Οι «δράκοι» της ελληνικής δικαιοσύνης

Οι «δράκοι» της ελληνικής δικαιοσύνης

Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον 23χρονο ο οποίος τα τελευταία 24ωρα είχε σπείρει τον φόβο στις γυναίκες που κυκλοφορούσαν στην περιοχή των Εξαρχείων, διαπράττοντας στο φως της ημέρας 4 απόπειρες βιασμού. Για την ακρίβεια, τον συνέλαβε ξανά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον 23χρονο ο οποίος τα τελευταία 24ωρα είχε σπείρει τον φόβο στις γυναίκες που κυκλοφορούσαν στην περιοχή των Εξαρχείων, διαπράττοντας στο φως της ημέρας 4 απόπειρες βιασμού· η μία από αυτές σε βάρος 13χρονης. Για την ακρίβεια, τον συνέλαβε ξανά.

«Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της “Κ”, ο νεαρός Σύρος είχε πλησιάσει στις 10 Αυγούστου του 2022 μια 76χρονη Ουκρανή τη στιγμή που έφευγε από την πλαζ του Αλίμου. Της επιτέθηκε σε στάση λεωφορείου, όπου την έσπρωξε στο έδαφος και προσπάθησε να τη βιάσει. Η γυναίκα είχε καλέσει σε βοήθεια, με αποτέλεσμα περαστικοί να σπεύσουν στο σημείο και να απομακρύνουν από πάνω της τον δράστη, ο οποίος τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Λίγες ημέρες αργότερα, κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Γρεβενών κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού. Συμπληρώθηκε ωστόσο το 12μηνο της προφυλάκισης δίχως να δικαστεί και με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023 αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του με τον περιοριστικό όρο να διαμένει στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του. Αποφυλακίστηκε την 11η Αυγούστου 2023 και μόλις 3,5 μήνες αργότερα συνελήφθη και πάλι κατηγορούμενος για απόπειρες βιασμών στα Εξάρχεια», γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης

Κοινώς, παρά το γεγονός ότι ήταν άτομο αδιαμφισβήτητης επικινδυνότητας, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να δικαστεί. Και, προφανώς, δεν ήταν η μοναδική περίπτωση.

Σκηνή σε επανάληψη: Αστυνομικοί που σηκώνουν τα χέρια ψηλά γνωρίζοντας ότι αφήνουν ελεύθερο έναν δράστη ο οποίος το πιθανότερο θα διαπράξει το ίδιο έγκλημα προκαλώντας ζημιά στους συμπολίτες τους. 

Ποιος θα αναλάβει εδώ την ευθύνη για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης; Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες σε ένα σύστημα που υπολειτουργεί; Δεν θα πρέπει να γίνεται κάποια ιεράρχηση ανάλογα με τη φύση του εγκλήματος και τον βαθμό της απειλής για το κοινωνικό σύνολο;

«Δικαιοσύνη που καθυστερεί είναι δικαιοσύνη που αποστερήθηκε», μας είχε πει σε μια συνέντευξη η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, αναφερόμενη στην ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Ηταν επιεικής. Αποδεδειγμένα, δικαιοσύνη που καθυστερεί είναι δικαιοσύνη επικίνδυνη· για τη δημόσια ασφάλεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT