. Οι εξηγήσεις των έντεκα βουλευτών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθεί ως ύποπτος, πέραν των έντεκα βουλευτών, και ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Η κλήση του, που κρίνεται από δικαστικές πηγές δεδομένη, βασίζεται στα στοιχεία της δικογραφίας, από τα οποία προκύπτει ότι είχε συναντήσεις και επαφές με τους υποψηφίους και στη συνέχεια βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες, όντας κρατούμενος στη φυλακή. Μάλιστα υπάρχουν στη δικογραφία και αποδεικτικά στοιχεία ότι ένας από τους βουλευτές, ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, είχε επισκεφθεί στις φυλακές δύο φορές τον Ηλία Κασιδιάρη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι καταγγελίες Στίγκα

Οι ποινικές εξελίξεις για το κόμμα των Σπαρτιατών προέκυψαν περίπου πριν από δύο μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, δημόσια προέβη σε καταγγελίες για υπονόμευσή του μιλώντας για Greek Mafia και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς τύπου «Δον Κορλεόνε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναφερόταν σε αφανή ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη στο κόμμα των Σπαρτιατών. Οι καταγγελίες Στίγκα προκάλεσαν την παρέμβαση της ίδιας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που τον κάλεσε δύο φορές σε κατάθεση. Απότοκο των εισαγγελικών ερευνών ήταν η κλήση ως υπόπτων και των έντεκα βουλευτών, ενώ ο μόνος που δεν καλείται σε εξηγήσεις είναι ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, που έκανε και τις αρχικές καταγγελίες.

Πέραν του αυτονόητου πολιτικού και ποινικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η έρευνα για τους Σπαρτιάτες, ήδη η ποινική τους εμπλοκή προμηνύεται εξελίξεις που μπορεί να φθάσουν έως και την έκπτωσή τους από το βουλευτικό αξίωμα και τη δρομολόγηση διαδικασιών που ενδέχεται να μεταβάλουν και την κοινοβουλευτική δύναμη άλλων κομμάτων. Ετσι, οι εξελίξεις σε ποινικό επίπεδο, οι οποίες προς το παρόν κινούνται στην κατηγορία της εξαπάτησης των εκλογέων, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, είναι άγνωστο αν θα λάβουν κατά την πορεία της έρευνας βαρύτερο ποινικό χαρακτήρα, δηλαδή να θα απαγγελθούν και κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Κάτι τέτοιο θα είχε άμεση συνέπεια στην κρατική χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, καθώς ήδη υπάρχει ανάλογο προηγούμενο και με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, όταν διακόπηκε οριστικά λόγω των διώξεων η κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο, σημαντικότερες αναμένεται να είναι οι συνέπειες της ποινικής εμπλοκής των βουλευτών των Σπαρτιατών στο Εκλογοδικείο, όπου ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές προσφυγές για τη νομιμότητα της εκλογής τους και το σύννομο της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι προσφυγές στο Εκλογοδικείο αναμένεται να εξεταστούν υπό τη νέα του σύνθεση (η σχετική κλήρωση των μελών του γίνεται τον Δεκέμβριο), περί τις αρχές Φεβρουαρίου.

Και εδώ, όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί και δικαστικοί, το ενδεχόμενο να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος και οι έντεκα, αν αποδειχθεί ότι πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι εξαιρετικά πιθανόν. Οι ίδιες πηγές, πάντως, διευκρινίζουν σε όλους τους τόνους πως εάν εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών, οι έδρες του συγκεκριμένου κόμματος, στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν κερδηθεί, θα κατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την εκλογική τους δύναμη. Σε κάθε περίπτωση, νομικοί και δικαστικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή