Ο «Αγιος Βασίλης» θα μείνει κι άλλο στο 1ο Δημοτικό Βριλησσίων

Ο «Αγιος Βασίλης» θα μείνει κι άλλο στο 1ο Δημοτικό Βριλησσίων

Η ιστορία ενός επιστάτη ο οποίος προσελήφθη με 12μηνη σύμβαση – Εγινε τόσο αγαπητός σε παιδιά και γονείς, ώστε έδωσαν αγώνα να τον κρατήσουν όταν αυτή έληξε

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία θα μπορούσε άνετα να έχει ξεπηδήσει από κάποια feel good αμερικανική ταινία. Μόνο στον κινηματογράφο άλλωστε βλέπουμε πια κοινότητες να ενώνονται για καλό σκοπό, ανθρώπους να ξεκλέβουν από το πιεσμένο πρόγραμμά τους για έναν συλλογικό στόχο, η ευγένεια και η καλοσύνη, η γενναιοδωρία και η φροντίδα στο τέλος να κερδίζουν. Να όμως που τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν πριν από λίγο καιρό στην οδό Φλωρίνης στα Βριλήσσια.

Ολα ξεκίνησαν όταν μια μέρα εμφανίστηκε στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Βριλησσίων ο Παναγιώτης, ο νέος επιστάτης. Χάρη σε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για κοινωφελή εργασία, είχε προσληφθεί με 12μηνη σύμβαση για την κάλυψη της θέσης του επιστάτη, η οποία στη συνέχεια πήρε 4μηνη παράταση. Από την πρώτη στιγμή ήταν σαν κάτι να είχε αλλάξει. Κάτι όχι εμφανές στο μάτι, αλλά κι όμως ξεκάθαρο.

«Δεν ξέρω πώς τα κατάφερε αυτός ο άνθρωπος και έγινε σχεδόν αμέσως τόσο αγαπητός σε όλα τα παιδιά αλλά και σε όλους τους γονείς», λέει στην «Κ» η κ. Ρένα Νίκα, μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. «Ηταν τρομερό αυτό το πράγμα, είχε μάθει μέσα σε μια εβδομάδα τα ονόματα όλων των παιδιών, ήξερε όλους τους γονείς. Μας είχε σκλαβώσει όλους», είπε μια μαμά στην «Κ». «Ανθρωπος με το χαμόγελο, καταλάβαινες ότι το ενδιαφέρον ήταν πηγαίο, ήταν σαν να είχε έρθει στο σχολείο ο Αγιος Βασίλης!». Μέλη της κοινότητας αναφέρουν ότι εντάχθηκε στην ομάδα, συμμερίστηκε τις ανάγκες, συνέδραμε εποικοδομητικά στις δυσκολίες της καθημερινότητας τόσο τους εκπαιδευτικούς, και τους μαθητές όσο και τους γονείς.

«Αφουγκράστηκε το πνεύμα της σχολικής μονάδας, ένιωσε την ατμόσφαιρα και με το χαμόγελο και το πηγαίο χιούμορ του ενέπνευσε εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όλους. Κατάφερε να γίνει χαρακτηριστική φυσιογνωμία για το 1ο Δημοτικό και την οδό Φλωρίνης. Μας έκαναν εντύπωση το χαμόγελο και η καλή του διάθεση. Φυσικά και η αμεσότητα της στενοχώριας των παιδιών όταν η σύμβασή του έληξε και έπρεπε να φύγει», είπε άλλος γονιός.

Πράγματι κάποια στιγμή έληξε το 16μηνο και ο επιστάτης έπρεπε να φύγει. Οι μικροί μαθητές τον αποχαιρετούσαν θλιμμένοι, το ίδιο και οι γονείς. «Αρχίσαμε να συζητάμε μεταξύ μας τι μπορούμε να κάνουμε για να μείνει», θυμάται η κ. Νίκα. «Πείτε μας πώς μπορούμε να τον ξαναφέρουμε;» μας ρωτούσαν γονείς. Μια μητέρα πρότεινε να τον προσλάβει η ίδια στην εταιρεία της και να επιστρέψει στο σχολείο, κάτι που ασφαλώς δεν γινόταν.

Ερανος

Τελικά όμως η αγάπη και η ευγνωμοσύνη των γονιών για τον επιστάτη του σχολείου ήταν τόσο μεγάλη που έγινε πράξη. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, με τη συνδρομή δικηγόρου και λογιστή, με πολύ κόπο και προσωπική εργασία, κατάφεραν να βρουν τον τρόπο ο Παναγιώτης να προσληφθεί εκ νέου ως βοηθητικό προσωπικό για τους δασκάλους. «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έδωσε ουσία στη θέση του επιστάτη και έτσι υπήρχε σύμπνοια μεταξύ των γονιών που μας παρακινούσαν να βρούμε λύση», λέει η πρόεδρος του συλλόγου, Μαριλένα Μάκρη. Από τις 214 οικογένειες του σχολείου, οι 162 δέχθηκαν να καταβάλλουν το αντίτιμο που τους αναλογούσε ούτως ώστε να καλυφθεί το κόστος και να επιστρέψει ο αγαπητός επιστάτης στο σχολείο. Οταν του το είπαν, δεν το πίστευε. Με πολλή συγκίνηση δέχθηκε την προσφορά αγάπης της σχολικής κοινότητας. «Ο καθένας τρέχει με τα προγράμματά του αλλά σε αυτό το θέμα η ανταπόκριση όλων ήταν άμεση. Είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει όταν λειτουργούμε όλοι μαζί», λέει η ίδια.

Ο δραστήριος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων της οδού Φλωρίνης έχει και άλλα κατορθώματα στο ενεργητικό του. Πρόσφατα ξεκίνησε το πρόγραμμα «Μουσική στα Διαλείμματα», στο πλαίσιο του οποίου στα διαλείμματα στο προαύλιο ακούγεται μουσική που πιστεύεται ότι θα συμβάλλει θετικά στη χαλάρωση και στο παιχνίδι των παιδιών και τη διατήρηση της χαρούμενης διάθεσής τους. Την ιδέα είχαν γνωρίσει από τον σύλλογο γονέων του 3ου Δημοτικού Βριλησσίων. «Ηταν μετά τη δική τους πολύ θετική εμπειρία και τα σχόλια που αποφασίσαμε να την προτείνουμε και στο δικό μας σχολείο», λένε οι άνθρωποι του συλλόγου. Το κόστος της μηνιαίας συνδρομής στην εταιρεία που διαχειρίζεται το πρόγραμμα καλύπτει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT