ΕΛ.ΑΣ.: Το σχέδιο για τις κάμερες σε αστυνομικούς, περιπολικά

ΕΛ.ΑΣ.: Το σχέδιο για τις κάμερες σε αστυνομικούς, περιπολικά

Oλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια και λειτουργία 2.400 καμερών στις στολές και στα οχήματα των αστυνομικών πρώτης γραμμής αποτυπώνονται σε έγγραφο 109 σελίδων, που παρουσιάζει η «Κ»

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια και λειτουργία 2.400 καμερών στις στολές και τα οχήματα των αστυνομικών πρώτης γραμμής. Τις λεπτομέρειες του έργου, που έχουν αποτυπωθεί σε έγγραφο 109 σελίδων και βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα σε διαβούλευση, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Προβλέπει συγκεκριμένα την αγορά 2.000 καμερών σώματος (body cam), που θα ενσωματωθούν στις στολές των αστυνομικών, καθώς και 400 καμερών οχημάτων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε περιπολικά και μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ. Η προμήθειά τους θα γίνει με ανοικτό διαγωνισμό ο οποίος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα προκηρυχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Αποφασίστηκε η διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, καθώς η προσπάθεια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου για προμήθεια καμερών με διαδικασία απευθείας ανάθεσης ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο πολυσέλιδο σχέδιο που κατάρτισαν τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρεται ότι οι 2.400 κάμερες θα βρίσκονται διαρκώς σε λειτουργία pre-recording. Θα καταγράφουν δηλαδή συνεχώς εικόνα, η οποία θα αποθηκεύεται στη συσκευή με το πάτημα ενός κουμπιού. «Με το πάτημα του κουμπιού θα πραγματοποιείται αποθήκευση του βίντεο επί της συσκευής» περιγράφεται στο τεύχος των τεχνικών προδιαγραφών, που μελέτησε η «Κ».

Η προμήθειά τους θα γίνει με ανοικτό διαγωνισμό ο οποίος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα προκηρυχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Απευθείας εικόνα

Κάθε κάμερα θα μπορεί να μεταδίδει απευθείας εικόνα και το ακριβές γεωγραφικό της στίγμα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, προκειμένου μ’ αυτόν τον τρόπο να βελτιωθεί ο συντονισμός των αστυνομικών δυνάμεων από τους επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων. Στο τέλος κάθε βάρδιας ο αστυνομικός θα τοποθετεί τη συσκευή σε ειδική βάση, μέσω της οποίας θα γίνεται η αποφόρτιση ή αλλιώς το «κατέβασμα» των βίντεο και η καταχώρισή τους σε κεντρικό σύστημα αποθήκευσης.

Με βάση το προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη το 2020, τα δεδομένα θα διατηρούνται στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. για 2 ημέρες σε περιπτώσεις διαδηλώσεων και 15 ημέρες στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Τα βίντεο που προορίζονται για δικαστική χρήση θα διατηρούνται μέχρι να γίνει η διαγραφή τους από εξουσιοδοτημένο προσωπικό της αστυνομίας.

Οι κάμερες θα μεταδίδουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, πιθανόν δε και σε δεύτερο, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Για τη λειτουργία του συστήματος, πάντως, απαιτείται η δημιουργία ακόμη δέκα περιφερειακών σημείων στον νομό Αττικής, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο Μαρκόπουλο, στον όρχο (χώρος στάθμευσης, φύλαξης και συντήρησης των οχημάτων) της Αμεσης Δράσης στη λεωφόρο Μεσογείων, στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέγιστος χρόνος υλοποίησής του είναι 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Στις υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού που θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι οι 2.400 κάμερες θα διατεθούν στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως για παράδειγμα η Αμεση Δράση, οι ΟΠΚΕ, η ομάδα ΔΡΑΣΗ, καθώς επίσης και οι Υποδιευθύνσεις Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) και Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Στις συγκεκριμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., εξάλλου, είχαν και προ διετίας διατεθεί οι περίπου 30 κάμερες τις οποίες είχε πιλοτικά προμηθευτεί και θέσει σε λειτουργία η ΕΛ.ΑΣ. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας κατά την εκκένωση καταλήψεων σε Εξάρχεια, Κουκάκι και αλλού, όπως και κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της πανδημίας.

Eν τω μεταξύ, στη φάση καθορισμού των τεχνικών προδιαγραφών βρίσκεται και το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια 700 σταθερών καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας και επιτήρησης, που θα τοποθετηθούν σε σημεία του λεκανοπεδίου με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας. Τον προσδιορισμό των τεχνικών προδιαγραφών έχουν αναλάβει τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού Γιάννη Οικονόμου και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου. «Είναι σε εξέλιξη μια ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται προδιαγραφές, σημεία και παραβάσεις που θέλουμε να βλέπουμε. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT