Τεχνητή νοημοσύνη: Η μεγάλη πρόκληση για τα ΜΜΕ

Τεχνητή νοημοσύνη: Η μεγάλη πρόκληση για τα ΜΜΕ

Ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών για τις προοπτικές που δημιουργούνται, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε τους τίτλους σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο να είναι προϊόν τεχνητής επεξεργασίας. Η ένα ολόκληρο κομμάτι 2.000 λέξεων, ένα άρθρο, μια έρευνα. Ακόμη, ακόμη και μια ολόκληρη συνέντευξη που θα την παίρνει όχι με το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι του ο επαγγελματίας ρεπόρτερ αλλά ο ψηφιακός ρεπόρτερ… Κοιτάζοντας στο μέλλον, η δημοσιογραφία έχει να αντιμετωπίσει άλλη μια μεγάλη πρόκληση. Ισως την μεγαλύτερη: Αυτή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία θα μπορέσει να αντικαταστήσει επάξια το ταλέντο στο γράψιμο, την ποιοτική είδηση, την ταχύτητα, την οξυδέρκεια στους ευρηματικούς τίτλους, την ανθρώπινη φαντασία με την οποία δημιουργούνται ελκυστικές σελίδες και αν ναι, σε ποιο βαθμό, και με τι κόστος για το ίδιο το επάγγελμα;

Μπορεί στην χώρα μας, τα ΜΜΕ να μην έχουν μπει ακόμη σε μια τέτοια διαδικασία, ωστόσο στις ΗΠΑ, την Κίνα αλλά και σε μεγάλα ευρωπαϊκά δημοσιογραφικά συγκροτήματα, ψηφιακά εργαλεία λειαίνουν το έδαφος και επαγγελματίες δημοσιογράφοι, νιώθουν από την μιά την αναγκη να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και από την άλλη την απειλή για τον ίδιο τον εργασιακό τους βίο.

Διαπιστώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους δίνει τεράστιες δυνατότητες σε όλα τα στάδια παραγωγής της είδησης: από τον εντοπισμό, την ανάλυσή και την επιμέλειά της, κάνοντάς την πιο ενδιαφέρουσα, πιο διαδραστική και εξατομικευμένη.

Παράλληλα όμως τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που φέρνει στις αίθουσες σύνταξης, είναι πιθανό να προκαλέσουν περικοπές εξόδων, που θα αγγίξουν και το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και κινδύνους και για τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς στο πλαίσιο της μετάδοσης της είδησης. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ήδη τα fake news μέσω του διαδικτύου και των social media βρίσκουν ολοένα και περισσότερο χώρο.  

Πολλές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να δοθούν στην ημερίδα που διοργανώνει η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 (09.00-18.00) στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 (Αίθουσα Γ. Καράντζας, 1ος όροφος) με ομιλητές δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και ειδικούς, οι οποίοι θα αναφερθούν σε όλες τις πτυχές της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στα Μέσα Ενημέρωσης (ηθικές, εργασιακές, παραγωγής περιεχομένου κ.λ.π.).

Η ΠΟΕΣΥ ανοίγει τη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη στα μέσα ενημέρωσης, τις προοπτικές που θα δημιουργήσει, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

9.00 – 9.15 — Έναρξη Χαιρετισμοί

9.15 – 9.45 — Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη
•    Ιωάννης Πήτας – Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ – Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Συντονισμός: Μιμή Τουφεξή, Γενική Γραμματέας Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

9.45-10.45 — Ηθική και νομική διάσταση στην Τ/Ν
•    Λίλιαν Μήτρου – Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου: «“Δημιουργική” Τεχνητή Νοημοσύνη, Ενημέρωση και παραπληροφόρηση»
•    Σπύρος Βλαχόπουλος – Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ζητήματα ευθύνης από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης»
•    Σπύρος Τάσσης – Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων: «Τεχνητή νοημοσύνη και ηθική των Μέσων Ενημέρωσης»
Συντονισμός: Χριστίνα Κοψίνη, μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

10.45-11.45 —– Τ/Ν, ΜΜΕ και παραγωγή περιεχομένου
•    Ανδρέας Βέγλης – Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου «Τ/Ν και ΜΜΕ – προοπτικές και προβλήματα»
•    Γιώτα Αντωνοπούλου – Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Δημοσιογράφος «Τεχνητή νοημοσύνη και δημοσιογραφία: χαρτογραφώντας τις νέες προκλήσεις»
•    Άρης Βραχάτης – Επίκουρος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου «Η Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημοσιογραφία: Μια Νέα Εποχή της Ενημέρωσης»
Συντονισμός: Γιάννης Βοϊτσίδης, Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

11.45 -12.00 • Διάλειμμα

12.00-12.15
• Δημήτρης Γαλαμάτης Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: «Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάγκη ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου»
12.15-12.45
• Κωνσταντίνος Κιμπουρόπουλος – Γενικός Διευθυντής ΕΙΤΗΣΕΕ
• Δημήτρης Ηλιόπουλος – Αντιπρόεδρος ΕΝΕΔ
• Εκπρόσωπος ΕΙΗΕΑ
Συντονισμός: Αγγέλα Νταρζάνου, δημοσιογράφος

12.45-13.45 — Μελέτες περίπτωσης
•  Εκπρόσωπος 100mentors (Start up Τ/Ν)
•  Χρήστος Βαχαμίδης – WebOlution: «Η τεχνητή νοημοσύνη ως intelligent assistant στο χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης»
• Σωτήρης Τριανταφύλλου – Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ: «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τα ΜΜΕ»
Συντονισμός: Κώστας Βασιλάκης, Έφορος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

13.45-14.30 — Τ/Ν και δεοντολογία στα ΜΜΕ
•    Βασίλης Βασιλόπουλος – Δρ. Διακυβέρνησης των Μέσων: «Ηθική από τον σχεδιασμό – Προκλήσεις και ευκαιρίες»
•    Νίκος Ελευθερόγλου – Δημοσιογράφος: «Τεχνητή νοημοσύνη και δημοσιογραφία : μύθοι και πραγματικότητα»
Συντονισμός: Γιάννης Σιούλας, Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

14.30-15.00

•    Διάλειμμα-Μπουφές

15.00-16.00 — Τ/Ν και εργασιακές σχέσεις
•  Τέλης Τύμπας – Καθηγητής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Μεταπτυχιακού ‘Science, Technology, Society’: «Τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή ανάγκη για περισσότερη και ακόμη πιο δεξιοτεχνική εργασία»
•  Βάλια Καϊμάκη – Επίκουρη Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου: «Προκλήσεις στις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων»
• Θέμης Μπερεδήμας – Πρόεδρος ΕΣΠΗΤ: «Τεχνητή νοημοσύνη και η επίδρασή της στις εργασιακές σχέσεις»
Συντονισμός: Μάχη Νικολάρα, Πρόεδρος «Ξενοφώντα», μέλος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ  

16.00 – 16.15
•  Αιμίλιος Περδικάρης – Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενημέρωση: Προοπτικές, προκλήσεις και κίνδυνοι»
16.15-16.30
•  Κώστας Αρβανίτης – Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Τεχνητή Νοημοσύνη: ποιος ελέγχει, ποιος διασταυρώνει και ποιος υπογράφει»

16.30-17.30 — Τ/Ν – εφαρμογές στα ΜΜΕ
•    Ανδρέας Παναγόπουλος – Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΣΥ: «Οι προκλήσεις για τις αίθουσες σύνταξης στην εποχή των «διαλογικών» εργαλείων Τ.Ν.»
•   Νίκος Παναγιώτου – Αναπληρωτής καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου: «Τεχνητή Νοημοσύνη και ΜΜΕ: Το γιατί και το πως της χρήσης της στις αίθουσες σύνταξης»
•  Παναγιώτης Κάπος – Εκδότης: «Οικονομία των Μέσων και Τεχνητή Νοημοσύνη: ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος για τις εκδοτικές βιομηχανίες;»
•  Σωτήρης Μπέσκος – Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Opinionpost: «Δοκιμάζοντας ένα δελτίο ειδήσεων τεχνητής νοημοσύνης»
Συντονισμός: Ματθαίος Τσιμιτάκης, δημοσιογράφος

17.30 – 18.00
Συμπεράσματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT