ΜΜΜ: Τι αλλάζει στα δικαιώματα των επιβατών – Πρόστιμα για διακρίσεις σε βάρος ΑμεΑ

ΜΜΜ: Τι αλλάζει στα δικαιώματα των επιβατών – Πρόστιμα για διακρίσεις σε βάρος ΑμεΑ

Αυξάνονται, μεταξύ άλλων, τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στον Κανονισμό για τα Δικαιώματα Επιβατών στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ), φέρνει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Με τις αναπροσαρμογές αυξάνονται τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα.

Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι να προστατευθεί αποτελεσματικότερα το δικαίωμα των πολιτών στη μετακίνηση, διαμορφώνοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο απέναντι σε ανάρμοστες συμπεριφορές.

Αναλυτικά, οι σημαντικότερες αναπροσαρμογές που θεσπίζονται αφορούν την αύξηση της αποζημίωσης από 30 ευρώ σε 200 ευρώ για άρνηση επιβίβασης, κράτησης, έκδοσης ή παροχής εισιτηρίου σε ΑμεΑ.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης και εκτός προθεσμιών απάντηση σε αναφορά – καταγγελία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων, η αποζημίωση διαμορφώνεται από 30 ευρώ σε 100 ευρώ.

Εναλλακτικά προς το δικαίωμα αποζημίωσης, ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να επιλέξει την παροχή αντίστοιχου ποσού προϊόντων κομίστρου.

Επιπλέον, το διοικητικό πρόστιμο, σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης για απώλεια – φθορές σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα, αναπροσαρμόζεται από τις 2.000 ευρώ στις 2.500 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται διευκόλυνση της διαδικασίας αντικατάστασης της ATH.ENA Card σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας αλλά και βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης του κοινού μέσω ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών.

Θεσπίζεται επίσης η υποχρέωση των επιβατών για «μη άσκοπη, μη κακή χρήση και μη πρόκληση φθορών στον εξοπλισμό του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου και σεβασμού των κανόνων ορθής διέλευσης από της πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς».

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού πατινιού (e-scooter) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ θεσπίζεται μέγιστος αριθμός βρεφικών, παιδικών καροτσιών, ποδηλάτων, ηλεκτροκίνητων πατινιών (e-scooters) και καροτσιών λαϊκής, σε δύο ανά λεωφορείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή