Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι

Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι

Βασικό αίτημα είναι η ανάκληση της δημοσιευθείσας στις 7/11/2023 διακήρυξης ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπ′ αόριστον συνέχιση της αποχής τους από τη σύνταξη συγκεκριμένης κατηγορίας συμβολαίων και δηλώσεων αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι.

Η απόφαση ελήφθη κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου στις 27 Νοεμβρίου, ενώ αποφασίστηκε και η σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης στις 11 Δεκεμβρίου, προς επανεξέταση των εξελίξεων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «βασικό αίτημα, μεταξύ άλλων, είναι η ανάκληση της δημοσιευθείσας στις 7/11/2023 διακήρυξης ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το έργο “Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων”, άλλως η απαλοιφή από αυτήν του τμήματος εκείνου, το οποίο αναφέρεται στο ψηφιακό συμβόλαιο».

«Παρά το από 17/11/2023 κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΣΕΣΣΕ και την αποδοχή και αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας του “εγχάρτου” και συντασσόμενου ενώπιον συμβολαιογράφου πρωτοτύπου συμβολαίου ως μοναδικού τρόπου σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων, εγγυώμενου την ασφάλεια των συναλλαγών κατά τρόπο που συνάδει προς το δικαιικό μας σύστημα», η διακήρυξη «παραμένει ακόμη σε ισχύ», επισημαίνουν. 

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δεδομένου ότι ο ανάδοχος του έργου του ανωτέρω Διεθνούς Διαγωνισμού θα κληθεί να εφαρμόσει τους ρητά διαγραφόμενους στη δημοσιευθείσα διακήρυξη όρους και προδιαγραφές και όχι όσα διαλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν υπουργείων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΣΕΣΣΕ, είναι προφανές ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αποχή από τα καθήκοντά μας.

Περαιτέρω, σεβόμενοι απολύτως το ρόλο τον οποίο το σύνταγμα και η Πολιτεία μας έχουν αναθέσει, αυτόν του λειτουργού της προληπτικής δικαιοσύνης και του εγγυητή της ασφάλειας των συναλλαγών και έχοντας σηκώσει το τεράστιο βάρος σειράς μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της διοίκησης και δη υπό το φως ενός απολύτως προβληματικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου νομοθετικού πλαισίου, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε τα πράγματα ως έχουν σχετικά με τα κάτωθι κρίσιμα ζητήματα:

Για τις “ουρές” και τις καθυστερήσεις στα Κτηματολογικά Γραφεία, δεν ευθύνεται ο Ελληνας συμβολαιογράφος και το “έγχαρτο” συμβόλαιο αλλά οι αιτίες είναι αποκλειστικά δύο:

α) η δραματική υποστελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων, με ευθύνη της Πολιτείας και

β) το πλημμελέστατο, όπως αποδεικνύεται, έργο της κτηματογράφησης με ευθύνη, ασφαλώς, των σχετικών αναδόχων, δεδομένου ότι έχουν διαμορφωθεί κτηματολογικές βάσεις με απειράριθμα σφάλματα και παραλείψεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή