Μουσείο Ολοκαυτώματος: Την άνοιξη ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Την άνοιξη ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο

Η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για το 2024 και η ολοκλήρωσή τους το 2026

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας για το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ την άνοιξη του 2024 τοποθετείται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής.

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης η παρουσίαση της οριστικής μελέτης, τη διαχείριση της οποίας έχει αναλάβει η ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», Δημήτρης Σαμαράς, υπογράμμισε ότι «το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι ένα εμβληματικό έργο, το πρώτο από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί».

Οπως ανέφερε, το έργο «έχει τη δυναμική να συμβάλει στην ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, αφού σηματοδοτεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια όχι μόνο της πόλης και της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ένωση εταιρειών κατάφερε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, «ανυπέρβλητα προβλήματα χωροταξικών θεμάτων και πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή, προκειμένου να προχωρήσει το έργο, ενώ απαιτήθηκαν ένας νόμος και δυο Προεδρικά Διατάγματα».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο project manager διενήργησε όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς και επέλεξε τόσο τους μουσειολόγους – μουσειογράφους, όσο βέβαια και όλους τους μελετητές του έργου, καθώς και τους δομοστατικούς μελετητές ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, τους συμβούλους φωτισμού και ακουστικής, τον αρχιτέκτονα τοπίου, τους περιβαλλοντολόγους, τους συγκοινωνιολόγους και όλες γενικά τις ειδικότητες που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και τη μελέτη ενός τόσο σημαντικού και εμβληματικού έργου.

«Η έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου αναμένεται τις επόμενες μέρες, οπότε η κατασκευή θα μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Την άνοιξη του 2024 αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του έργου και συνεπώς η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για το 2024 και η ολοκλήρωσή τους το 2026», υπογράμμισε.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέα Κιντλ και η γενική πρόξενος Θεσσαλονίκης Σίβυλλα Μπέντικ, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σημειώνεται πως το έργο χρηματοδοτούν από κοινού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η ελληνική κυβέρνηση και το ΙΣΝ, ενώ υπάρχουν και δωρεές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT