«Σας παίρνω σε δύο λεπτά γιατί πέφτει ξύλο». Στην άλλη άκρη της γραμμής, ο Κύρος Ασφής, κάτοικος Κηφισιάς και εμπνευστής μιας ομάδας εθελοντών επιτηρητών νεανικής παραβατικότητας με το όνομα Kifisia Watch, δίνει την εντύπωση πως είναι έτοιμος να επέμβει σε κάποιο έκτακτο περιστατικό.
Λίγο πριν τις δέκα το βράδυ το κέντρο του βόρειου προαστίου σφύζει από ζωή. Εφηβοι καταφθάνουν από όμορους δήμους και μακρινές περιοχές που συνδέει ο ηλεκτρικός, με τα χέρια μέσα στις τσέπες των φούτερ και ανεβασμένες τις κουκούλες, την πρώτη ψυχρή βραδιά του φετινού φθινοπώρου.
«Δώστε μου δύο λεπτά να συντονίσω το ζητηματάκι αυτό», λέει ο Κύρος Ασφής και κλείνει το τηλέφωνο για να καλέσει την αστυνομία. Ανήλικα άτομα επιδίδονταν σε βιαιοπραγίες, πριν την έγκαιρη επέμβαση της ομάδας ΔΡΑΣΗ που περιπολούσε σε κοντινή απόσταση, εξηγεί ο ίδιος, μετά τη λήξη του συναγερμού.
Σαββατοκύριακο με συλλήψεις
Oχι πολύ μακριά από την Κηφισιά, στον Χολαργό και το Ψυχικό συνολικά έξι ανήλικοι συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο σε δύο διακριτές υποθέσεις, για πρόκληση φθορών σε δημόσια περιουσία και για ληστεία.
Θύτες και θύματα της ληστείας είναι συνομήλικοι, αλλά παρά το νεαρό της ηλικίας η δράση των θυτών είχε στοιχεία απότομης ενηλικίωσης. Με γροθιές και κλωτσιές ακινητοποίησαν τους στόχους τους μόλις αυτοί κατέβηκαν από το λεωφορείο και κατάφεραν να τους αποσπάσουν λεφτά, κινητά και ορισμένα από τα ρούχα που φορούσαν. Ενας από τους τρεις ανηλίκους που δέχθηκαν την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά και μετέβη στο νοσοκομείο.
Επιτηρητές ανηλίκων
Εμπνευσμένη από τα παρατηρητήρια γειτονιών των ΗΠΑ –έναν θεσμό συνεργασίας των πολιτών με τις αστυνομικές αρχές για τη διατήρηση της τάξης, που χρονολογείται από το 1972– η ομάδα Kifisia Watch ιδρύθηκε ύστερα από μία απόπειρα κλοπής ανηλίκων από ανήλικους, υπό την απειλή μαχαιριού, τον περασμένο Απρίλιο.
Από τον Μάιο του 2023 μέχρι σήμερα, η πρωτοβουλία του Κύρου Ασφή, ενός επαγγελματία του ψηφιακού μάρκετινγκ που ουδεμία σχέση έχει με την πάταξη του εγκλήματος, αριθμεί 2.600 μέλη στην κλειστή ομάδα του Facebook, το ψηφιακό «κέντρο επιχειρήσεων», όπου οργανώνονται όλες οι δράσεις.
Κάθε Σαββατοκύριακο, με αποκορύφωμα τα βράδια του Σαββάτου, καμιά δεκαριά μέλη της ομάδας περιπολούν πεζή το κέντρο της Κηφισιάς, από το άλσος δίπλα στον σταθμό του τρένου, μέχρι το άλσος στο Κεφαλάρι και πάλι πίσω.
Στόχος τους είναι να προλάβουν να ενημερώσουν την αστυνομία για ξυλοδαρμούς και κλοπές, με θύτες τους ανήλικους που σουλατσάρουν στην Κηφισιά, μοιάζοντας να μην έχουν κάπου συγκεκριμένα να πάνε.
Ραντεβού για ξύλο
Η μικρή πλατεία έξω από το εμπορικό κέντρο της οδού Κολοκοτρώνη φαίνεται να είναι το σημείο συνάντησης της γενιάς με μέσο όρο ηλικίας τα 14.
Ο Κύρος Ασφής που φοράει συνεχώς την κουκούλα του για να μην αναγνωρίζεται, σηκώνει από το πλακόστρωτο τη συσκευασία καπνού που είδε να πέφτει από την τσέπη κάποιου ανηλίκου ο οποίος χάθηκε γρήγορα μέσα στο πλήθος. «Για να δούμε, θα έχει μέσα κανένα μπαφάκι;», αναρωτιέται μυρίζοντας τα τρίμματα του καπνού. «Εμείς λειτουργούμε και λίγο προληπτικά», εξηγεί. «Στο άλσος Κεφαλαρίου τώρα μπήκαν μέσα ΔΙΑΣ», προσθέτει ύστερα από ένα τηλεφώνημα με άλλα μέλη της ομάδας που τον ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα άλλης περιπολίας. «Ετσι γίνεται η πρόληψη. Κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει στο σπίτι και στο σχολείο», λέει.
Θεωρώ ότι οφείλεται στην περίοδο του εγκλεισμού των παιδιών λόγω Covid, αλλά και στα social media. Κάνουν ένα σκηνικό μόνο και μόνο για να το ανεβάσουν εκεί και να πάρουν likes.
Αν και τα περιστατικά κλοπής έχουν περιορισθεί τον τελευταίο καιρό, η Κηφισιά είναι εύκολος στόχος, λέει ο κ. Ασφής. «Ισως έχει να κάνει με το βιοτικό επίπεδο, ότι μπορεί κάποιος να αποκομίσει ένα καλύτερο λάφυρο. Δεν θεωρώ όμως ότι έρχονται όλοι για να κλέψουν. Η Κηφισιά ήταν πάντοτε ένας προορισμός».
Το πιο σύνηθες πια, εξηγεί ο κ. Ασφής, που είναι και ο ίδιος πατέρας εφήβων, είναι τα «ραντεβού για ξύλο». «Θεωρώ ότι οφείλεται στην περίοδο του εγκλεισμού των παιδιών λόγω Covid, αλλά και στα social media. Κάνουν ένα σκηνικό μόνο και μόνο για να το ανεβάσουν εκεί και να πάρουν likes», λέει.
Διασχίζοντας οκτώ χιλιόμετρα σε δύο ώρες, σύμφωνα με την εφαρμογή στο κινητό του που μετράει τα βήματά του, «οι εξορμήσεις επιτήρησης έχουν πολλαπλάσια οφέλη», λέει ο κ. Ασφής τονίζοντας ότι βρίσκεται συχνά μπροστά σε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα. «Το προηγούμενο Σάββατο σαράντα άτομα κυνηγούσαν τέσσερα», περιγράφει. «Ειδοποιήσαμε την αστυνομία και ήρθαν διάφορες ομάδες: ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και Δράση. Προφανώς διαλύθηκαν και εξαφανίστηκαν».
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αυτό αποτελεί ένα διευρυμένο φαινόμενο ή την εξαίρεση. «Δεν υπερβάλλουμε», λέει ο κ. Ασφής. «Αυτό που πρέπει να σου παρέχει το κράτος είναι το αίσθημα της ασφάλειας και εδώ δεν το πετυχαίνει. Οπότε αυτό που κάνουμε είναι να συμβάλλουμε επικουρικά στο έργο της αστυνομίας και βεβαίως να ενεργοποιήσουμε και τους μηχανισμούς».
Μια άλλη κουλτούρα
Με τη διάσταση που έχει πάρει το Kifisia Watch, ο κ. Ασφής έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πλέον διεκδικεί την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του Α.Τ. Κηφισιάς, αίτημα για το οποίο έχουν συλλεχθεί 1.400 υπογραφές. Η ομάδα έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης για την παραβατικότητα ανηλίκων χρήσιμες σε γονείς, αλλά τα μέλη της δεν έχουν όλα τη γονεϊκή ιδιότητα. «Ερχονται και δημότες που το κίνητρό τους είναι απλώς η Κηφισιά», λέει ο κ. Ασφής.
Προκειμένου να διαφυλαχθούν οι σκοποί της ομάδας, κάθε άτομο που συμμετέχει σε περιπολία συναινεί στη συμπλήρωση μιας φόρμας με τα προσωπικά του στοιχεία, ώστε να μπορεί να εντοπισθεί εύκολα. «Μπορεί κάλλιστα κάποιος να πάει να χειροδικήσει. Ξέρω μερικά τέτοια περιστατικά και τα έχουμε απομακρύνει. Δεν έχουμε καμία σχέση με κάποιον που προκαλεί τον ξυλοδαρμό ανηλίκου», τονίζει ο κ. Ασφής, περιορίζοντας τον ρόλο της ομάδας στην απλή επιτήρηση και την ενημέρωση των Αρχών. «Είμαι μισός Αυστριακός και στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η κουλτούρα του να καλείς τις Αρχές αν απλώς δεις κάτι ύποπτο», λέει.
Καθώς η βάρδια επιτήρησης φτάνει στο τέλος της παράλληλα με τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορείων που θα πάρουν μαζί τους πολλούς από τους ανήλικους επισκέπτες, οι ενήλικοι εθελοντές συναντιούνται στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη και ανταλλάσσουν εντυπώσεις.
Κάποιος βρήκε τις φάτσες των παιδιών εκείνο το Σάββατο περισσότερο «ύποπτες» απ′ ό,τι συνήθως. Αλλος σχολίασε ότι οι έφηβοι δεν «τζιράρουν» σε κάποιο από τα μαγαζιά. Ενας τρίτος ευχήθηκε να έφευγαν τα λεωφορεία νωρίτερα.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αγόρια με μαύρα φούτερ κατηφορίζουν προς τον ηλεκτρικό, συζητώντας δυνατά για ναρκωτικά. «Θέλεις να γίνεις high;», ρωτάει ένας από αυτούς. Είναι από τις «ύποπτες φάτσες» που πριν από λίγο είχαν αναφέρει οι ενήλικες επιτηρητές. Δεν είναι βέβαιο αν η παρέα μοιράζεται παραβατικές εμπειρίες ή συνήθεις απορίες της ηλικίας. Η κουβέντα τους διακόπτεται καθώς το τηλέφωνο του ενός χτυπάει και προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό από τα βάθη της κουκούλας του. Τώρα η κουβέντα περιστρέφεται για την ώρα που θα φύγουν από την Κηφισιά. Στο τηλέφωνο ήταν η μαμά του.