«Δεν επηρεάζουν την Ελλάδα τα 5,1 R στην Τουρκία»

«Δεν επηρεάζουν την Ελλάδα τα 5,1 R στην Τουρκία»

Η «Κ» μίλησε με ειδικούς για το κατά πόσον είναι πιθανό ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να ενεργοποιήσει ρήγματα στη χώρα μας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα κι ένας μέτριας έντασης σεισμός στην Τουρκία, απ’ αυτούς που συμβαίνουν συχνά στη γειτονική χώρα, προκαλεί ανησυχία στον βαθμό που επηρεάζει εκατομμύρια κατοίκους και εκδηλώνεται σε μια γη «χαραγμένη» από γεωλογικά ρήγματα, που μπορεί να «δώσουν» μεγάλους σεισμούς. Η δόνηση που εκδηλώθηκε χθες το πρωί είχε επίκεντρο 6 χλμ. βόρεια – βορειοανατολικά της πόλης Μουδανιά και 27 χλμ. βορειοδυτικά της Προύσας.

«Ηταν ένας σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος έξι χιλιομέτρων. Εκδηλώθηκε σε ένα δευτερότερο ρήγμα του βόρειου κλάδου του ρήγματος της Ανατολίας. Το ρήγμα αυτό βρίσκεται λίγο νοτιότερα και με βάση τις μελέτες δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγάλης έντασης. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή. Υπήρχε ανησυχία για το εάν η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση θα μπορούσε να επηρεάσει τον κύριο κλάδο, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται», λέει στην «Κ» ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά, με αποτέλεσμα να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια. Το σημαντικό είναι πως οι μετασεισμοί είναι εντοπισμένοι στον χώρο του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό χθες το πρωί, άρα δεν υπάρχει μετατόπιση σε πιο επικίνδυνα πεδία», συμπληρώνει.

Ρωτάμε τον κ. Γκανά εάν ο χθεσινός σεισμός μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην Ελλάδα; «Οχι, αποκλείεται να υπάρχει κάποια επίπτωση στον ελληνικό χώρο κι ευρύτερα στο Αιγαίο», είναι η κατηγορηματική του απάντηση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ερευνητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», οι οποίοι σημείωσαν πως ο συγκεκριμένος σεισμός είναι στο πλαίσιο του συνηθισμένου για τη γειτονική χώρα, με τη διαφορά πως εκδηλώνεται σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Υπάρχουν ανησυχίες για την Κωνσταντινούπολη, που είναι αρκετά κοντά; «Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1999, στην περιοχή της Νικομήδειας, ανατολικά της μεγαλούπολης και είχε ένταση 7,4 Ρίχτερ. Υπάρχει έρευνα Αμερικανών σεισμολόγων, που με επεξεργασία στατιστικών δεδομένων εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα 30% για μεγάλο σεισμό, άνω των 7 Ρίχτερ, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για αυξημένες πιθανότητες», σημειώνει ο κ. Γκανάς.

Οπως μας εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπάρχει ρήγμα που περνάει υποθαλάσσια περίπου 20 χλμ. νότια της Κωνσταντινούπολης και το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα και το ξεχωριστό ρήγμα του Μαρμαρά. Ας μην ξεχνάμε πως καταστροφική ενεργοποίηση σεισμικού ζεύγους, από δύο γειτονικά ρήγματα, σημειώθηκε και τον Φεβρουάριο στη νότια Τουρκία, κοντά στο Γκαζιαντέπ, με τουλάχιστον 55.000 νεκρούς.

Ο φόβος των γειτόνων

Στη γειτονική χώρα πραγματοποιείται μεγάλη συζήτηση για την απειλή ενός επικείμενου σεισμού στη μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης των εκατομμυρίων κατοίκων. Η ανησυχία εντείνεται λόγω του διαχρονικού προβλήματος με κακές κατασκευές κτιρίων. Μετά τους σεισμούς του 1999, η Τουρκία αυστηροποίησε ιδιαίτερα τον αντισεισμικό κανονισμό για τα κτίρια, αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα: Το πρώτο είναι τα πολλά παλιότερα κτίρια, τα οποία έχουν κτιστεί με πλημμελείς συνθήκες αντισεισμικής προστασίας. Το δεύτερο είναι ότι, όπως φάνηκε και στον σεισμό του Φεβρουαρίου, πολλά νεόδμητα κτίρια δεν πληρούν τους κατάλληλους όρους, λόγω φαινομένων διαφθοράς στον κατασκευαστικό κλάδο, και γι’ αυτό είτε κατέρρευσαν είτε έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή